Cristian Unteanu: Fără precedent: Sfânta Comunitate de pe Muntele Athos se implică în cazul scandalului privind melodia care reprezintă Ciprul la Eurovision 2021

Articol preluat de pe site-ul Adevărul

0
111

Cristian Unteanu: Fără precedent: Sfânta Comunitate de pe Muntele Athos se implică în cazul scandalului privind melodia care reprezintă Ciprul la Eurovision 2021Nu-mi amintesc să fi auzit de o asemenea problematică discutată în lumea ortodoxă, cu atât mai puţin în termeni de ameninţări directe, deschizătoare de drum spre ANATHEMA şi somaţia, la fel de directă către conducerea bisericii dintr-o ţară europeană, în principiu independentă şi suverană, să lucreze degrabă pentru înlocuirea cântecului blasfemator cu altul, moral şi care să respecte canoanele.

Despre ce e vorba?

În şedinţa sa din 8 martie, Sfânta comunitate de pe Muntele Athos, organismul de conducere reprezentativ pentru cele 20 de mănăstiri de pe Muntele Sfânt, a decis să trimită o scrisoare de susţinere a protestului Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Cipriote privind cântecul selecţionat pentru a reprezenta Ciprul la ediţia din acest an a festivalului EUROVISION, aşa cum informează Pemptusia.

În scrisoarea respectivă, Sfinţii Părinţi de la Athos transmit arhiepiscopului Crisostomos că trebuie, urgent, cântecul incriminat (EL DIABLO, interpretat de Elena Tsangrinou) să fie înlocuit cu altul „care să reflecte istoria, cultura, tradiţiile şi aspiraţiile“ Ciprului.

Este un cântec care jigneşte profund tradiţia spirituală a ciprioţilor ortodocşi – continuă acuzaţiile din scrisoare – şi de aceea se cere imperativ ca întreaga structură a bisericii ortodoxe cipriote să reacţioneze, să exercite o presiune directă asupra autorităţilor ca să facă ceva în acest sens.

(…)

Contestarea piesei a început prin protestul oficial al sindicatului naţional cipriot al profesorilor de religie, dar nimeni nu a crezut că amploarea sa va fi dată de o implicare la un asemenea nivel din partea foarte influentei comunităţi de pe Muntele Athos.

Comunitatea de pe Muntele Athos, în general, a respectat mereu tradiţia multiseculară de a nu interveni în treburile statelor ortodoxe, rămânând ca o autoritate care dezbate treburile atât de complicate din lumea şi practica ortodoxiei.

De aici şi şocul produs de limbajul de o duritate fără precedent din scrisoarea pe acelaşi subiect trimisă de Arhimandritul Efraim (foto), Abatele Mănăstirii Vatopaidi, pe care o puteţi accesa aici (click).

Puteți citi articolul în întregime aici: https://adevarul.ro/cultura/spiritualitate/fara-precedent-sfanta-comunitate-muntele-athos-implica-cazul-scandalului-privind-melodia-reprezinta-ciprul-eurovision-2021-1_604dd4115163ec4271e0cacb/index.html

 

EBU to Belarus: Change the song or you’re disqualified from Eurovision 2021

https://eurovisionworld.com/esc/ebu-to-belarus-change-the-song-or-youre-disqualified-from-eurovision-2021

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here