Cum a ajutat Lou Reed la dărâmarea comunismului în Europa de Est

0
199

Cum a ajutat Lou Reed la dărâmarea comunismului în Europa de Est

Cât de mult a contat muzica lui Lou Reed, artistul care ne-a părăsit la vârsta de 71 de ani? Fostul președinte al Cehiei, Vaclav Havel, a spus că l-a întrebat direct pe Lou Reed: „Știi că datorită ție am devenit președinte?”

Iată povestea, republicată astăzi de Ed Croocks în Financial Times:

Cam prin 1967-1968, Vaclav Havel a vizitat Statele Unite ale Americii și și-a cumpărat de acolo un album al formației Velvet Underground, fondată de Lou Reed. Nu este sigur ce album și-a cumpărat, unii susținând că este vorba despre albumul de debut, The Velvet Underground and Nico; în timp ce alții, inclusiv Crooks, susțin că este vorba despre albumul White Light/White Heat.
Muzica lui Lou Reed a avut un ecou puternic în comunitatea de artiști din Cehia, după cum explică criticul muzical, Rob Jovanovic: ”Vaclav Havel a venit acasă cu albumul Velvet Underground și cu albumul de debut al lui Frank Zappa, a reușit cumva să le treacă la vamă. Imediat albumele au fost copiate și au circulat prin mediul underground din Praga”.
Unul dintre artiștii care a fost puternic influențat de muzica lui Lou Reed, a fost Milan „Mejla” Hlavsa, care cânta într-o trupă numită Plastic People of the Universe. Pe lângă piese din repertoriul lui Zappa și Captain Beefheart, trupa a inclus în repertoriu și melodii Velvet Underground.
În august 1968, Uniunea Sovietică a invadat Praga, iar războiul care a urmat a împiedicat formația Plastic People of the Universe să susțină concerte pe scenele mari ale Cehiei. La scurtă vreme au fost interziși formal, trupa continuându-și activitatea în underground. Totuși, în 1976, liderii grupului au fost arestați, iar muzica lor a fost declarată anti-socială. Mulți alți artiști au fost luați în vizor, iar acest lucru a dus la nașterea, pe 1 ianuarie 1977, mișcării disidente care proteja drepturile omului, Charter 77. Liderul acestei mișcări era chiar Vaclav Havel.
A fost nevoie de 12 ani pentru ca această mișcare de rezistență, Charter 77 să dărâme regimul comunist din Cehia.
Ed Croocks a scris pe Twitter următoarea morală: „Aceasta este o dovadă că arta nu trebuie să fie didactică pentru a fi politică. White Light/White Heat nu are un mesaj anume, ci doar o viziune asupra libertății”.

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here