Adi Manolovici: "Avem datoria morala pentru cei 32 de martiri să schimbăm lucrurile"

0
98

Adi Manolovici
Adi Manolovici

Am preluat textul de mai jos de pe pagina de Facebook a lui Adi Manolovici. Totuși, câteva mențiuni trebuie făcute. Faptul că trupele cântă în cluburi este un lucru bun. Să nu uităm că în cluburi s-au lansat marile trupe din lume! Ele reprezintă o școală pentru tinerii muzicieni. Ba mai mult decât atât, trupe mari, artiști internaționali mari își doresc să revină în cluburi, simt nevoia să cânte în fața unui număr mai mic de spectatori, într-o atmosferă mai intimă. Nu trebuie să confundăm lucrurile! Cluburile trebuie să fie SIGURE, nu trebuie să îți pui viața în pericol când intri în ele. Patronii și autoritățile trebuie să aibă grijă de aceste aspecte. Nu este treaba nici a artiștilor, nici a publicului să verifice dacă normele de protecție sunt întrunite.
Difuzarea la radio & TV nu are nicio legătură cu cântatul în cluburi sau cu „migrarea spre zona underground”. Nu trebuie să fie toți artiștii în mainstream! Unii își doresc să rămână în underground! Ce se promovează la TV și pe radio nu ar trebui să fie o piedică în calea creativității artiștilor! Există Internet, iar dacă este folosit cum trebuie atunci muzica artistului va ajunge la publicul țintă. Există emisiuni, printre care și „Psihologul muzical”, unde artiștii se pot exprima și își pot promova produsele. Apropo de trupa Goodbye To Gravity (care aveau o casă de discuri), noi nu am primit nici măcar un album de-al lor de la Universal Music!
Eu mă așteptam ca artiștii să reacționeze mult mai ferm de data aceasta! Să fie uniți! Nu au reușit, din păcate! Artiștii au nevoie de cluburi bune pentru că acolo se întâlnesc cu fanii lor. Publicul are nevoie de cluburi bune pentru că acolo își văd idolii și uită de grijile cotidiene. Tocmai de aceea mă așteptam ca artiștii să fie mult mai vocali după o asemenea tragedie! Am căutat pe Youtube piese românești care să redea starea de revoltă, care să oglindească societatea românească. Sunt foarte puține! Înfiorător de puține! Din păcate, artiștii nu se mai implică social! Facem ce facem și ne „exprimăm” furia și revolta tot cu „Vinovații fără vină” (text scris de Dorin Liviu Zaharia prin anii ’70!!!), „Nopți”, „Exercițiu” (Vali Sterian), „Imnul golanilor” (Cristi Pațurcă), „Nebunul cu ochii închiși” (Phoenix)… O fi grav că în 2015 ne regăsim în piese atât de vechi?! Sigur că au piese cu mesaj social și Daniel Iancu, și Alexandru Andrieș, Vunk și Paraziții și B.U.G. Mafia. Dar nu pot să nu mă întreb de ce artiștii din generația nouă nu au reușit să mai impună nicio altă piesă cu mesaj social în ultimii 5-10 ani. O piesă în care să ne regăsim, așa cum o facem cu cele enumerate mai sus. Am impresia că artiștii s-au îndepărtat de problemele sociale, s-au complăcut cumva în această situație, nu au mai simțit nevoia să ia atitudine, să se exprime public când au sesizat nereguli. Nu și-au mai asumat un mesaj social-politic. Dimpotrivă! Au încercat să dea radiourilor, televiziunilor „ce se cere”. Și dacă nu au reușit, atunci s-au enervat! Și nu-i O.K. Tocmai de aceea nu pot fi în totalitate de acord cu ceea ce scrie Adi Manolovici pe Facebook.
Aveți mai jos textul lui în întregime:
Eroii nu mor doar o data… ci mor atunci cand neglijenta, ignoranta si prostia nasc monstrii.
