CTP, despre retragerea temporară de la difuzare a fimului „Pe aripile vântului“: Asta făceau naziştii şi comuniştii

Articol preluat de pe site-ul Adevărul

0
244
Foto: Adevărul

În plină mişcare de protest la adresa rasismului, HBO Max a retras filmul „Pe aripile vântului”, precizând apoi că doar temporar. Decizia a fost luată din cauza criticilor că pelicula promovează stereotipuri rasiste – scrie Digi24.

„Rasismul prezent în Statele Unite, de secole, a creat prin reacţie un curent numit corectitudine politică. Acest curent, care contrazice rasismul, nu înseamnă că este şi bun, pentru că a dat naştere la numeroase exagerări, unele dintre ele ridicole, altele groteşti. În top 5 astfel de exagerări este această retragere a filmului Pe aripile vântului. Dacă privim lucrurile în contradictoriu şi complementar, să ne amintim că Donald Trump s-a supărat foarte rău pentru că a primit o grămadă de premii Oscar şi Oscarul pentru cel mai bun film, anul acesta, l-a primit un film sud-coreean – Parasite. Iar Donald Trump s-a manifestat public, indignat: Ce faceţi, dom’le, premiaţi filmele sud-coreene când noi avem problemele pe care le avem acum cu Coreea de Sud? Haideţi să vedem din nou ! Filmul este evident preferatul lui Trump, care este un naţionalist, un rasist, un sexist şi câte -isturi mai vreţi”, a spus Cristian Tudor Popescu, la Digi24.

„Iar acum vine reacţia sau, mai degrabă, suprareacţia în a scoate acest film. Filmul este o poveste de dragoste, o dramă amoroasă cam lungă şi în niciun caz o capodoperă. Nu este un documentar, nu este un film politic, axat pe problemele nord-sud”, a subliniat el.

CTP respinge ideile că filmul ar fi o metodă revizionistă eficientă a Sudului: „Ipoteza asta le-a venit în cap după 81 de ani de la premiera filmului, din 1939? Până acum nu era incorect politic, pentru atâtea generaţii de americani şi de pământeni care au văzut acest film? Trecut în registrul naţional al Bibliotecii Congresului american între primele 100 de filme din toate timpurile care trebuie prezervate pe veci, intrat în cultura americană şi acum ne trezim că e revizionist filmul. Este o confuzie gravă. Arta nu se suprapune, nu trebuie tratată cu considerente politice, sociologice şi eliminate în felul acesta filme, cărţi. Cum să faci aşa ceva?! Asta făceau comuniştii, asta făceau naziştii”.

„Asta ar însemna, de pildă, să nu se mai difuzeze filmul The Merchant of Venice, Neguţătorul din Veneţia, pentru că piesa cu acelaşi nume din Shakespeare poate fi învinuită de antisemitism. Şi nici să nu se mai joace piesa.

Sau cum să mai fie difuzat Birth of a Nation, Neşterea unei naţiuni, a lui D. W. Griffith? Care este un film rasist îngrozitor! Este poate cel mai violent film împotriva rasei negre făcut vreodată şi, în acelaşi timp, este o piatră de hotar ca procedee şi limbaj cinematografic în istoria celei de-a şaptea arte”, a completat criticul de film.

Puteți citi articolul în întregime aici: https://adevarul.ro/entertainment/film/ctp-despre-retragerea-temporara-fimului-pe-aripile-vantului-difuzare-faceau-nazistii-comunistii-1_5ee1af6f5163ec4271baf368/index.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here