Concert JOHN ABERCROMBIE Quartet la Sala Radio (17 octombrie)

0
39

JOHN ABERCROMBIE 17 octombrieLegendarul jazzman JOHN ABERCROMBIE ajunge pentru prima oara in Bucuresti, pentru a sustine un concert in data de 17 octombrie, de la ora 20.00, la Sala Radio.
JOHN ABERCROMBIE revine in Romania la sase ani dupa ce a concertat pe scena celebrului Festival de Jazz de la Garana.
Cunoscut pentru stilul sau minimalist si eclectic, chitaristul american de geniu JOHN ABERCROMBIE (n. 16 Decembrie 1944) exploreaza stilurile jazz fusion, post bop, free jazz si avant-garde.
Compozitor si sef de formatie, ABERCROMBIE a studiat la prestigiosul Berklee College of Music din Boston, Massachusetts. A inregistrat albumul de debut Timeless alaturi de casa de discuri a lui Manfred Eicher – ECM, careia i-a ramas fidel timp de peste 40 de ani. A cantat cu titani ai jazzului precum Billy Cobham, Jack DeJohnette, Michael Brecker,Randy Brecker sau Joe Lovano, pentru a numi doar cativa.
La aproape 71 de ani, JOHN ABERCROMBIE continua sa concerteze in cadrul unor turnee internationale, dar si sa compuna si inregistreze, reusind sa experimenteze si sa forteze granitele jazzului, ramanand totusi ancorat in traditiile acestuia.
Asa cum declara intr-un interviu, “As vrea ca oamenii sa ma perceapa ca avand o legatura directa cu istoria chitarei de jazz, in acelasi timp incercand sa extind granitele acestei muzici”.
Cu o cariera de peste 40 de ani si aproape 50 de albume, JOHN ABERCROMBIE s-a impus ca unul dintre marii maestrii jazz. Favorizand sunete neconventionale ( cum ar fi, spre exemplu, mandolina electronica) si ansambluri netraditionale, ABERCROMBIE este un mare experimentator, reusind sa uimeasca si sa inoveze de fiecare data.
Alaturi de ABERCROMBIE, pe scena Salii Radio vor mai urca Marc Copland (pian), Drew Gress (bass) si Joey Baron (baterie).
Biletele pot fi achizitionate prin Reteaua Eventim.ro si Reteaua IaBilet.ro.
Un eveniment organizat de Jazz Syndicate Live Sessions.
Facebook Event
 
Chitarist american de geniu, compozitor si sef de formatie, JOHN ABERCROMBIE (n. 16 Decembrie 1944), exploreaza stilurile jazz fusion, post bop, free jazz si avant-garde. ABERCROMBIE a studiat la prestigiosul Berklee College of Music din Boston, Massachusetts. A inregistrat albumul de debut “Timeless” cu labelul lui Manfred Eicher ECM, caruia i-a ramas fidel peste 40 de ani. A cantat cu titani ai jazzului, precum Billy Cobham, Jack DeJohnette, Michael Brecker si Randy Brecker, Joe Lovano, pentru a numi doar cativa. Este cunoscut pentru stilul sau minimalist si eclectic.
Dupa primele albume, din anii ’70, Abercrombie isi schimba instrumentele si stilul de a canta, catre un format mai traditionalist. Dupa primele albume, inregistreaza cateva albume cu pianistul Richie Beirach, bassistul George Mraz si bateristul Peter Donald. Colaboreaza, de asemenea, la orchestrele conduse de Jack DeJohnette, precum si multe alte sesiuni de studio, dubland in general la mandolina electrica. A facut, de asemenea, turnee cu chitaristu Ralph Towner. La jumatatea anilor ’80, continua sa cante cu Mraz, precum si intr-un duo bop cu un alt mare chitarist, John Scofield. Pana la sfarsitul anilor ’80, experimenteaza cu un sintetizator de chitara, pe care il foloseste in cateva inregistrari cu Marc Johnson la bass si Peter Erskine la baterie, precum si in colaborarea cu grupul de free jazz al lui Paul Bley. Cu formula de trio, care a marcat activitatea de sintetizator a lui ABERCROMBIE, s-au inregistrat albumele: Getting There with Michael Brecker in 1987, Current Events in 1988, si John Abercrombie, Marc Johnson, & Peter Erkstine in 1989. Sintetizatorul l-a ajutat sa cante, asa cum spunea: “mai tare, o muzica mai deschisa”
Anii 1990 si 2000 au marcat o epoca a schimbarilor. In 1992, Abercrombie, formeaza un trio cu Nussbaum si organistul Dan Wall. Mai tarziu, in 1997, grupului i se alatura trompetistul Kenny Wheeler, violonistul Mark Feldman si saxofonistul Joe Lovano.
La 71 ani, John Abercrombie continua sa faca turnee si sesiuni de studio, reusind sa continue sa experimenteze si sa impinga granitele jazzului, ramanand totusi ancorat in traditiile acestuia. Utilizeaza, de asemenea si efecte electronice, precum si modificari de timbru, pentru a obtine un efect emotional. Asa cum spunea intr-un interviu, “As vrea ca oamenii sa ma perceapa ca avand o legatura directa cu istoria chitarei de jazz, in timp ce am inercat sa extind granitelee acestei muzici”.
Pe scena Salii Radio vor mai urca Marc Copland (pian), Drew Gress (bass) si Joey Baron (baterie).
Evenimentul JOHN ABERCROMBIE Quartet face parte din seria de concerte Jazz Syndicate Live Sessions, unde anul acesta vor mai concerta:
* BROTHER STRUT – Funk * Soul * Jazz
*Legends of Jazz: A CHARLIE PARKER & DIZZIE GILESPIE Tribute with Ryan Carniaux (USA) & Plume (USA) – 15 Noiembrie, Sala Radio
* MARC CARY: Rhodes Ahead vol. 2 – 22 Noiembrie, Sala Radio
* VICTOR TOTH Trio – 04 Octombrie, Muzeul Etnografic al Transilvaniei/CLUJ
 

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here