A murit actorul Marin Moraru. Dumnezeul să-l ierte!

0
70

Marin Moraru aÎn urma unei boli necruţătoare, Marin Moraru a pierdut lupta pentru viaţă. Actorul avea 79 de ani. Maestrul s-a stins duminică (21 august 2016) la Spitalul Elias din Capitală, unde era internat din data de 10 august. Anunțul decesului a fost făcut, în direct, la Antena 3, de directorul medical al unității medicale.
În luna ianuarie a acestui an, acesta declara într-un interviu acordat unei publicații, la împlinirea a 79 de ani, că nu își dorește nimic, ”nici măcar sănătate”. ”Dacă este, este, dacă nu, asta e! M-au felicitat colegii de breaslă, dar nu-mi serbez ziua cu nimeni”, declara actorul.
„Nu mi-e frică de moarte, ci de pragul acela. (…) Nu mi-e frică decât de o boală urâtă, care nu se mai termină”, declara cândva Marin Moraru.
Marin Moraru, actor român de teatru și film, s-a născut la data de 31 ianuarie 1937 în București.
A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” în anul 1961, având ca examen de diplomă rolul Agamita Dandanache din piesa „O scrisoare pierduta” de I.L.Caragiale, după aceea activând pe scenele de la Teatrul Tineretului (1961-1964), apoi la Teatrul de Comedie (1965-1968), la Teatrul Lucia S. Bulandra (1968-1971) și la Teatrul Național „I. L. Caragiale” (1971-1974).
A predat o perioadă în calitate de conferențiar universitar la I.A.T.C. București (1974-1980), apoi întorcăndu-se la Teatrul Național „I. L. Caragiale.
Marin Moraru este un actor care a uluit lumea teatrului cu creațiile sale. Spectacole precum „D’ale carnavalului”, „Leonce și Lena”, „Nepotul lui Rameau”, „Capul de rățoi”, „Umbră”, „Troilus și Cressida”, „Ocolul pământului”, „Trei gemeni venețieni”, ori, după Revoluție, „Tache, Ianke și Cadar”, „Egoistul”, „Crimă pentru pământ” l-au avut și îl au în fruntea distribuției…
Actorul care a făcut onoare școlii românești de teatru și film a primit în data de 2 martie 2009 premiul pentru întreaga carieră la Gala Premiilor Gopo. Aceasta reprezintă recunoașterea legitimă pe care lumea filmului de la noi o acordă contribuției importante pe care a avut-o Marin Moraru la istoria ultimelor 4 decenii de cinematografie din România.
 
Într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul“, actorul i-a criticat virulent pe tinerii actori neserioşi: „Ce scenariu să joc, cu cine? Cu cei care nu stau la repetiţii că au televiziuni şi alte şuşe? De ce să fac eu lucrul ăsta? Am un singur ficat“.  „Societatea este îngrozitoare, e oribilă, mă deprimă. Ar trebui să se întâmple o explozie a mămăligii ca să se rezolve ceva. Nu e admisibil ca un popor să trăiască aşa. Deocamdată nu văd posibilă o schimbare“, a subliniat el.
Pe link-ul de mai jos puteți citi un interviu cu Marin Moraru din Adevărul:
http://adevarul.ro/cultura/arte/interviu-actorul-marin-moraru-explica-s-a-izolat-filmulromanesc-e-plin-beep-uri-de-aia-nu-mai-joc-1_5575f5a2cfbe376e351206f8/index.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here