CERBUL DE AUR SAU de METALE VECHI?

3
135

Cerbul de Aur BrasovAm citit Regulamentul, i-am găsit multe fisuri. Se vede că e făcut pe genunchi. Dar lista cu creații obligatorii pentru concurenții de pretutindeni m-a surprins definitiv. Sunt numai 25 de titluri. Credeam că se va merge pe creații românești născute în cei 50 de ani, măcar de dragul simbolisticii. Adică 50 de titluri. Lipsesc total compoziții pop-rock, folk, mari șlagăre din toți acești ani. Avem 12 titluri din anii 80, 5 din anii 90, 4 din anii 2000, o piesă din 1940, două din 60, una din 70. Nimic din ultimii 6 ani, un singur compozitor din relativ tânărul val, adică Andrei Tudor ( are 35 de ani, cu trei compoziții). Nu înțeleg care au fost criteriile, nici  motivul numărului redus de propuneri. Autorii a 14 titluri nu mai sunt în viață. Oare a contat și asta la alegerea lor? Sunt trei titluri fără numele interpreților inițiali (Dan Spătaru, Luigi Ionescu, Corina Chiriac).
S-a tot vorbit și scris despre obsesia cântecelor festivaliere (considerate prăfuite) și acum, când se reia (probabil doar pentru Centenar) un Festival de mare impact, numai cu secțiunea de interpretare, sunt omise nume importante, cântece esențiale pentru istoria genului.
Zic la întâmplare niște titluri care meritau să fie pe listă: Say Something- Laurențiu Cazan, Cerul- Proconsul, De-ar fi să vii- Mihaela Runceanu, Rămâi cu mine- Andra,  Să nu-mi iei niciodată dragostea- Holograf, Emoții- 3SudEst, Aruncarea în valuri-Vasile Șeicaru, Mi-e tare dor tine- Compact, Fată verde- Phoenix, Dincolo de noapte e zi- Nicola, Lasă-mi toamnă- Margareta Pâslaru, O singură noapte- Adrian Enache, Să mori de dragoste rănită- Angela Similea, Ce bine că ești- Nicu Alifantis, Dacă ploaia s-ar opri- Cargo, Mi-e dor și doare-Taxi, Acasă- Smiley, Let me Try- Luminița Anghel &Sistem, Atât de singur- Talisman, Te iubeam- Oana Sârbu, Eternitate- George Nicolescu, Cine m-a făcut om mare- Delia, 20- Voltaj, Val de mare- Roșu și Negru, Vara amintirilor- Semnal M, Zig-Zaga-Loredena. O stea-Deepcentral, Oficial îmi merge bine-Simplu, Iubire, bibelou de porțelan- Mondial, La refren- Andra, Goodbye- The Humans, Vals- Smiley ș.a.m.d.
 
*N-am aflat cine face parte din echipa de organizare, cine sunt cei care au luat decizii, au scris reguli, au ales creațiile!
*Pe site-ul TVR n-am găsit istoricul Festivalului, cu premii, cu titluri de piese, cu autori, textieri (apropo, nici pe lista asta săracă de 25 de titluri nu există textieri), cu palmares, fotografii etc.
*Știu sigur că după 1992 au existat foi ale Festivalului iar în pentru perioada 1968-1972 s-au scris pagini de carte de către unii pasionați brașoveni.
*Un alt aspect care m-a surprins neplăcut este limita de vârstă. De ce să vină un copil de 16 ani? Nu-s concursuri destule pentru adolescenți? Aproape toate talent-show-urile sunt cu unii foarte tineri. 18 ani era valabil. De ce să nu vină și un consacrat de 38- 45 de ani? N-avem interes să auzim voci valoroase, educate, antrenate?
* Cum e faza cu premiile? Se trimit banii în cont în cel mult o lună? Unul de 16 ani trebuie să-și deschidă cont bancar? Și dacă e un străin și nu are încredere, cum face? N-am auzit niciodată ca un concurs să nu fie onorat cu premii oferite pe loc.
Citat din Regulament:

1. Premiile în bani vor fi plătite laureaţilor prin virament bancar în cel mult 30 de zile calendaristice de la Gala Festivalului, după reţinerea la sursă a taxelor şi impozitelor aferente, conform legislaţiei aplicabile.
2. Valoarea nominală a Premiilor Speciale prevăzute la cap. II, pct. 4, lit a), se stabileşte de către juriu prin consultare cu Organizatorul, opinia Preşedintelui Juriului fiind decisivă.
Link către sursă: http://cerbuldeaur.ro/regulament/

 

Lista celor 25 de piese propuse concurenților (anii sunt puși de noi):

