A murit Garbis Dedeian (1959 – 2020). Dumnezeu să îl odihnească în pace!

1
1918

Text preluat de pe pagina de Facebook a lui Mike Godoroja:

De la Moșu am aflat ca s-a dus Garbis Dedeian.
O nouă generație de jazzmani români începe să despartă..
Alintat drept un (John) Coltrane de România, Garbis a fost un adevărat jazzman, a trăit mereu pe marginea prăpastiei existențiale , frustrat și mereu pus pe glume cu “șalăi”, Garbis este continuatorul unui drum artistic de mare prestigiu pe care l-a creat saxofonistul nostru de mare calibru , Dan Mândrilă. Garbis a plecat și el în seara asta, ca un ultim efort de respirație și eleganță !
Doamne ai grijă de sufletul lui . Amin.


Despre Garbis Dedeian:


Garbis Dedeian (n. 24 Aprilie 1959, București – d. 13 ianuarie 2020 București) este un saxofonist, compozitor şi aranjor român de origine armeană, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Beneficiind de un mediu familial prielnic apropierii de muzică, a urmat Liceul de Muzică nr. 1 din capitală şi Şcoala Populară de Artă unde a studiat clarinetul cu profesorul Florian Popa şi compoziţie / orchestraţie cu Richard Bartzer. Atras de jazz din adolescenţă, a făcut primii paşi sub îndrumarea regretatului Mihai Berindei iar în anul 1976 fondează un prim grup alcătuit cu fratele său, ghitaristul Capriel Dedeian, Tudy Zaharescu și Mario Dumitrescu.


Debutul interpretativ pe una din primele scene jazzistice ale ţării are loc in 1979 la Festivalul de Jazz de la Sibiu. De atunci a susţinut numeroase concerte şi a participat la cele mai importante festivaluri de jazz în ţară dar şi în Germania, Ungaria, Grecia, Italia, Franţa, Austria, Iugoslavia, Moldova, Ucraina, Bulgaria, Egipt. Combo-ului său de tineri instrumentişti a fost desemnat „Formaţia Anului 2003” de juriul Galei Premiilor de Jazz organizată de Societatea Română de Radiodifuziune, titlu prin care i se recunosc merite deosebite în afirmarea unor promiţătoare talente din tinerele generaţii.


Activitatea de saxofonist şi şef de formaţie a fost dublată de o susţinută creativitate componistică, o parte a creaţiilor sale muzicale, considerate valori de patrimoniu pentru jazz-ul autohton, fiind tipărite (Culegere de teme de jazz) şi/sau înregistrate în studio sau preluate live din festivalurile de jazz.

sursa: https://www.softrecords.ro/index.php/artist/dedeian-garbis/

 

 

1 COMENTARIU

  1. A murit uitat si etc.In ultimii ani vorbeam zilnic si pana sa plec din tara ne si vedeam zilnic.Dupa aia ma suna el , nu ca voia ceva , sa ne auzim.Ultima oara Duminica.Stiam ca e ultima.Unul din prturile (mari) plecarii, sa te intrebe un prieten pe moarte ”cand vii?” si sa nu poti.Dumnezeu sa-l odihneasca.O sa-mi lipseasca vocea la telefon.”Auadi ce faci?”.Si-a purtat cu o forta incredibila ultimii ani care au fost orice dar nu usori.Habar nu am de ce scriu asta , mai mult pentru el.N-a fost nici pe departe un om comun.Din pacate ….s-a terminat cum s-a terminat.Pa ,batrane!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here