CNA, decizie controversată: a eliminat interdicţia de a face campanie în zilele de referendum

0
41

cna audiovizualArticol preluat din Adevărul
În şedinţa de marţi, 2 octombrie, şase membri au votat pentru schimbarea Articolului 8 al Deciziei CNA nr. 441 din 20.09.2018, fiind eliminată interdicţia de a transmite „îndemnuri de a vota sau de a nu vota“ şi în timpul referendumului, respectiv în zilele de 6 şi 7 octombrie. Doar trei membri ai forului au votat împotrivă, aceştia fiind Radu Herjeu, Dorina Rusu şi Florin Gabrea.    Înainte de această intervenţie, Articolul 8 al Deciziei interzicea campania electorală exprimată atât prin îndemnul de a vota prin DA sau NU, cât şi prin îndemnul de a vota sau de a nu vota, începând cu 24 de ore înainte de ziua votului.
ActiveWatch a reacţionat, catalogând drept inacceptabilă decizia Consiliului, pe care îl acuză că manipulează referendumul. „CNA modifică regulile referendumului în timpul referendumului, iar modificarea este grav părtinitoare, favorizând încurajarea participării cetăţenilor la referendum“, transmite ActiveWatch.
Citând mai mulţi membri CNA, fără a da însă nume, ActiveWatch susţine că modificarea vine pe fondul unor intervenţii la nivelul conducerii instituţiei ale unor reprezentanţi ai unor biserici şi ai unor instituţii media aparţinând cultelor. „Faptul că CNA a renunţat la principii democratice în urma acestei presiuni consolidează suspiciunile privind caracterul manipulatoriu al acestui controversat proces de consultare publică, compromit credibilitatea instituţiei şi riscă să împovăreze dosarul românesc al agresiunilor asupra statului de drept“, mai afirmă ActiveWatch, care solicită Consiliului să revină asupra deciziei.
Contactat de „Adevărul“, Radu Herjeu, unul dintre cei trei membri CNA care au votat împotrivă, a clarificat că schimbarea a fost făcută la propunerea unui membru al Consiliului, fără a da însă nume. În ceea ce priveşte anumite presiuni sau intervenţii venite dinspre biserici, membrul forului a precizat: „Asta nu ştiu, asupra mea nu s-au făcut astfel de presiuni, probabil că ştie toată lumea că sunt inutile. Dar da, ştiu că a existat o solicitare în acest sens din partea cultelor şi a unor radiodifuzori aparţinând acestora, dar din câte am observat nu a fost o solicitare materializată oficial, adică nu a fost discutată în plen. Singura solicitare oficială a fost a unui membru“.
Puteți citi articolul în întregime aici:
https://adevarul.ro/entertainment/tv/cna-decizie-controversata-eliminat-interdictia-campanie-zilele-referendum-spune-radu-herjeu-votat-schimbarii-1_5bb4bde2df52022f751f928d/index.html

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here