Domnișoară nu pleca – (Ionel Tudor) – Gabriel Cotabita 1991
Dorul –  (Vasile Vasilache jr) – Aurelian Andreescu (si altii) 1987
Lalele – (Temistocle Popa) 1980
Oameni – (Marius Țeicu) – Aurelian Andreescu/Ionut Ungureanu (si altii) 1987
Țărăncuța – (Ion Vasilescu) –Dan Spătaru  1976 / 1940
Tu ești primăvara mea- (Florin Bogardo) – Aurelian Andreescu (si altii) 1984
Unde erai – (Marius Teicu) 1982
Casa mea – (Ion Cristinoiu) – Angela Similea 1983
Copacul – (Jolt Kerestely) – Aurelian Andreescu (si altii) 1987
Morărița – (Vasile Vasilache) – Mirabela Dauer 1985
Of, Inimioară – (Edmond Deda) – Luminița Dobrescu 1969
Strada Sperantei –  (Vasile Veselovschi) – Corina Chiriac 1985
Ploaia si noi – (Vasile Vasilache jr) – Doina Badea / Angela Gheorghiu 1968
Spune-mi – (Cornel Fugaru) – Monica Anghel 1996
Dau viata mea – (Marius Teicu) – Monica Anghel 1995
Ani de liceu – (Florin Bogardo) – Stela Enache 1987
Un actor grabit – (Bogdan Cristinoiu) – Laura Stoica 1992
Fata draga nu fi trista – (Serban Georgescu) – Madalina Manole 1991
Buna seara, iubito – (Adrian Enescu) – Loredana 1988
Si daca – (Vasile Veselovschi) – Horia Moculescu 1980
Dor de viata – (Aura Urziceanu) 2001
De-ai fi tu salcie – (H.Moculescu) – Mihaela Mihai 1976
Cat de frumoasa esti – (Andrei Tudor) – Mihai Traistariu 2006
Tu nu vezi cerul – (Andrei Tudor) – Pasha Parfeni (si altii) 2012
De dragul tau – (Andrei Tudor) – Marcel Pavel 2007

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

3 COMENTARII

  1. Salutare,
    vãd cã și dv. faceți aceeași greșealã ca și organizatorii cerbului, adicã propuneți doar piese foarte des promovate, de care ascultãtorii cunoscãtori sunt sãtui pânã peste cap.
    Mai mult de atât, nu aveți nici viziune, veniți cu melodii triste și lente în marea majoritate (eu știam cã și prestația coregraficã conteazã în jurizare) dar și cu interpreți antipatici pentru mulți. Cum vi se pare dv.(judecând la rece) cã ați propus 3 melodii de-a lui Smiley, 2-Andra și doar una-Runceanu?
    Pãi vedeeți!

    • Stimate Alexandru, nu văd nimic, decât o fărâmă de incultură și lipsă de politețe. Eu n-am propus nimic. Am arătat că se putea face o listă mai bogată și mai diversă. Dacă-mi propuneam să fac o listă de concurs o făceam altfel. Chestia cu coregrafia e o tâmpenie sinistră. E un concurs de INTERPRETARE! Nu de play-back și gimnastică. Nu eu trebuie să am viziune, ci organizatorii Festivalului. Dacă sunteți ascultător cunoscător, trebuia să le scrieți celor din TVR. La concursuri internaționale de interpretare nu se propun cântece săltărețe și necunoscute, dar nu aveți cum să știți așa ceva. Apropo, cântecele interpretate de Mihaela Runceanu nu se potrivesc unui astfel de concurs, sau vă deranjează că am trecut doar un titlu? Repet, nu e o contrapropunere, dar M.R. lipsea cu totul de pe lista TVR. Nu cred că vom avea un dialog, dar dacă veți scrie unde trebuie, cei din TVR se vor bucura. Ei au nevoie de cunoscători!
      Zic la întâmplare niște titluri care meritau să fie pe listă: Așa am scris!

      • Vã admir curajul cã a-ți decis sã-mi postați mesajul anterior, deși a fost unul acid și aparent lipsit de politețe.
        Știu cã v-a deranjat faptul cã am criticat mai multe aspecte legate de articolul dv., dar asta s-a întâmplat deoarece aveam alte așteptãri de la cineva implicat de atâția ani în fenomenul muzical.
        Ca sã vedeți cã vã respect am sã-mi motivez și exemplific pãrerile, deși dv. mi-ați rãspuns interpretându-mi vorbele( playback, gimnasticã, piese necunoscute).
        Nu am sã insist cu partea coregraficã deși dupã pãrerea mea un artist care nu stãpânește mișcarea scenicã nu se exprimã la întregul potențial. Iar în caz de egalitate între doi sau mai mulți concurenți( e foarte posibil, cã au fost 111 înscriși ), care credeți cã ar fi logic urmãtorul criteriu de departajare. Ochii frumoși?
        Despre partea cu „piesele necunoscute”, altfel trebuie pusã problema: am fost ani de zile asaltați la radio cu câteva șlagãre, pânã ne-am sãturat de ele oricât de bune ar fi. E și o lipsã de respect la adresa artiștilor cã nu li se difuzeazã și alte melodii la fel de bune. Exemplific: de la Laura Stoica: în loc de „Un actor grãbit”- o melodie ascultatã și rãs-ascultatã, cu ce erau mai prejos „Aș vrea sã le știu pe toate” sau „Așteaptã pânã maine”? Sau de la Mãdãlina Manole, care a scos vreo 9 albume, de ce s-a nimerit fix „Fata dragã” doar așa ca sã ne întristeze, nu suntem destul de amãrâți și așa? Ce era dacã alegeau „Rock-ul iubirii” sau altã piesã mai veselã.
        În ceea ce o privește pe Mihaela Runceanu, nu vreau sã cred cã n-ați priceput aluzia. Totuși nu înțeleg de ce spuneți cã nu sunt potrivite cântecele ei, deoarece artista a abordat mai multe genuri muzicale și a înregistrat peste 150 de melodii.
        Și da, este de-a dreptul rușinos cum au tratat-o colegii de breaslã și pe ea și pe Dida Drãgan, prin neincluderea nici unei selecții din repertoriul lor în acea listã.
        Binențeles cã am scris prima datã pe saitul Cerbului de aur, am fãcut și câteva propuneri, dar acolo cenzura e la ea acasã, nu se posteazã mesajele nimãnui și nici nu am primit nici un fel de rãspuns.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here