Cum sporturile de iarna si Psihologul muzical & Foc de PAE mi-au permis sa urmaresc o lectie de marketing (30.12.2019)

Articol de Lala Roxana

0
113

Stiam de cateva zile ca TV5MONDE va retransmite astazi, 30 decembrie, spectacolul “Les 130 ans de la Tour Eiffel” si m-am bucurat, pentru ca nu l-am prins cand a fost difuzat in direct pe France2.

Dimineata, cand am vazut ca pagina de Facebook TV5MONDE Romania promoveaza acest eveniment mi-am zis ca nu e rau sa-i anunt si pe prieteni despre asta si am distribuit postarea care anunta ca incepand cu ora 22.30 vom putea sa urmarim spectacolul.

Feed-back-ul la postarea mea de pe grupul inchis? Mai multe like-uri decat ma asteptam, tinand cont ca vorbim de francofonie, si o provocare de la Andrei: “ Poate faci si o cronicuta! Raspunsul meu? Evaziv : “Incerc, dar nu promit!” Sincer, nu credeam ca o sa scriu vreun rand.

Stiu ca o sa para ca bat campii, dar trebuie sa incep cu ziua de ieri cand am citit o postare pe pagina de FB Psihologul musical &Foc de PAE, postare in care era anuntat ca de la 1 ianuarie 2020 Telekom nu va mai avea in grila canalele Eurosport si Discovery.

Nu imi aduc aminte daca am reactionat la postare, dar in mintea mea s-a instalat panica. Desi sunt complet inapta pentru orice sport (nu fizicul ma impiedica, ci comoditatea), una dintre pasiunile mele hiberale este urmarirea sporturilor de iarna, care sunt transmise aproape exclusiv de Eurosport. Deci, eu care am Telekom, ce ma fac?

Lansez “problema” catre sotul meu care imi aduce la cunostinta ca orice om (a se citi barbat) pasionat de sport are si abonament la RDS. E suficient sa traga niste cabluri dintr-o camera in alta si voi avea ambii furnizori pe acelasi televizor. “Se rezolva maine!”- muzica pentru urechile mele.

Zis si facut, azi s-au cumparat cablurile, mufele, etc si dupa-amiaza a inceput operatiunea conectarea.  Pe la 19.20 totul functiona, asa ca am zis sa vad ce canale am pe RDS si butonand am ajuns pe TV5MONDE, unde, SURPRIZA!, incepea spectacolul anuntat dimineata pentru ora 22.30. Eu cred ca eroarea a fost datorata exclusiv contributiei aduse de “Romania” din denumirea paginii de Facebook.

 

Dupa, probabil cea mai lunga introducere din lume, iata o cronicuta care practic s-a scris singura!

Francezii stiu sa faca spectacol din orice, iar aniversarea a 130 de ani de la construirea Turnului Eiffel nu putea sa treaca nemarcata.

Lista artistilor invitati a fost generoasa, acoperind domenii si gusturi diverse. Ii voi aminti in ordinea in care i-am vazut: Mika, Paradis Latin, Kendji Girac, dansatoarele de la Moulin Rouge, Florent Pagny, Mireille Mathieu, Isabelle Boulay, Jean Paul Gaultier, Chimene Babi, Vitaa, Slimane, Pascal Obispo, Vincent Niclo, Marc Lavoine, Yannick Noah, Vanille, BB Brunes, Maria-Agnes Gillot si Isabelle Georges. Aproape fiecare artist a cantat un cover dupa o melodie veche care celebreaza Parisul sau Franta si o melodie proprie.

Dar vedeta principala a fost chiar “Batrana doamna”. Pentru cei ce nu vorbesc limba franceza “Tour” este un substantive feminin. Coincidenta cu UTA este pur intamplatoare.

Eu m-am uitat pentru Marc Lavoine, Florent Pagny , Pascal Obispo si oarecum pentru Vincent Niclo, in rest nu aveam asteptari de nici un fel, dar am remarcat cateva momente bune si altele slabe.

Ce mi-a placut, cu exceptia celor patru: Mireille Mathieu, care pe langa faptul ca a aratat foarte bine intr-o rochie albastra superba, a cantat cu o forta si o expresivitate deosebita, Yannick Noah, cu o interpretare jucausa si tonica a unei melodii a lui Joe Dassin, “La complainte de l’heure de pointe” si momentul Maria-Agnes Gillot si Isabelle Georges, dans contemporan si o interpretare deosebita a celebrei “La vie en rose”.

Ce nu mi-a placut: Chimene Badi cantand fara forta “Lettre a France” a lui Michel Polnareff, Kendji Girac, distrugand “La Boheme” a lui Aznavour cu stilul gitano in care a interpretat-o, si duetul neobisnuit Vanille+BB Brunes, care au cantat o melodie ce nu ii avantaja pe niciunul.

Spectacolul, organizat in cel mai pur stil al emisiunilor franceze de varietati, nu a lasat, intentionat, nici un cliseu deoparte pentru a promova Turnul Eiffel.

Muzica de la Piaf si Aznavour pana la La Marseillese, spectacole de revista si can-can, acrobati, urmasi ai lui Gustave Eiffel pe scena, moda, istoria turnului, imagini cu personaje celebre care l-au vizitat, cu concertele gigantice din trecut, artificii, mentiuni despre EURO 2016 si despre viitoarele Jocuri Olimpice din 2024, toate au fost acolo pentru a le vedea o lume intreaga (TV5MONDE!). Daca vreau sa caut nod in papura pot sa spun ca a lipsit bucataria frantuzeasca, dar au si ei scaparile lor.

Si cum Turnul Eiffel reprezinta Parisul, iar Parisul reprezinta Franta, nu-i asa ca doua ore de spectacol au fost o campanie de marketing foarte eficace?

Oare noi de ce nu stim sa ne promovam tara? Sau nu vrem?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here