Despre discriminare și lipsă de fair-play la Australian Open 2022

0
1262

Despre discriminare și lipsă de fair-play la Australian Open 2022Am fost întotdeauna o susținătoare a lui Rafa Nadal și m-am bucurat mult pentru reușita lui de la Australian Open 2022. Victoria lui nu poate fi contestată. Mi-a rămas totuși un gust amar din cauza atitudinii publicului și a organizatorilor față de Daniil Medvedev (n. 11 februarie 1996, Moscova).

Daniil merita mai mult respect și din partea spectatorilor și a organizatorilor. Fair-play-ul a lipsit cu desăvârșire la meciurile jucătorului rus. E anormal să auzi în timpul unui meci de tenis atâtea huiduieli, înjurături, foșneli, vorbe, șușoteli, țipete înainte de servă, în timpul schimburilor, fără ca arbitrul să intervină (să ceară liniște, sau evacuarea nesimțiților).

Mă așteptam ca „luptătorii” antidiscriminare să intervină, să ia poziție, să condamne faptul că un jucător e huiduit pentru că e… rus, sau prea înalt, sau prea slab. Desigur, nu mă gândeam că se va naște mișcarea Russian Lives Matter, dar măcar acolo, de ochii lumii, puteau spune ceva. Nici nu mă gândesc cum ar fi fost dacă în locul lui Medvedev ar fi fost un jucător de culoare. S-ar mai fi dărâmat câteva sute de statui prin lume.

Mi-a plăcut ce a scris pe Facebook Sanda Nicola, așa că vă las mai jos textul ei, cu care sunt 100% de acord.

Urmăresc dintotdeauna turneele mari de tenis și nu știu ca vreun alt jucător să aibă parte de atâta ostilitate ca băiatul ăsta. Iar la ediția de anul ăsta a AO a fost mai rău decât oriunde. Mai întâi a fost haosul in care s-a jucat meciul cu Kyrgios și ura fanilor australieni care n-au încetat să îl jignească pe Daniil nici când îi acorda lui Jim Courier interviul de învingător. Nu se puteau auzi între ei de țipete și înjurături.
Apoi a fost meciul cu Tsitsipas, alt balamuc. Medvedev a reușit să ignore tribunele, dar i-au sărit siguranțele când s-a prins că tac-su lui Tsitsi îi dă ăluia mic indicații de antrenor în limba greacă. I-a semnalat arbitrului de mai multe ori, dar ăsta nu l-a băgat în seamă până nu a făcut circul care s-a și viralizat ulterior. În ceasul al 12-lea, organizatorii au trimis un vorbitor de greacă să tragă cu urechea și, ce să vedeți, acesta a confirmat că Tsitsipas ăl bătrân făcea coaching pe bune, fără stres. Arbitrul i-a dat un avertisment tardiv.
Cu toate dificultățile astea, Medvedev a câștigat meci după meci și a ajuns in finală. Ai zice că un om care și-a croit drumul până acolo, cu atâta muncă și cu un joc impecabil, ar merita mai mult respect din partea pretinșilor fani ai tenisului. Dacă nu se poate, atunci organizatorii ar trebui să se străduiască un pic mai mult să asigure condiții optime pentru toți jucătorii. Nu aș trece cu vederea faptul că, în timpul finalei de dublu masculin, au fost scoși din tribune niște spectatori care urlaseră ceva ce îi deranjase pe jucători. Ah, dar stai, toți patru din finala de dublu erau sportivi astralieni, unul dintre ei fiind chiar Kyrgios care a amenințat de pe teren că nu servește până nu sunt scoși afară cei care i-au enervat. Și așa a făcut. A oprit meciul până când au fost evacuați indivizii cu pricina. Atunci s-a putut interveni, pentru Medvedev, nu. Deloc. Niciodată.
Medvedev plătește nedrept de mult pentru că e foarte bun și, probabil, plătește pentru că e rus. În ambele situații este extrem de dăunător pentru sport. Tot ce îi pot dori este să reușească să gestioneze furia și deznădejdea cu care părăsește AO, o altă imensă nedreptate față de tenisul excepțional pe care ni l-a oferit vreme de două săptămâni.

 

Aveți mai jos și conferința de presă a lui Medvedev:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here