Cum va arăta România sub Mogul TV

Articol de Dan Tapalagă, preluat de pe site-ul G4Media.ro

0
233

Decizia americanilor de la AT&T de a vinde toată afacerea de presă din Europa Centrală și de Est, inclusiv PRO TV-ul românesc, unui miliardar ceh cu o puternică orientare pro-rusă este o veste proastă pentru piața de televiziune din România.

Odată cu intrarea lui Petr Kellner în Pro TV și cu plecarea americanilor putem spune că toate televiziunile mari sunt conduse de moguli. Or ei, mogulii, au arătat deja ce pot și cum fac politica editorială, cum falsifică agenda publică, cum sufocă libertatea de exprimare și cum mutilează comportamentul jurnaliștilor.

Fie că sunt locali, fie de import, mogulii au în comun dorința de putere, pasiunea de a combina presa cu politica și cu afacerile care includ statul. Ei nu caută să obțină doar profit dintr-o afacere de presă, ceea ce este perfect legitim, ci mai ales să câștige influență pentru a le facilita accesul la resurse publice. Nu caută să slujească exclusiv interesul public, ci își urmăresc propria agendă de interese nelegitime.

Cel mai recent exemplu este Cozmin Gușă, patronul Realității TV, care s-a înscris în PSD. Altfel spus, a pus televiziunea la picioarele partidului. Greu de crezut că linia editorială nu va avea de suferit și că jurnaliștii de acolo vor fi lăsați să critice PSD la fel ca înainte. Gușă este un mogul mai mititel, dar cu o intensă dorință de putere și pretenții de geostrateg.

Zoltan Teszari de la Digi 24 combină afacerile din energie și telecomunicații cu presa, iar jurnaliștii de acolo cu respect față de meserie pleacă mai devreme sau mai târziu din cauza unei politici editoriale imprevizibile, dictată de interese schimbătoare.

Despre Sebastian Ghiță de la România TV sau Dan Voiculescu, fondatorul Antenelor, nu mai e cazul să elaborăm. Problemele lor în justiție i-au transformat în dușmanii direcți ai democrației, subminează metodic încrederea în instituții și în valorile occidentale.

Cât au fost prezenți în România, americanii de la CME au activat exclusiv în business-ul media. PRO TV s-a ținut ani de zile departe de politică, dar în momente – cheie a jucat de partea adevărului, prin anchete sau poziționări cu impact public semnificativ. Orientarea pro-occidentală a influentului post tv n-a putut fi pusă niciodată la îndoială. Dimpotriva, a fost unul dintre instrumentele principale de răspândire a valorilor democratice prin intermediul culturii pop și al showbizului de tip american.

Acum se creează toate premisele pentru asfixierea discursului de tip occidental. Pericolul este real și major. Cu Kellner, mare suporter al lui Putin, cu Gușă și legăturile lui obscure în Rusia, cu Voiculescu și Ghiță, de un naționalism primitiv, latent anti-UE și anti-americani, cu un Teszari oportunist, televiziunile pe care le controlează și domină practic micul ecran pot schimba peste noapte starea de spirit dintr-o țară încă dependentă de telecomandă.

Puteți citi articolul în continuare aici: https://www.g4media.ro/cum-va-arata-romania-sub-mogul-tv.html

 

Noul proprietar al PRO TV, miliardarul ceh Petr Kellner, are legături puternice cu Rusia. Apare în telegramele Wikileaks plângându-se că Cehia i-a trădat pe frații slavi din Rusia

Kellner se clasează pe locul 73 în ultimul top Forbes al miliardarilor din întreaga lume, cu o avere estimată la 15,5 miliarde de dolari. El și-a început cariera în Cehia anilor 90, vânzând produse de birotică. A devenit un jucător important când, prin intermediul fondului de investiții PPF, a preluat acțiunile multor companii de stat privatizate de guvernele Cehiei din acea perioadă. În 1995, PPF a cumpărat 20% din acțiunile celei mai mari companii locale de asigurări, Česká Pojišťovna, preluând și managementul.

Din acel moment, Kellner a devenit un jucător major pe piața din Cehia și a început expansiunea de business în regiune. A preluat controlul asupra unor afaceri din sectoare diverse, precum Home Credit (credite non-bancare), Sotio (biotehnologie), O2 Cehia (telecom), Polymetal International (minerit, metale rare), Skoda Transportation (inginerie, construcție de locomotive și mijloace de transport în comun), PPF Banka (bancă), PPF Real Estate Holding (investiții imobiliare), RAV Agro (agricultură).

Legăturile cu Rusia

Companiile controlate de Kellner prin intermediul fondului PPF au avut legături puternice de afaceri în Rusia, de la operațiuni de creditare (prin Home Credit), la comerț (prin lanțul de retail online Eldorado, vândut în 2016) și minerit (Polymetal).

Într-un studiu publicat în 2019 la editura Routledge despre influența Rusiei în Europa de Est, activistul bulgar pentru democrație Ognian Shentov, președintele Center for the Study of Democracy, arăta că Petr Kellner este un ”activ militant pentru reorientarea geopolitică a Cehiei spre Rusia, chiar și după anexarea ilegală a Crimeei și invazia din Estul Ucrainei”, dar și pentru ridicarea sancțiunilor economice impuse Moscovei de UE. Shentov arată în studiul citat că, potrivit unor surse din media, biografia lui Kellner e strâns legată de comerțul exterior al Cehoslovaciei comuniste, un domeniu dominat de fostele servicii secrete.

Puteți citi mai multe aici:

https://www.g4media.ro/noul-proprietar-al-pro-tv-miliardarul-ceh-petr-kellner-are-legaturi-puternice-cu-rusia-apare-in-telegramele-wikileaks-plangandu-se-ca-cehia-i-a-tradat-pe-fratii-slavi-din-rusia.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here