În februarie, când a fost anunțată participarea Australiei la cea de-a 60-a ediție a concursului Eurovision, rețeaua Twitter s-a umplut de mesaje. Unii erau încântați, alții neîncrezători, în timp ce marea majoritate era mai confuză decât oricând. Este greu de explicat de ce participă Israelul la Eurovision, cu atât mai puțin de ce intră în concurs Australia. Cum a fost posibil acest lucru? Și mai important, de ce ar face-o? Acum că s-au mai liniștit apele, decizia pare una naturală, și iată de ce.
De-a lungul istoriei sale, Eurovisionul a aprobat participarea unor țări care nu se află în granițele tradiționale ale Europei: Israelul și Azerbaidjan sunt doar două exemple. La un moment dat au fost discuții chiar pentru participarea Tunisiei și a Libanului. Așa cum a subliniat și colegul meu, Dr Karen Fricker, Europa pe care o vedem la Eurovision este o construcție imaginară.
Australia a fost loială acestui concurs, evenimentul fiind transmis acolo de peste 30 de ani de către SBS, membru asociat al EBU (European Broadcasting Union). Eurovisionul este un concurs foarte popular în Australia, anul trecut înregistrând o audiență de 3 milioane de telespectatori. Este greu de explicat de unde vine acest entuziasm. Poate pentru că australienii, nefiind implicați, urmăresc cu degajare concursul, sau poate pentru mulți dintre ei Eurovisionul reprezintă o legătură cu țările natale. Sau o altă teorie, ar fi că interesul crescut față de acest concurs este datorat formației ABBA.
În fiecare an prezentatorii evenimentului fac referiri la publicul care urmărește concursul din Australia. În 2014, solista australiană Jessica Mauboy a urcat pe scenă și a susținut un moment artistic, subliniind astfel dragostea poporului ei pentru Eurovision. În trecut, soliști australieni au participat la Eurovision pentru Marea Britanie: Gina G, Olivia Newton John (născută în UK), iar în 2006, Jane Comerford a făcut parte din trupa care a reprezentat Germania în concurs.
Australia este invitată să participe doar în acest an, fiind vorba de cea de-a 60-a ediție. Deși mulți (printre care mă număr și eu) sunt de părere că tensiunile politice se simt la Eurovision, totuși acest concurs ne și unește în anumite aspecte. Invitarea Australiei se potrivește foarte bine și cu tema din acest an, Building Bridges. EBU a decis să se simtă bine în acest an, să mai facă și glume, și este o decizie bună având în vedere câte tensiuni s-au strâns în Europa.
Ironia este că Australia ar putea să câștige în acest an. Sunt calificați automat în finală, iar piesa lui Guy Sebastian – “Tonight Again”, crește foarte mult în sondajele făcute în rândul fanilor. Dacă vor câștiga, australienii vor reveni în concurs și la anul. Asta nu înseamnă că în 2016 ne vom plimba până în emisfera sudică, EBU a declarat că evenimentul va avea loc în Europa și va fi co-organizat de SBS. Întrebarea este, după ce vor „gusta” din acest concurs, vor mai dori australienii să renunțe la participare?
Bun venit la Eurovision, Australia, și dacă tot ești aici, ce ar fi să ne dai și nouă câteva puncte?
Voi ce părere aveți de participarea Australiei la Eurovision?
sursa: BBC
- Remember Julieta Szönyi. Articol de Gàlfi Akos - aprilie 18, 2025
- Dan Turturică nu ne vrea la #Eurovision și jignește creatorii pop rock din România - aprilie 17, 2025
- PRIMELE MULȚUMIRI ÎN 2025! - aprilie 15, 2025