Ce spun reprezentanții părinților despre normele propuse pentru redeschiderea școlilor: Impecabile la nivel teoretic, dar imposibil de pus în practică

Articol preluat de pe site-ul HotNews

0
52
FOTO: Agerpres

Draftul Ministerului Sănătății care stabilește normele pentru redeschiderea școlilor este impecabil la nivel teoretic, dar va fi imposibil de pus în practică, a declarat pentru HotNews.ro Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți. El consideră că documentul trebuia să prevadă și posibilitatea ca părinții să aleagă între prezența fizică a copiilor la cursuri sau școala online, în funcție de dotările școlii, iar în această formă Ministerul Sănătății nu are nicio răspundere, aceasta fiind pasată la școli și la părinți.

 

O altă problemă semnalată este că documentul, deși nu a suferit modificări importante în ultimele două luni, este publicat cu doar 3 săptămâni înaintea începerii anului școlar, ceea ce dă autorităților locale și școlilor puțin timp să se pregătească. Mai mult, acesta nu stabilește nici cofinanțarea implementării măsurilor, a explicat Iulian Cristache pentru HotNews.ro.
  • ”Draftul este impecabil la nivel teoretic, dar va fi imposibil de pus în practică pentru că ai nevoie de deblocări de posturi la nivel de personal, inclusiv didactic și auxiliar, ai nevoie de un plan operațional pe care să-l întocmești până când Ordinul ajunge în Monitorul Oficial. Acest draft era în regulă dacă familia putea să opteze pentru prezența la școală sau cursuri online.
  • Atât timp cât vii doar cu acest draft, fără măsuri complementare, fără sprijin la nivel național – tot ce înseamnă sănătate publică, finanțarea necesară pentru implemementarea măsurilor sau cofinanțare de la bugetul central, nu este ok. Dacă dai ordine printr-un document fără să vii cu măsuri complementare și cu partea financiară, este greu de făcut”, a declarat Iulian Cristache pentru HotNews.ro.
El spune că, potrivit documentului, toată răspunderea este a școlilor și a părinților, ceea ce nu este în regulă. Mai mult, ordinul vine foarte aproape de începerea anului școlar, iar autoritățile locale și unitățile de învățământ nu au timp să procure cele necesare.
  • ”Toată răspunderea este la nivelul societății civile, a părinților și a unității de învățământ. Nu văd răspunderea Ministerului Sănătății, respectiv a Direcțiilor de sănătate publică, și atunci nu este ok. Ori suntem cu toți responsabili, ori răspunderea este numai la părinți, care trebuie să fie și doctori, să și trimită copilul la școală, să cumpere și echipamente tehnice, fiindcă probabil nu vom avea tablete, laptopuri.
  • Nu înțeleg de ce acest draft a întârziat două luni fiindcă singura modificare față de varianta inițială este că poți să vii cu acei pereți transparenți de plexiglas la nivelul băncilor, care dacă stau și citesc, nu știu dacă sunt chiar buni, nu sunt doctor, dar virusul circulă și pe verticală, nu numai pe orizontală. Și nu știu dacă copiii mici, de 7 ani de axemplu, vor putea sta între niște pereți toată ziu, poți să dezvolți o frică, pot să aibă claustrofobie.
  • Trebuiau să dea mai mult timp Consiliilor locale ca să investească și să procure cele necesare. Cu trei săptămâni înainte credeți că există timp și banii necesari? Un despărțitor de plexiglas costă în jur de 12 euro, am văzut și la 30 de euro. Faceți un calcul de câte zeci de milioane de euro este nevoie să dotezi sălile de clasă cu așa ceva.
  • Este o aberație. Pur și simplu s-au spălat pe mâini și toată răspunderea este la nivelul socității civile, indiferent că vorbim despre părinți sau consiliile de administrație”, a mai explicat Iulian Cristache.

Puteți citi articolul în întregime aici:

https://www.hotnews.ro/stiri-educatie-24239840-spun-reprezentantii-parintilor-despre-normele-propuse-pentru-redeschiderea-scolilor-impecabile-nivel-teoretic-dar-imposibil-pus-practica.htm

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here