CIOBAN VS INTELECTUALI PE FB ȘI LA TV /ARTICOL RĂTĂCIT (din august).

0
55
CIOBAN VS INTELECTUALI PE FB ȘI LA TV”România e țară săracă, domnu Moraru! Știi cât de săracă e? Unii oameni nu strâng într-o viață cinșpe mii de euro, iar Oaidă îi ia într-o lună. La 23 de ani. Ca să piardă mingea din care iau gol.”
În mare cam așa l-a făcut K.O. Becali, aseară, pe reputatul jurnalist. Am avut simțăminte amestecate, pe de-o parte frustrare, voiam ca Moraru să exprime prin vocea lui dezamăgirea mea, dar m-am convins, din nou, de cât de slab pregătiți sunt jurnaliștii moderatori, incapabili să se bată cu argumente cu un om relativ primitiv, dar mult mai inteligent decât îi dau mulți credit, fie și pentru că știe să joace cartea populistă ”nu le mai plângeți de milă unora care câștigă într-o lună cât voi într-o viață”, pe de altă parte de amuzament.
Să vezi trei flăcăi, Moraru-Răureanu-Ilie Mister Dumitrescu, făcuți arșice, cu argumente, de către unul pe care ei îl consideră rudimentar. Tot ce putea să emane Moraru era o smiorcăială telenovelistică, nu-i de mirare, e din școala Pro, acolo unde s-a format o generație ce miza pe emoție, nu pe minte. Moraru pare un tip ce se asociază cu oameni inteligenți, are o imagine lustruită, dar citește în secret Sandra Brown. Nu-i un păcat, Sandra Brown avea talent, mai ales când descria scenele de sex, doar că aborda teme facile, telenovelistice. Știi cât de important era pentru un adolescent, când nu exista internetul, să știe la ce pagină era descrisă cu lux de amănunte o partidă de sex anual ? Acu, ăștia mici sunt răsfățați.
În fine, revenind. Toți trei nu au reușit să-i ofere o opoziție serioasă patronului Stelei care, la final, intrat cu curaj în luptă contra a trei inși presupus inteligenți, măcar mai inteligenți decât el, hotărâți să-l rupă pe genunchi, părea chiar că se distrează în fața a ce se transformase într-o schelălăială, deși Moraru voia să fie un răget de leu.
”Le respect contractul, unde spune că nu trebuie schimbați?”
”Nu mă gândesc la sufletul lor ? Dar când le dau 15 mii pe lună e bine ?”
”Încalc vreo lege ?”
”Știi ce rău îi fac lui Ondrasek ? I-am dat 30 de mii la venire, îi mai dau 50 ca să plece.”
”De ce nu vorbiți de Craiova, care are antrenor și a pierdut ?”
Ștefan Beldie remarca foarte bine ce urâm la Becali. Faptul că nu joacă după regulile noastre, unanim acceptate în societate, nu dă doi bani pe ce credem noi că ar trebui să facă cu proprietatea lui și își permite să facă asta. Banii îi oferă libertatea asta. Simplu, rece, concis. Și dacă nu ești gata să înțelegi aceste lucruri nu prea are rost să ieși „la interval” cu proprietarul Stelei. O să fii exact ca Moraru, fără argumente, un fel de mama telenovelelor.
Și care ar fi atunci argumentele pe care să i le oferi lui Becali ? De ce nu s-ar băga Becali peste antrenor ? De când un patron nu are voie să se impună în fața angajatului ? Ei aici e cheia. Cheia stă în gradul de specializare pe care îl presupune un job. Sunt joburi care nu necesită nici un grad de specializare, de exemplu femeie de serviciu. La un moment dat șeful are dreptul să-i smulgă mătura din mâna și să-i arate prin ce colțuri nu a dat cu ea. Sunt joburi cu grad mic de specializare, vânzător de exemplu, proprietarul tarabei poate să îi spună angajatului „dă-te la o parte, vând eu.” Și gradul de specializare crește. Avocat. E un job ce necesită un grad mare de specializare. Odată ce ai angajat un avocat, dacă tu nu ești licențiat în drept, poți trasa coordonatele, dar nu te poți băga peste el căci nu cunoști procedurile. Medicul stomatolog. L-ai contractat, îi impui ce vrei, dar nu îi iei freza din mână pentru că riști un dezastru. Pilot de avion. Îi spui unde vrei să ajungi, dar dacă nu ai licență de pilot, nu treci la manșă.
Meseria de antrenor. De la Pep încoace pare mai specializată ca niciodată. E aproape șah. Schimbările și transferurile nu pot fi folosite ca supapă pentru nervii patronului. Nu poți da jucători, nu poți aduce jucători, nu e firesc să faci schimbări, toate astea ”la draci, aveam draci.” Cam ăsta e argumentul suprem, specializarea meseriei, pentru care e evident că Becali a luat-o pe un drum închis. Iar șase ani de nimic intern, patru de nimic extern ar fi trebuit să-l facă să înțeleagă asta. Dar nu….
Articol de Stefan Beldie:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here