Recunosc, n-am crezut că rezistăm atâta timp. Era vlog, era blog, era în direct, era radio cu imagine, era podcast, avea sau nu sens? Uite câte întrebări ne-am pus. Iulia m-a convins să încercăm.Problema mea n-a fost niciodată vorbirea, dar cu imaginea n-aveam experiență. Nici siguranță. Sigur că era mai simplu dacă începeam așa ceva pe la 40-50 de ani. Altă față, altă ținută, altă șansă de succes. Nu mă alint. Sunt conștient de ce puteam face atunci. Cam pe vremea RadioVacanaței postdecembriste (1990-96).
Nu prea știam de ce avem nevoie, așa că am ținut cont de reacțiile unora, prieteni dragi și am pornit la drum. Cu invitați, fără invitați, cu mixer vechi, cu unul nou, cu microfoane relativ bune, acasă, sau pe teren. Ne-a ajutat prietenul Alex Ichim (Radio Romantic) ne-au sfătuit și sprijinit Nicu Turcu, Mircea Vișan, Daniel Iancu (semnalul e de la el) apoi s-au implicat financiar (fiecare după posibilități) mulți alții. Lista o vedeți în fiecare trimestru. Ei sunt ”patronii” noștri.
Printre primii invitați au fost Silvia Ștefănescu, Adrian Bărar, Daniel Iancu, Dan Bădulescu, Anca Lupeș, Viorel Gaiță, Alina Buleanu și câinele Happy, dr. A. Mihalcea, Cristi Madolciu ș.a.m.d. M-am oprit la aprilie-mai 2018. Găsiți tot pe acest site (click aici).
Am fost pe teren la Costinești (de câteva ori) povestind și comentând ce era (și ce a fost) acolo, la Brașov (orașul meu), la Cluj-Napoca (la Veronica, la Tom Jones), la Tg. Lăpuș (două ediții de Povești Folk), am fost la alegeri, am fost prin parcuri, pe la fosta mea facultate, prin locurile din București unde am copilărit, am crescut. Am încercat transmisii de la lansări de carte, de disc. În timpul pandemiei ne-am străduit să menținem relația cu oamenii muzicii, cu oamenii deștepți care ne puteau ajuta să înțelegem ce se petrece în țară și în lume (Cristian Diaconescu, Ioana Ene Dogioiu, Cristian Unteanu, Ioana Constantin,Dumitru Borțun, Adrian Cioroianu, Mihail Neamțu ș.a.) cu oameni din sport (Ivan Patzaichin, Ana Maria Brânză, Emil Grădinescu, Radu Voina, Vlad Enăchescu, Mihai Stoica, Narcisa Lecușanu ș.a.) presă și cultură(Stelian Tănase,Cristian Pătrășconiu, Radu Paraschivescu, Ioan Big, Gabriel Stănescu, Roxana Dascălu, I.T. Morar, Bogdan Puriș, Dan Negru, Robert Turcescu, caricaturistul Costel Pătrășcan, Dara Codescu, Alice Năstase-Buciuta, Sabin Orcan ș.a.). Din păcate softul folosit nu ne mai permite să avem imagine când dialogăm la distanță, așa că ne-am restrâns la musafiri în ”studio” sau la telefon. Am avut câteva cântări live și n-a fost rău (Nicu Patoi, Dinu Olărașu, Emeric Imre, Ovidiu Mihăilescu, Dana Florian, Doru Apreotesei ș.a.). Ne-au vizitat oameni care trăiesc în depărtări și le-a făcut plăcere să povestească cu noi pentru voi (Dan Chebac,Dorel Vintilă Zaharia, Cristian Madolciu, Sergiu Cioiu, Evandro Rossetti, Mihaela Bustuchină-Vlaicu ș.a.) Am încercat să discutăm cu medici generaliști, cu homeopați, cu neurologi, infecționiști și cred că vom continua să atragem și alți specialiști. Am avut și câteva ediții de referință la care țin. Dau doar două exemple: întâlnirea cu Radu Filipescu sau cea cu fosta mea dirigintă doamna Stern-Cernăianu și experiența ei din lagărele naziste.
Am trecut de 780 de ediții, mergem spre 800-1000, dar nu cifrele sunt cele care contează. Am fi fost bucuroși să doriți să vorbiți în direct, prin telefon, de dragul unei comunicări reale. Au fost încercări. Eu mai sper. Felul în care Facebook ne izolează, reduce șansa de a ajunge în mai multe case. Vă amintiți când am avut acea experiență stranie cu zeci de mii de vizualizări și mesaje? Era o transmisie a Iuliei din Piața Victoriei, în plină pandemie. Nu așa ceva ne doream.Nu suntem influenceri, facem presă independentă pe bune, presă de opinie, de dialog și informație. Uneori eu mai sar calul și ridic tonul la câte cineva care scrie sau la câte cineva care jignește sau mă enervează. Ține de temperament și zodie. Și e democrație, nu? Măcar așa să exprim unele nemulțumiri, revolte. Vă asigur că fac diferența între nivelul mediu și cel mediocru. Pe cel din urmă îl ocolesc. Am afirmat la prima ediție că nu vom face televiziune, că nu apelăm la lumini dar, la cererea publicului, am achiziționat și o sursă de lumină artificială. Sorry! E loc de progres și sper să-l putem genera. Iulia Radu și cu mine căutăm să ținem pasul cu ce se petrece. De multe ori temele venite de la voi, prin întrebări, sunt excelente, așa că le așteptăm și de aici încolo.
Foc de P.A.E. poate rămâne un loc al schimbului de idei, de titluri de cărți, de filme, de piese de teatru, de locuri de vizitat, un loc al prieteniei! Să fiți și să fim sănătoși!
- DACĂ LE-AȚI RATAT. NOTIȚELE MELE - septembrie 25, 2024
- M-AM NĂSCUT ACCIDENTAL (9.09.2024) - septembrie 9, 2024
- GÂNDURI ADUNATE DE PE FB - septembrie 5, 2024
La mulți ani! Să fim sănătoși, să auzim și să vedem de bine și frumos!