A murit Fats Domino. R.I.P!

0
25

Fats Domino aFats Domino a decedat pe 24 octombrie 2017, la vârsta de 89 de ani. Știrea a fost confirmată de managerul artistului.
Fats Domino – pe numele său real Antoine Domino Jr – a fost printre primii artiști de rhythm and blues care s-a bucurat de succes în anii ’50, în fața unui public alb. Elvis Presley l-a numit pe Fats Domino „adevăratul Rege al rock n roll-ului”, în timp ce Paul McCartney a compus piesa „Lady Madonna”, străduindu-se să se apropie cât mai mult de stilul lui.
În 1986, Fats Domino a fost printre primii artiști introduși în Rock and Roll Hall of Fame.
Antoine „Fats” Domino Jr, fiu al unui violonist, s-a născut la New Orleans pe 26 februarie 1928. A fost atras de muzică de la o vârstă fragedă și a învățat să cânte la pian de la cumnatul lui, Harrison Verrett. Porecla i-a dat-o Bill Diamond, șeful orchestrei din care Domino făcea parte. Bill a spus că tehnica lui Domino îi amintea de alți doi mari pianiști Fats Waller și Fats Pichon.
Fats Domino a abandonat școala la 14 ani și s-a angajat într-o fabrică, unde lucra ziua, iar noaptea cânta în baruri, acompaniind muzicieni precum Professor Longhair și Amos Milburn.
La jumătatea anilor ’40, a intrat în trupa trompetistului Dave Bartholomew, iar împreună cei doi au scris primul hit al lui Fats Domino, „The Fat Man”. A fost momentul în care sound-ul de New Orleans a devenit cunoscut la nivel național.
Într-un interviu acordat BBC în 1973, Fats Domino a declarat: „Aveam 17 ani când am înregistrat prima mea piesă în 1949. nu mă gândisem niciodată să devin muzician profesionist, dar am auzit la un jukebox piesa „Swanee River Boogie” de Albert Ammonds. Era ântată la pian și mi-a plăcut foarte mult”.
Deși sunt foarte nume mari care vin din New Orleans, Fats Domino a declarat că l-a întâlnit pe Louis Armstrong doar de două ori în viață. „Mi-a plăcut cum interpreta piesa „Blueberry Hill”. Vedeți voi… multă lume crede că eu am compus această piesă, dar nu e adevărat. Piesa a fost compusă în 1927, iar eu am înregistrat-o în 1957 cu o orchestrație diferită”.
De-a lungul carierei, Fats Domino a avut 35 de single-uri în Billboard Top 40, iar 5 dintre piesele lui lansate înainte de 1955 s-au vândut în peste un milion de exemplare. De-a lungul întregii cariere, Fats Domino a vândut peste 65 de milioane de discuri în lumea întreagă.

 

 

 
 
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here