ARTIȘTII PROPUN (ep. 21): DANIEL SILVIAN PETRE, muzica, filmele și cărțile care mi-au marcat viața

0
101

Daniel Silvian Petre
Daniel Silvian Petre

Daniel Silvian Petre (poet, prozator, publicist,muzician, solist al trupei Survolaj, fondator al grupului Chin) ne propune în această săptămână muzica, filmele și cărțile care i-au schimbat viața. Puteți afla mai multe despre el de pe pagina oficială de Facebook:
https://www.facebook.com/danielsilvian.petre
Aveți mai jos propuneile lui Daniel:
 
Iron Butterfly – In a gadda da vida (Mai am si acum vinylul cumparat din piata de discuri din Timisoara in 1987. Primul album Survolaj, din 1992, ii este dator cu structura, cu atmosfera, cu mai toate. Prin 2008, cind au venit in Bucuresti, la Hard Rock Cafe, aveam invitatie, m-am dus pina acolo dar n-am intrat. Probabil nici la un concert Survolaj n-as mai intra)

 
Black Sabbath- Fairies Wear Boots (Pentru ca atmosfera din Timisoara anilor 80 era precum cea din Birminghamul anilor 60 – gri, intunecata, industriala, posedata de un duh rau, iar Black Sabbath era contrablestemul perfect pentru un adolescent furios)

 
Jimi Hendrix – Purple Haze (Am incetat brusc sa ascult muzica la intimplare cind am auzit pt prima oara Hendrix, pe la 16 ani. Hendrix era, inainte de toate, un mare poet!)

 
JS Bach- Variatiunile Goldberg (Asta e pita mea cea de toate zilele, in ultimii 15 ani. Nu mai pot asculta decit preclasici. Nici rock, nici blues. Poate, dar numai cind ploua si mi se pare ca sint singur pe lume,  jazz din anii 50)

 
Dave Brubeck – Take Five (Cind o sa fiu incinerat asta as vrea sa fie fondul muzical. N-as putea explica de ce.)

 

FILM

leolo film aLa filme si la carti e dificil (nu c-ar fi fost usor la muzici, dar acolo, nu stiu de ce, n-am nici o mila). As zice Secvente, filmul lui  Alexandru Tatos, as zice Croaziera lui Daneliuc, Reconstituirea lui Pintilie, ba chiar si Marilena de la P7, a lui Nemescu, dar asta nu s-ar pune, c-a jucat nevasta-mea in el. N-o sa zic nici Rubliov si nici n-as putea alege un singur film de-al lui Woody Allen (Bullets Over Broadway, la repezeala). O sa pomenesc un film canadian, al unui regizor care a si murit tragic si de tinar, dupa ce a facut filmul asta (singurul lui film): Leolo, al lui Jean-Claude Lauzon. Cautati-l pe net. Pe coloana sonora apare si Tom Waits.
 
 
 
 
 
CARTE
calatorie la capatul noptii de louis ferdinand celineO carte, una singura… parca le si aud pe celelalte fosnind disperate in rafturile bibliotecii. Viata mea de cititor e bipolara: in perioada Steinhardt citesc barbosi: Seneca, Dostoievski, Patericul egiptean, Tolstoi, Cehov  iar in cealalta jumatate de an, in perioada Cioran, citesc punkisti: Bukowski, Kurt Vonnegut, Salinger, Daniil Harms. Dar dac-ar fi musai sa aleg o carte cu care sa fug in lume, probabil ca ar fi Calatorie la capatul noptii, a lui Louis-Ferdinand Celine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here