Galerie Foto: 31 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990 | Cronologia unei pagini negre din Istoria României

Articol preluat de pe sit-ul Europa Liberă

0
56

Galerie Foto: 31 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990| Cronologia unei pagini negre din Istoria RomânieiMineriada din 13-15 iunie 1990 a rămas în istoria României ca o pagină neagră, în care demonstrațiile pașnice de la București împotriva guvernului condus la acea vreme de Frontul Salvării Naţionale şi împotriva preşedintelui Ion Iliescu au fost reprimate cu brutalitate de forțele de ordine, cu ajutorul minerilor veniți din Valea Jiului. Patru persoane au murit în acele zile prin împușcare, iar alte 1.388 au fost rănite, potrivit informațiilor oficiale.

Europa Liberă face o scurtă cronologie a „Fenomenul Piaţa Universităţii” și vă propune o fotogalerie cu momentele dramatice ale acelor zile și cu ce s-a întâmplat cu dosarul Mineriadei 13-15 iunie 1990:

  • Manifestaţiile din Piaţa Universității au început pe 22 aprilie 1990, când au participat intelectuali, studenţi, elevi, funcţionari, dar şi personalităţi culturale şi publice.
  • La 26 aprilie 1990, demonstranții de la București au citit o declarație care cuprindea revendicările lor, una dintre acestea fiind Punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara prin care se cerea ca foştilor activişti comunişti şi foştilor ofiţeri de Securitate să li se interzică dreptul la candidatură pentru trei legislaturi consecutive.
  • Manifestațiile din Piața Universității au loc până pe 13 iunie, iar oamenii veniți zilnic din toată țara au strigat lozinci precum: „Libertate”, „Timişoara”, „Jos Iliescu”, „Jos comunismul”, „Iliescu nu dezbina ţara”, „Proclamaţia de la Timişoara, lege pentru toată ţara”, „Apel din Timişoara, trezeşte, Doamne, ţara”, „16-22, cine-a tras în noi”, „Iliescu nu uita, tineretul nu te vrea”, „Treziţi-vă, români, aveţi din nou stăpâni”, „Iliescu pentru noi este Ceauşescu II”, „Cine-a tras în noi, 16-22″, „Cine-a tras în noi, după 22″ etc.
  • La 27 mai 1990, o parte dintre organizaţiile care au coordonat protestele (Grupul Independent pentru Democraţie, Liga Studenţilor) s-au retras din Piaţă, în timp ce altele au rămas, alăturându-li-se celor aflaţi în greva foamei (Consiliul Naţional pentru Alianţa Poporului, Mişcarea Independentă, Asociaţia „16-21″ Decembrie), conform volumului „Istoria României în date”.
  • 11 iunie 1990 – Fostul președinte Ion Iliescu se întâlnește la Palatul Victoria cu primul-ministru Petre Roman, vicepremierul Gelu Voican Voiculescu, ministrul de interne, Mihai Chițac, directorul Serviciului Român de Informații, Virgil Măgureanu, șeful Marelui Stat Major, Vasile Ionel și procurorul general, Gheorghe Robu pentru a discuta despre îndepărtarea tuturor demonstranților din Piața Universității.
  • 13 iunie 1990 – Ziua în care poliţia intervine în forţă în Piaţa Universităţii:

În jurul orei 5 dimineața, forțele de ordine distrug corturile manifestanților aflate în Piața Universității și fac arestări printre manifestanți. Stârnesc mânia manifestanților care rup cordoanele polițiștilor.

Puteți citi articolul în întregime aici: https://romania.europalibera.org/a/31304716.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here