Concertul pentru 2 viori de Bach „în familie”, la Sala Radio

0
129

Cristina Anghelescu
Cristina Anghelescu

Una dintre cele mai cunoscute şi mai apreciate capodopere ale muzicii clasice – Dublul de Bach (în denumirea sa completă Concertul în re minor pentru două viori şi orchestră) a făcut istorie graţie unor interpretări rămase legendare, cum ar fi cea din 1958, la prima ediţie a Festivalului Internaţional George Enescu, avându-i ca protagonişti pe Yehudi Menuhin şi David Oistrah.
O ocazie deosebită de a asculta acest celebru concert vă oferă Orchestra De Cameră Radio, protagonistele serii de miercuri, 12 februarie (19:00), la Sala Radio, fiind două violoniste mamă şi fiică: Cristina Anghelescu – solistă a Orchestrelor şi Corurilor Radio – şi fiica sa, Ioana Cristina Goicea. Tânăra violonistă studiază la Leipzig şi a fost distinsă în septembrie 2013, la doar 20 de ani, cu premiul I la prestigiosul Concurs Internaţional Johannes Brahms (Pörtschach, Austria).
Ioana Cristina Goicea
Ioana Cristina Goicea

În urma concursului organizat în februarie 2013 de Fundaţia Deutsche Stiftung Musikleben din Hamburg, violonista a câştigat dreptul de a cânta pe vioara Giambattista Guadagnini realizată în 1761 la Parma. Palmaresul de premii al tinerei violoniste este impresionant: peste 28 de distincţii naţionale şi internaţionale, printre care Premiul I la Concursul Internaţional Andrea Postacchini (2012, Italia), Premiul I şi Premiul special Reinhold Würth la Concursul Internaţional Kloster Schöntal (2011, Germania), Premiul I şi Premiul Special Bach la aceeşi competiţie în 2009 ş.a. Ioana Cristina Goicea a concertat deja ca solistă cu numeroase orchestre din România – Filarmonica George Enescu Bucureşti, Orchestra Naţională şi Orchestra de Cameră Radio România, Orchestra Naţională de Tineret, ansamblurile filarmonicilor din ţară – dar şi din străinătate – Orchestra de cameră I Virtuosi Italiani (Verona), Orchester der Musikalischen Komödie (Leipzig) etc.
Prezenţă activă pe toate scenele Filarmonicilor din România încă din perioada studenţiei, Cristina Anghelescu a fost invitată să concerteze cu orchestre importante la Dresda, Paris, Praga, Bratislava, Caracas, Moscova, Budapesta, Londra, Helsinki şi Madrid. Violonista a efectuat numeroase turnee şi recitaluri în toate ţările Europei, în Taiwan, Thailanda, Coreea, America de Sud şi cea de Nord.
Olivier Robe
Olivier Robe

Seara se va desfăşura sub bagheta dirijorului francez Olivier Robe – format la Conservatorul Superior din Paris şi la Essen, în Germania, care a asigurat conducerea muzicală a unor ansambluri ca orchestrele de cameră din Berlin, Amsterdam, orchestrele simfonice din Vaasa, Nurnberg, Dubrovnik, Moscova etc. Pregătirea sa împleteşte un parcurs interesant între latura de instrumentist – violoncel şi pian – şi cea de dirijor. Din anul 2000, Olivier Robe este violoncelist al Orchestrei Regale Filarmonice din Flandra.
Programul serii vă mai propune, alături de Bach, alţi trei mari compozitori : Ravel – Mormântul lui Couperin, Mozart – Simfonia nr. 31 în re major – Paris şi Grieg – Suita Holberg. Ultima lucrare a fost concepută de compozitorul norvegian cu prilejul aniversării bicentenarului naşterii lui Ludwig Holberg, dramaturg, istoric, filozof şi iluminist danez de origine norvegiană şi ilustrează stiluri de dans specifice secolului XVIII.
Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro, în magazinele Germanos şi la casa de bilete a Sălii Radio.

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here