CIRCULĂM DE 15 ANI CU TAXI!

0
85

Cronică de Andrei Partoș

Galerie foto aici!

Nu voi face o cronică obişnuită.  Nici nu mă pricep. Au scris prietenii pe FB multe, frumoase şi adevărate. Mă voi opri la câteva elemente. Am stat patru ore pe scaun (mulţumesc organizatorilor, dar mai ales Gabrielei David pentru locurile foarte bune!) lângă Răzvan Dinu şi soţia lui, la câţiva paşi de Dana Cristescu, Emilia Popescu, Teo şi prietenul Marian (care a filmat, a fotografiat permanent), Mariana Mihuţ şi mulţi alţii. Casă plină. Nici nu contează câte bilete s-au vândut, pentru că publicul era clar dedicat evenimentului.* Dacă tot s-a referit Teo în programul ei de pe KanalD la anii de când îi ştie pe băieţi, am ajuns la concluzia că tot de 15 ani îi ştiu şi eu. Am avut şi o participare comună la o emisiune la A1, când a fost un scandal major după o selecţie naţională de Eurovision din 2000. Atunci a plecat în Suedia chiar Taxi. Mulţi au afirmat că pe nedrept. Nu-s convins că n-aveau dreptate. Dar iată că aud piesa „Luna” pentru prima oară în concert după atâta vreme. Cu Cornelia Tihon (ce a crescut fetiţa asta!) la nai, fluier şi ce mai avea acolo în traistă.Acum mi-a plăcut mai mult, suna chiar bine!* Textele inteligente de la început, postate pe ecran, cu trimitere la omagiile comuniste, urmate de intrarea fanfarei, de trupa de „balet” Taxi, au semnalat că avem un spectacol gândit, regizat, nu un simplu concert. Dealtfel prima cântare a fost cam după 20-25 de minute de la deschiderea show-ului.
 
Emilia Popescu și Dan Teodorescu

Discursurile lui Dan Teodorescu au mereu substanţă, umor inteligent şi poate prea multă autoironie. Aici trebuie să observ că absolut toate textele actorilor invitaţi aveau această componentă a autorului lor (Dan T.). Poate e prea mult să auzi mereu trimiteri la lipsa de voce, la aspectul necomercial, la presupusul misoginism din texte, etc…. Horaţiu Mălăele a expediat prezenţa în trei vorbe cu sens, Emilia Popescu şi-a jucat rolul cu aplomb (prea multe cuvinte tari în text, dar nu cred că e vina ei), Marius Florea Vizante s-a rezumat la soţia sa care-i face reproşuri cum că nu e romantic ca Dan Teodorescu, Dorina Chiriac a fost haioasă cu acel pluguşor întârziat.Copiii de la Do-Re-Mi puteau cânta ceva, dar n-a fost cazul. Maia Morgenstein (greşit scris voit iniţial când s-a referit la Holograf) şi apoi Morgenstern (când s-a referit la cine trebuia) a arătat că-i merg perfect şi rolurile de comedie (când nu sunt prea lungi), Victor Rebengiuc şi-a cules meritatele aplauze pentru mini-scheciul cu Dan T…Pe ecran a apărut şi o fotografie cu regretatul Adrian Pintea, un declarat admirator al umorului Teodorescu. Un remember frumos şi emoţionant. Corul Madrigal a fost cel mai aplaudat „invitat” şi asta arată şi standardul cultural al publicului din Sala Palatului. Corul a cântat, n-a jucat roluri, a cântat „Strada mea cu-n singur bec” alături de Taxi . A mai fost, spre final, un acordeonist, Viorel Fundament care l-a acompaniat pe Dan într-un scurt moment lăutăresc de mare impact.Asta după ce una dintre fete, proaspăta mămică Daria Corbu, a cântat un pasaj din „Carmen” de Bizet.
„Duelul” bateriștilor

*Mi-a plăcut şi demonstraţia de baterist pe care ne-a oferit-o liderul grupului. A fost impresionant pentru cine nu ştia că omul chiar se pricepe.* Mi-ar fi plăcut să-i văd, pentru o piesă măcar, şi pe foştii colegi, fondatori ai trupei, la care s-a referit Dan. Completa perfect ideea de „omagiu”. * Chitaristul Cantemir Neacşu a asigurat latura hard şi uneori heavy a orchestraţiilor, un tânăr foarte talentat, pe alocuri prea tare sonorizat. Mie-mi place cum se luptă el cu chitara! Cum textele lui Dan sunt extrem de importante, cred că la acest capitol, volumul microfonului solistului se putea creşte la unele piese. Sau poate aşa trebuia să sune…*Cele două fete din backing, Vicki Sava şi Daria au nerv, voci şi rezistenţă. Când ai un spectacol de aproape 4 ore şi lumea te bisează a doua oară aproape de miezul nopţii înseamnă că n-ai muncit degeaba.* CD-ul lansat şi promovat merită toată atenţia iubitorilor de gen. E cea mai bună apariţie a Gazetei sporturilor din ultimii ani.*Mi-au plăcut şi scurtele trimiteri la cărţi de psihologie, la Freud.Nu strică să mai citească lumea.* Varianta vizuală de la „Oamenii politici” a dat bine pentru partea adultă a populaţiei. Erau mulţi copii în sală, dar nu s-au prins…
*Cum nu mi-am propus o cronică propriu zisă, pot afirma că a fost unul dintre cele mai rotunde spectacole de acest gen din ultimii ani, că Taxi a crescut frumos, că şi-a cultivat cu inspiraţie publicul, că a menţinut temele romantice lângă cele sociale, că păstrează ironia fină în prim plan, iar soundul de concert satisface orice consumator pretenţios.* Şi ca să mai amintesc un moment comun, pe lângă numeroasele prezenţe în emisiune ale lui Dan Teodorescu, am câştigat un pariu profesional în 2009 când am susţinut că piesa „E criză” devine hit estival şi poate mai mult, după câteva difuzări! Autorul n-avea încredere în ea. Poate la aniversarea de 20-25 de ani, Dan. T îşi va aminti!* Până atunci, „La mulţi ani!”
 
 
Setlist:
 
1. Probleme de memorie
2. Nu mai esti
3. Mi-e dor si doare
4. No Smoking
5. Luna
6. Imi iubesc nevasta
7. Dragostea ca o pereche de pantofi
8. Americanofonia
9. Te vad in toate femeile
10. Niste raspunsuri
11. Strada mea c-un singur bec
12. Un sfarsit e un inceput (de chelie)
13. Poate-o sa stea
14. Iubeste-ma in doze mici
15. Nebunia furtunii
16. Ce s-a-ntamplat?
17. E criza!
18. Subtitrarea la romani
19. Prea sus
20. Karma, zenu’ si feng shuiu’
21. Ai inchis marea in ochi
22. Stelele care cad
23. Cele doua cuvinte
24. NonStop
25. Esti iubibila
26. Ea inca ma iubeste
Bis 1
Urania zice ca nu
Oamanii politici
Bis 2
Gelozie
Vreau sa raman in sosete
Jumatatea mea

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here