Dupa mine, toata tragedia are doua cauza: una directa, iar alta indirecta. Cauza directa se datoreaza atat proastei administrari a clubului Colectiv de catre cei trei patroni cat si a coruptiei din primaria sectorului 4. Lipsa unor minime norme PSI, lipsa unui plan de evacuare, permiterea unui spectacol pirotehnic intr-un cadru inchis, sa-i zic mai degraba o hruba, aprobarile si avizele de functionare luate pe ochi frumosi de la niste consilieri corupti din primarie ne-au ucis prietenii, fratii si surorile, 32 de tineri frumosi si destepti, nepacaliti de sistem, liberi de prejudecati si foarte ROCK !
Din pacate numarul lor ar poate creste… asta din cauza starii critice in care se afla cei in suferinta pe patul de spital. Sa ne rugam pentru ei mai mult decat a facut-o Biserica Ortodoxa Romana…
Cea de-a doua cauza este indirecta si are o explicatie f simpla.
De ce au fost nevoiti acesti tineri sa-si lanseze materialul discografic intr-o hruba ? De ce intreaga suflare ROCK intra in astfel de cluburi si nu canta pe scene mari, in aer liber, in cadrul festivalurilor, acolo unde i-ar fi locul ? Pai va spun eu de ce… Cant de peste 30 de ani in spectacole, am cantat cu artisti mari de rock, pop sau folk, pe scene in aer liber, zile de orase, sarbatori ale berii, evenimente diverse in cluburi sau pub-uri dar am remarcat ca cel putin in ultimii 10 – 15 ani artistii rock au fost nevoiti sa „migreze” in zona underground si la propriu si la figurat din cauza „pseudo-artistilor” care au acaparat scenele mari, care au acaparat emisiunile TV, care sunt produsi de case mari de discuri (care fie vorba intre noi, urasc muzica rock, muzica libertatii si a adevarului), dar in schimb promoveaza manelarii, cocotele si afonii doar pe criterii de genul: „fac audienta”, non-valori care de cele mai multe ori nu numai ca n-au habar unde este nota LA pe portativ dar isi imprima vocile cu ajutorul software-urilor de reglat tonalitatea in cazul falseturilor, iar in live fac de cele mai multe ori playback pentru ca nu sunt in stare sa cante corect. Nu am sa dau nume, ii stiti mai bine ca mine. Nu sunt masochist, nu ma uit la TV tocmai din cauza lor. Imi este scarba de ei, de producatori, de casele de discuri, de moderatorii care ii promoveaza la ore de maxima audienta. Am fost intotdeuna adeptul tolerantei, ca pana la urma este „loc sub soare” pentru toate genurile sau subgenurile… Ce am primit noi in schimb, artistii ROCK ? Emisiuni de noapte, spectacole in cluburi mici, hrube si pivnite, titulaturi de genul „satanic”, etc.
Lucrurile trebuie sa se schimbe. Avem datoria morala pentru cei 32 de martiri, de tineri eroi. Nu trebuie sa mai continuam astfel !
Propun Ministerului Culturii infiintarea unor comisii de atestare artistica, asa cum erau in trecut. Examene care sa ateste faptul ca stii muzica, ca poti interpreta live, ca poti citi note si stime muzicale, ca esti apt de urca pe o scena.
Propun CNA-ului interzicerea cantatului playback in cadrul emisiunilor TV, toti solistii sa fie acompaniati live de catre muzicieni atestati, esalonarea programelor TV pentru toate genurile intr-o grila de programe fair.
Sa punem valorile pe scena !
