Andrei Partoș, despre discotecile anilor 70-80 (partea I)

6
711

sursa: Adevărul
sursa foto: Adevărul

Am anunțat că revin la acest subiect, la așa zisele ”discoteci comuniste” prezentate bizar de Adevărul, de o expoziție, de regizorul Iulia Rugină, poate și de alții pe diverse site-uri. Nu vreau să spun că nu pot fi amintiri diferite, odată ce am trăit în orașe diferite, în conjuncturi total diferite, dar când relatările se referă la Costinești, atunci sigur pot avea obiecții. Am primit multe întrebări de la ascultătorii emisiunii, cititorii paginii Psihologul muzical. Ei au citit articolul cu pricina, l-au ascultat pe Sorin Lupașcu și au nelămuriri firești. Pe acest site am publicat multe relatări legate de Costinești, inclusiv un amplu interviu cu Cornel Gogoașă (click aici pentru a citi), director al Stațiunii într-o perioadă. Cine dorește să afle mai multe, poate citi secțiunea Cetățean de Costinești (click aici!!). Mai sunt multe de povestit, pentru că e vorba despre aproape 20 de ani petrecuți acolo înainte de 1990. Aici răspund primului set de întrebări. E cam lung materialul, dar este o primă încercare de  a ne vlogui puțin. Următoarele, promitem, vor fi cam de 20 de minute. Subiectul e vast, merită clarificări. Pot spune că mă simt chiar obligat să lămuresc multe aspecte, pe care, la rându-mi le percep subiectiv. Dar măcar am fost acolo!
 

 

6 COMENTARII

    • Rică, ar trebui să povestească cei care au fost acolo, nu crezi? Aștept amintiri, păreri! Eu am amintit, în treacăt, câteva. Eu n-am avut treabă în Mamaia ci în Costinești, Neptun, Olimp, Jupiter.

  1. Scotch Club 45 a fost deschis in Mai 1970, la parterul hotelului Perla de Otto Botner, un securist, care a plecat prin ‘73 la West Germany, cu 2 originali DJ’s, Mihai Popescu si Filip Isack, amindoi students la Politehnica Bucureşti si best friends. Amindoi am ajuns mai tirziu in California,
    San Francisco. Filip a decedat prea devreme, 5 years ago. A lasat in urma lui o nevasta de origine Chineza si doi copii, fata si baiat care mergeau la liceu in 2013. Eu, traiesc inca in San Francisco, inconjurat de o great American family, wife, daughter, grandchildren and all and celebrating in May, 40 glorious years of Livingston the USA. All the best my friends

    • Mulțumesc, Mihai Popescu pentru amintiri. A plecat Botner dar a rămas Dorel Văduva. Mă bucur că ai povestit despre o discotecă importantă de la Mamaia! M-aș bucura să ne mai spui…(Andrei Partoș)

  2. Sorin Lupascu se refera la o perioada deja mai tarzie a discotecilor, cam cu vreun deceniu dupa aparitia primelor discoteci de gen de la noi. Nu stiu cum era prin alte orase, dar in Bucuresti prima discoteca a facut-o Silviu Dragoescu la Ateneul Tineretului din Aleea Alexandru pe la inceputul anilor 70. Nici macar nu aparuse „muzica de discoteca”. Se „zbantuia” mai mult, caci nu poate fi vorba de „dans cu figuri” sau vreun stil anume. Fiecare, care mai de care, avea stilul sau care putea duce de la un fel de delirium tremens pana la o foiala leganatoare somnambulica. Aceste figuri se petreceau pe muzica timpurie Pink Floyd, Rolling Stones, Animals, Who, Doors, Moody Blues…. cea mai „comerciala” si dansanta fiind Creedence Clearwater Revival si Beatles. Se incropise o gasca constanta de participanti la aceste serate care durau cam pana la 10-12 noaptea. O alternativa la faimoasele „ceaiuri de apartament” din perioada. Cum aratam si ne imbracam era exact in spiritul vremii (blugi, tricouri vopsite de noi cu cercuri concentrice multicolore psychedelice. un cizmar de pe calea Grivitei care ne facea la comanda botine cu bombeuri, talpa groasa si cu toc, fetele evident cu mini cat mai scurt si….. mai ales!, cei mai respectabili erau baietii care rauseau sa isi lase plete acoperitoare de urechi si de ceafa (stil beat). A aparut apoi clubul „Z” de la casa de cultura Eminescu unde a fost DJ Bebe Teodorescu (cred). Abia mai tarziu clubul de la Preoteasa, club 33 de la medicina, clubul A….. Bebe Teodorescu m-a invitat la Eforie Nord sa ii fiu inlocuitor in discoteca „Grota nimfelor” cand el mai ducea cate o rdgista sau cehoaica in camera de hotel sa ii arate colectia de timbre. La mare au mai fost discotecile faimoase Black & White si cele de la hotel Bucuresti din Mamaia – Club 33 si Scotch Club 45 la hotel Perla unde intrarea era pe valuta (1$). Cu John Vaduva am facut prima discoteca pe plaja la 2 Mai doi ani la rand pe la sfarsitul anilor 70, apoi ne-am specializat prin distribuirea de benzi imprimate dj-ilor de pe litoral cu muzica la zi in topurile occidentale. In aceasi perioada au aparut si discotecile din Costinesti si cam pe mai tot clitoralul patriei.

    • E amuzant și interesant să vezi un comentariu la un articol de acum 4 ani, dar mă determină să revin la subiect, așa că-i mulțumesc lui Dion și dacă dorește, îl aștept să intervină la un Foc de P.A.E. dedicat tot discotecilor din anii 70-80. Cât încă putem avea precizie să nu lăsăm alunecările în confuzie să ne domine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here