Andrei Gheorghe: „La ProFM nu aveam voie să mai zic „Pink Floyd” pe post”

3
170

sursă foto Adevărul
sursă foto Adevărul

Articol de Iulia Radu
România în 2016. Biserica cere „trierea” trupelor rock care cântă în festivalurile din țară pentru a evita pericolul satanist, radiourile comerciale fug ca dracu de tămâie de muzica pe care nu o cunosc/înțeleg, drept urmare DJ-ii nu au voie să pronunțe numele formațieiPink Floyd”, că de difuzat nici nu poate fi vorba. Asta-i țara europeană în care trăim! De vreo 5 ore citesc și recitesc declarația lui Andrei Gheorghe și încerc să pricep ceva. În primul rând, nu înțeleg ce legătură are vârsta cuiva cu realizarea de emisiuni de radio. Dacă vocea e ok, de ce vorbim despre vârstă?! Iar la 54 de ani, chiar nu poți fi considerat „în vârstă”. Apoi, recunosc că mă îngrijorează faptul că trăiesc într-o țară în care, din diverse motive, n-ai voie să pronunți unele cuvinte la radio. M-ar fi deranjat și dacă în loc de Pink Floyd ar fi fost Justin Bieber. Ideea în sine este odioasă! La fel de mult mă revoltă faptul că sunt atâția oameni care acceptă astfel de compromisuri fără să aibă vreo mustrare de conștiință. Deduc că dacă lui Andrei Gheorghe i-ar fi fost prelungit contractul, nu am fi aflat niciodată că sunt cuvinte sau subiecte interzise la ProFM. De fapt, cred că aceasta este adevărata problemă: pentru un salariu decent (sau indecent) putem să închidem ochii, putem să ascultăm acasă Pink Floyd și să postăm pe Facebook piese din repertoriul trupei pentru a ne păstra imaginea de fin cunoscător și iubitor de muzică, prostimea n-are decât să se descurce cu playlistul „obosit”  făcut de o minte „îngustă”. L-aș fi apreciat pe Andrei Gheorghe dacă și-ar fi dat demisia în momentul în care a aflat ce cuvinte nu are voie să spună pe post. L-aș fi considerat un om care pune preț de publicul ascultător, care vrea să facă presă pe bune și pentru care principiile de viață sunt mai importante decât orice altceva. Îmi amintesc că citeam relativ recent că Matinalul de la ProFM se bucura de o audiență de 50.000 de oameni. La concertul lui Roger Waters din București, au fost tot vreo 50.000 de spectatori (e clar că ăștia ascultau alt post de radio, altfel habar n-ar fi avut cine-i dl Waters). Asta spune multe despre cât de bine cunoaște „piața” cel care face playlistul la ProFM. În primăvară, ProFM era pe locul 5-6 în topul audiențelor. Să ne înțelegem: e treaba fiecărui post de radio privat ce muzică difuzează sau ce subiecte abordează. Dar cenzura nu are ce căuta în societatea românească din 2016! Sub nicio formă!
Aveți mai jos articolul din Evenimentul Zilei, precum și o piesă cu Pink Floyd. Mesajul este clar pentru toată lumea, sper!
Hey you, out there on the road
Always doing what you’re told,
Can you help me?
Hey you, out there beyond the wall,
Breaking bottles in the hall,
Can you help me?
Hey you, don’t tell me there’s no hope at all
Together we stand, divided we fall.

 
Articol preluat din Evenimentul Zilei
Realizatorul a povestit că i s-a dat de înțeles că-i prea bătrân. Ajunsese să i se spună, din ce în ce mai des și mai răspicat, ce are voie să vorbească și să nu vorbească în cadrul emisiunii sale. Stupefiant, omul de radio nu avea voie să pronunțe numele unei trupe legendare de muzică.
Matinalul Pro FM nu-l va mai avea pe Andrei Gheorghe la pupitru. Emisiunea va fi realizată de Greeg și Marius Onuc, după ce contractul pe doi ani al cunoscutului realizator nu a mai fost prelungit.
Andrei Gheorghe (54 de ani) a dezvăluit că imediat după mutarea studioului Pro FM în sediul Digi a aflat că redactorul-șef al Digi 24, Cosmin Prelipceanu, a cerut să fie dat afară, dar și că i s-ar fi cerut să realizeze emisiuni care să nu deranjeze pe nimeni. „Înțeleg că a vrut să mă dea afară, pentru că eu l-am concediat pe Cosmin Prelipceanu de la Radio Total. Apoi, s-a dus la Vîntu”, a povestit Gheorghe.
„Ultimul an la Pro FM a fost de nesuportat. Primeam semnale că voi fi dat afară, că nu mă vor”, a povestit realizatorul pentru EVZ. El spune că i s-a sugerat, printre altele, și că este prea bătrân. „Nu mi a spus direct în față, dar s-a făcut un reproș mascat. Expresii cum ar fi „inadecvare la produs”, că „trebuie făcut un program pentru publicul tânăr”. Mi s-a zis chiar să nu mai zic „Pink Floyd” pe post. După asta, timp de două săptămâni am repetat: „Bă, ești prea bătrân, nu mai spune Pink Floyd pe post!”. O altă poveste amuzantă este aceea în care se scriau pe tablă temele pe care nu ai voie să le rostești în emisiune: pensie, moarte, boală, deces… Pink Floyd”, a povesti realizatorul.
sursa: Evenimentul Zilei

3 COMENTARII

  1. ”cum iti asterni, asa dormi” – pe cati i-o fi f… si gheorghe cand era mare smecher pe la pro… acum se mai intoarce roata si isi mai ia si el cate una dupa ceafa….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here