Referitor la termenul de „satanist”… Acum cateva zile, am ascultat glasul oficial al Bisericii Ortodoxe Romane prin vocea unui inalt prelat in persoana Parintelui Cassian care, intr-o emisiune TV a lansat anatema asupra muzicii rock… Zicea Domnia sa ca muzica Rock e satanica….Prin urmare, in opinia Bisericii Ortodoxe Romana, trupa GTG canta satanic, pe langa membrii ei si Leo Varlan, component al trupei „Up To Eleven”, si multi altii din clubul blestemat erau tot cu Nichipercea, ba mai mult tot fenomenul Rock, inclusiv subsemnatul este frate cu ala cu coarne… O mai mare aberatie si ineptie eu personal, nu am mai auzit vreodata… Carevasazica conform termenului „satanist”, biserica crede despre noi ca facem incantatii si pentagrame, sacrificam animale, profanam morminte…. Parinte, faci de ras BOR-ul cu tot cu sfintii si voievozii ortodocsi din toata istoria romana de peste 2000 de ani, faci de ras persoane cu har, aparatori ai credintei crestine, in fata semilunei si a paganilor. Sunt consternat indignat si revoltat, cat de repede se pot judeca oamenii numai doar dupa preferintele lor muzicale. Nu contestam ca exista satanism in muzica Rock. Stim si noi cateva exemple… dar sa ne bagati pe toti in aceeasi oala este ori rea vointa ori prostie medievala. Sau, posibil amandoua. Acum, noi romanii ce sa mai zicem de Biserica ?… ca face evaziune fiscala ?… ca este un sistem mafiot si lucreaza ca „stat in stat” ?…, ca unii preoti sunt de alte orientari sexuale ?…, ca merg „smeriti” in coloane oficiale cu Mercedes-uri ?…, ca vin neinvitati de Boboteaza si iti intra in casa pentru zeciuiala anuala ?…, ca iti iau taxe pentru nunti, botezuri, inmormantari sau parastase ? Asta ati invatat de la Iisus ? Nu cred ca Mantuitorul nostru ar fi mandru de ceea ce faceti voi in numele Lui in momentul de fata… Noi, cei din marea familie Rock nu confundam inteleptii si patriotii neamului, Sfintii cu har precum Sf. Parinte Arsenie Boca, Dumitru Staniloaie, Sofian, etc. cu toti lupii in piei de miei. Avem discernamant cand afirmam ceva, nu aruncam primii piatra… Ati facut-o Dvs. uitand sfatul Mantuitorului despre femeia adultera. Parintilor, nu trebuia sa fiti invitati pentru o tragedie nationala ! … Era suficient daca aveati mila crestineasca pentru sufletele copiilor nostrii, de compasiune fata de bietii parintii care nu o sa-si mai vada copiii decat in poze. E trist cand iti moare un prieten si tragic cand iti ingropi fiul, fiica, sora, fratele. Numai parinte sa nu fii… Cum cheama Biserica tinerii in ea ? Facandu-i satanisti ? Neaprinzand nici o candela la locul tragediei ? Refuzand sa se roage pentru ei ? Nu-i de mirare ca in Biserica nu mai intra decat persoanele in varsta, iar gandirea obtuza si ancorata in evul mediu va fi intotdeauna o opreliste pentru generatiile tot mai inteligente si nealterate de gandiri ale tarii.
Copiii din clubul blestemat au pierit in chinuri groaznice, in focul iadului, au fost martiri pentru noi, eroi pentru societatea noastra si exemple de moralitate… Unii dintre ei au intrat de mai multe ori in foc salvand suflete, platind pretul suprem: propria viata ! Dumnezeu ii va ierta cu siguranta pentru greseala de a fi intrat intr-un club ca sa isi asculte favoritii, si chiar daca nu mergeau duminica la Biserica, sunt convins ca aveau credinta in Dumnezeu, ca s-au rugat la El in momentele groaznice din clubul blestemat. Chiar nu era nevoie sa ii afurisiti… Cu toate acestea, eu cel putin nu imi voi pierde credinta mea in Mantuitorul nostru Iisus Hristos. Sunt doar trist ca inca exista farisei… Pentru mine biserica ramane doar o institutie si atat, iar credinta adevarata va ramane in sufletul fiecaruia dintre noi pentru totdeauna.
Pentru noi, acei copii pentru noi sunt eroi martiri, nu demoni si nu ii vom uita niciodata.
Nici pe Dumneavoastra !
Dumnezeu sa va ierte, iar pe cei 32 de tineri eroi sa-i odihneasca in pace de-a dreapta Tatalui Ceresc !

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here