Gala Metalhead Alternative Rock Awards 2015 la Arenele Romane (29.01.2016)

0
160
Robin And The Backstabbers
Robin And The Backstabbers

Articol de Iulia Radu
Vineri, 29 ianuarie. Zi „plină” pentru artiști. S-a cântat mult și bine! Călin Pop a fost în Music Club (puteți citi o cronică aici!), The R.O.C.K (tribute AC/DC) a fost la Hard Rock Cafe, Zoia Alecu a fost în Spice Club, iar la Arenele Romane a avut loc Gala Metalhead Alternative Rock Awards. Mi-a fost greu să mă decid unde merg. Până la urmă, am ales „alternativa”. De ce? Păi, în primul rând pentru că nu am mai fost până acum la un eveniment dedicat rock-ului alternativ. Apoi, consider că (și) acest gen muzical trebuie sprijinit. Zis și făcut! Iată-mă pornind la drum. Razele soarelui coloraseră cerul în cele mai vii culori posibile, o încântare să admir acest peisaj. Până când a venit autobuzul și am reușit să plec din Băneasa am prins și apariția primelor stele pe cer. Drumul până la Arenele Romane încă îmi dă coșmaruri, la unul dintre nenumăratele stopuri eram ferm convinsă că voi prinde și „spectacolul” de la Răsărit!

The Pinwheels
The Pinwheels

Am ajuns la Arenele Romane pe la ora 19.15. The Pinwheels (din Târgu Mureș) erau deja pe scenă (programul anunțat a fost respectat întocmai). Pe parcursul recitalului lor, cortul a devenit neîncăpător! M-a impresionat atitudinea publicului. Cei aproximativ 1.000 de oameni au dansat, au sărit și au cântat alături de artiști. Știau versurile pieselor, aveau albumele trupelor, aveau tricouri inscripționate cu numele trupelor premiate în acea seară. De asemenea, a existat și un stand de merchandise cu prețuri accesibile (30 – 40 lei un tricou, un CD), foarte vizitat de spectatori.
Am văzut mulți adolescenți (15 – 18 ani) dornici să se distreze, să dea din plete, dar am văzut și persoane trecute de 35 de ani cu aceleași intenții vesele. O altă bucurie (cel puțin pentru mine!) a fost faptul că a existat căldură în cort și nu s-a fumat, deci aerul a fost respirabil. După drama din Colectiv, siguranța a fost pusă pe primul loc. În timpul pauzelor dintre recitaluri, pe cele două ecrane rula un filmuleț despre protecția în caz de urgență (cutremur, incendiu), am aflat că existau cinci ieșiri de siguranță, marcate corespunzător, de asemenea, exista și un cort de prim ajutor. Iată că se poate!

Miluta Flueras
Miluta Flueras

Victimele din Colectiv nu au fost uitate! S-a ținut un moment de reculegere (lacrimile au umezit ochii celor prezenți la eveniment), solistul trupei COMA, Cătălin Cheleman a dedicat piesa „Cântă-mi povestea” victimelor din clubul Colectiv, apoi băieții l-au invitat pe scenă pe fotoreporterul Miluță Flueraș (rănit în incendiu) să le facă o fotografie alături de spectatori. M-am bucurat sincer să-l revăd pe Miluță cu aparatul foto în mâini! Îi dorim însănătoșire grabnică!

publicRecitalul celor de la COMA (București) a avut de toate: energie, emoție, dar și o comunicare specială cu publicul. Pentru mine (și alți câțiva spectatori) a fost o noutate, dar majoritatea cunoșteau regula „casei” așa că în momentul în care Cătălin i-a rugat să se așeze pe vine, toată lumea i-a ascultat îndemnul. Mă rog, aproape, toată lumea… au fost și câțiva spectatori cu probleme de genunchi, spate ș.a. care au rămas în picioare savurând momentul. Când ritmul piesei s-a întețit bruc, mulțimea a sărit, de zici că erau pe arcuri, iscându-se astfel o nebunie generală.

A urmat trupa Robin and the Backstabbers (București) cu un recital la fel de energic și la fel de bine primit de public, cu versuri inteligente, cu un solist charismatic, al cărui aer misterios a atras privirile ca un magnet. Seara s-a încheiat cu mult-așteptatul recital de peste 90 de minte al trupei Alternosfera (Chișinău, Republica Moldova).

Coma
Coma

Faptul că există o astfel de Gală, este un lucru bun. Scena rock-ului alternativ s-a dezvoltat mult în ultima vreme: există festivaluri dedicate genului, vedem trupele în numeroase concerte în cluburi, unii reușesc să lanseze albume. Dacă am avea o industrie serioasă, astfel de trupe ar fi ajutate mult mai mult. E bine, totuși, că artiștii se bucură de sprijinul unor fani loiali. Unul dintre lucrurile care a lipsit acestei Gale a fost… fastul. M-am simțit mai mult ca la o seară de festival, nu ca la o Gală care intenționa să scoată în evidență „crema” rock-ului alternativ. Mi-ar fi plăcut, de exemplu, ca gazda evenimentului, Alin Pandaru (Pandutzu), să comunice mai mult cu publicul, să facă mai „vie” prezentarea, să simțim că ne aflăm la o sărbătoare, că-i vedem pe cei mai buni dintre cei buni. Poate anul viitor, se va găsi o sală, un covor roșu, nu de alta, dar acest gen muzical chiar le merită!

LISTA COMPLETA DE PREMII
Best Romanian Alternative Band – Alternosfera
Best Romanian Alternative Festival – Shine Festival
Best Romanian Alternative Album – Alternosfera – Haosoleum
Best Romanian Alternative Newcomer – The Pinwheels
Best Romanian Alternative Video – Coma – Document
Best World Rock Alternative Artist – Foo Fighters
Best Rock (r)Evolution – Robin and the Backstabbers – lansare Arhanghel’sk
Best TV Ambassador – Razvan „Hefe”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here