Cornel Ilie (Vunk), despre piața muzicală la Digi24 – Video

0
72

Cornel Ilie aArticol de Iulia Radu
Cornel Ilie (trupa Vunk) a fost invitat la emisiunea „În fața ta” (Digi24) unde a vorbit despre piața muzicală românească. Cornel vorbește și despre „amatorii” din industrie (de la casele de discuri și de la radiouri). Spune la un moment dat (la începutul interviului) că atunci când a pornit trupa la drum, piața muzicală românească însemna doar Cerbul de Aur și Festivalul Mamaia, acestea fiind singurele locuri care ofereau expunere mare artiștilor, iar trupa Vunk a devenit cunoscută abia după apariția primului post TV de muzică. M-a surprins afirmatia lui Cornel. Tocmai de aceea vreau sa punctez câteva lucruri:
1. Cerbul de Aur n-a fost un festival constant în anii 90. A funcționat pe sistemul „pauzele lungi și dese, cheia marilor succese”, așadar era greu să devină o rampă de lansare serioasă pentru artiști în acei ani. In plus, este un festival international, unde puteau participa 2-3 artisti romani. Sa nu ne imbatam cu apa rece. Cum ar fi putut sa ii ajute pe artistii romani? Si apoi… de bine ce era considerat atat de folositor, nu-mi amintesc ca artistii sa se exprime in vreun fel cand a disparut Cerbul.
2. La vremea aceea în România, exista presă muzicală. Existau ziare care aveau pagini dedicate divertismentului și culturii, erau rubrici permanente dedicate muzicii, erau publicate cronici de disc si de concert.  Oamenii (inclusiv generația tânără) cumpărau ziare și reviste. Existau emisiuni la radio și la televiziune care aveau audiență mare. Deci artiștii aveau „platforme” care le ofereau șansa să se exprime și să ajungă la public. Se faceau lansari la Magazinul Muzica, conferinte de presa la care participau 20-30 de jurnalisti.
3. Este adevărat că erau și sunt în continuare mulți amatori pe piața muzicală, dar poate cea mai elocventă dovadă de amatorism este chiar apariția „primului post TV de muzică” din România, unde curgeau videoclipurile 24 din 24 de ore, unde ideea de selecție a videoclipurilor lipsea cu desăvârșire, unde diversitatea muzicală era aproape zero,unde nu existau emisiuni în care artiștii să își prezinte creațiile…
Sunt multe de spus (s-a vorbit și despre implicarea artiștilor în probleme social-politice), este un interviu interesant pe care îl putem comenta împreună dacă doriți.
Îl puteți urmări mai jos.
 

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here