Cum să pierzi o generaţie

0
19

sursă foto: gsp.ro
sursă foto: gsp.ro

Articol de Maria Andrieş publicat în gsp.ro
„Mi s-a întâmplat să trag un loz acum un an, când l-am adus pe Tomas Ryde la echipă. L-am răzuit şi am câştigat”, se felicita preşedintele FR de Handbal, în martie. Între timp, Alexandru Dedu a prins gustul jocurilor de noroc. L-a răzuit pe suedez şi l-a înlocuit cu spaniolul Ambros Martin.
Imediat după JO, Dedu susţinea „cu toată tăria” că viitorul lui Ryde e alături de „naţionala” României. Acum a dat tăria pe teorie: „Soluţia noastră, mergând pe filosofia pe care o avem, este să avem în curtea noastră unul dintre cei mai buni antrenori din lume”.Selecţionerul, aşadar, era problema. Veriga de staniol dintr-un lanţ de aur. Acolo a considerat Federaţia că trebuie intervenit, să nu lase impresia că şade, dar nu cugetă la meciul cu Angola.
Filosofie de vameşi
Ceea ce nu observă FRH în propria curte este noua generaţie de jucătoare, 1996-1997. Fetele antrenorului Ion Crăciun au fost campioane mondiale la Under 18, iar la Under 20 au luat bronzul în iulie, la CM de la Moscova. Numai că handbalul românesc le aşteaptă cu braţele deschise numai la aeroport. Locurile de la echipele noastre de top sunt deja ocupate.
În vara lui 2014, Federaţia condusă de domnul Dedu a decis că echipele din Liga Naţională au voie să transfere câţi străini vor. În schimb, trebuie să achite în contul Federaţiei taxe proporţionale cu numărul de stranieri. CSM Bucureşti, de exemplu, a plătit în jur de 80.000 de euro pentru opt transferuri. La un buget de aproape 10 milioane de euro, n-au spart puşculiţa. Pentru FRH şi bugetul ei de 1,3 milioane de euro e un venit frumuşel.
Aşadar, între viitorul handbalului românesc şi prezentul bugetului federal, filosofia domnului Dedu înclină către a doua variantă. E drept, în eşalonul secund sunt interzişi stranierii de orice fel. Dar eşalonul secund nu prinde cupele europene. Dacă tot aspiră la modelul spaniol, FRH trebuia să importe, pe lângă antrenori titraţi, şi regula care limitează la doi numărul extracomunitarilor, la toate echipele de seniori.
Puteţi citi articolul în întregime aici:
http://blogsport.gsp.ro/andries/2016/10/07/cum-sa-pierzi-o-generatie/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here