„Neisprăvitul” Vladimir Găitan are opinii despre alții, deși locul lui este pe scenă, nu la talk-show-uri politice

0
5868

E greu să înțeleg de ce Vladimir Găitan a acceptat să devină „ciocanul” cu care PSD-ul încearcă să reducă la tăcere breasla actorilor. Nu pot să accept că în 2019, un… cetățean vorbește cu atât de multă vehemență împotriva libertății de exprimare, că un actor își urechează colegii cu atâta ură. În mod normal, nu m-ar interesa dacă Vladimir Găitan a refuzat să iasă din perioada comunistă, este fix problema lui. Dar dacă stă înfipt acolo și trage cu dinții de țară încercând să o tragă înapoi în văgăună, atunci mă deranjează. Ba chiar mă sperie.

Mă întreb de ce a ales Vladimir Găitan să joace un rol în platoul unui talk-show politic?! Nu-i mai ajungea scândura din teatru? Dacă el este convins că actorul trebuie să stea pe scenă, de ce nu este consecvent cu propriile opinii?!

Vladimir Găitan nu a înțeles nimic. Actorii nu au ieșit în stradă să ceară mai mulți BANI. Nu e totul despre bani. Este vorba despre PRINCIPII. Nu știu de ce, dar simt nevoia să las aici, definiția din DEX pentru că mi-e teamă că (prea) mulți nu mai înțeleg acest cuvânt:

PRINCÍPIU, principii, s. n. Convingere intimă, punct de vedere propriu.

Culmea este că Vladimir Găitan și-a atacat colegii fix de Ziua Mondială a Teatrului. Mai poți să spui ceva? E un coleg de pus la rană. Îți trebuie mult tupeu să faci trimitere la cei care au murit la Revoluție, criticându-i pe cei care protestează față de măsuri abuzive. Dar, întreb și eu: de câte ori a cerut Vladimir Găitan, de pe scândura teatrului (că el nu stă pe scări), să fie pedepsiți cei care au tras în oameni în decembrie 1989?! Bine că știm să aprindem lumânări și să facem colivă!

P.S. Titlul este o trimitere la filmul „Neisprăvitul” de Denis Ivanovici Fonvizin, regia Cornel Popa (1975), în care a jucat și Vladimir Găitan. Asta ca să nu avem vorbe după aceea.

Declarațiile lui Vladimir Găitan (de la Antena 3 și din Q Magazine):

Implicarea în politică a actorilor nu o văd fericită. Noi trebuie să ne implicăm pe scenă şi să ne vedem de misiunea noastră. Nu avem ce căuta pe scările teatrului cu bileţele în mână. Nu a fost deloc fericită această idee. (…) Cei care au protestat au fost nişte iluştri necunoscuţi, care nu ne reprezintă pe noi, pe breasla noastră. (…) Ce se întâmplă cu aceşti colegi ai mei de au luat-o razna în halul ăsta? Nu asta e menirea noastră. Avem posibilitatea să ne exprimăm pe scenă, cum am făcut-o pe vremuri de restrişte. (…) Dacă îi întrebi pentru ce protestează, nici nu ştiu ce scrie pe biletul ăla. Întrebi un actor despre legile Justiţiei, el habar n-are. Locul actorilor e pe scândură, nu pe un trotuar în faţa teatrului.
(…)

Nu-l înţeleg pe Marius Manole care stă pe trotuarul Teatrului Naţional şi adună semnături. Pentru ce să aduni semnături? Du-te băiete pe scenă şi joacă acolo! Se adună ele semnăturile, sunt alţii pentru treaba asta. Menirea ta este să stai pe scenă, nu în faţa teatrului şi să aduni semnături. Mi se pare atât de degradant. Mă gândesc la marii noştri actori care nu mai sunt printre noi, începând cu generaţia genială a lui Finteşteanu, Calboreanu, Amza. Ce ar spune oamenii ăştia? Cred că se întoarce Amza în mormânt. Fata lui adună semnături şi mi se pare atât de trist.

(…)

Uitaţi-vă la ce s-a ajuns! Să te baţi ca un huligan şi să-i spargi unuia nasul. La asta s-a ajuns şi e degradant pentru meseria noastră. V-aţi putea imagina vreodată că Finteşteanu sau Ştefan Iordache sau Amza să se bată pe stradă cu unul care nu ştiu ce i-a zis? Vi-i imaginaţi?
(…)

În nenorocirea lui, acest Guvern, care este atât de înjurat şi detestat, le-a triplat salariile actorilor. Îmi amintesc că am plecat din teatru cu o pensie din salariul tăiat de Boc şi Băsescu şi nimeni nu a protestat (…) Mă uit la Victor Rebengiuc, i-au dat o foaie cu «Tudorel Toader, demisia!»… Cine e Victor Rebengiuc să-i ceară ministrului demisia? Care e căderea lui? Dacă îl întrebi, habar nu are.

(…)

Patima asta, ura asta între români…. Cum este posibil, după ce am trecut prin nenorocita asta de Revoluție?  Aş vrea să-i întreb pe băieţii ăştia care au stat cu bilete şi au protestat: de câte ori s-au dus la cimitirul şi la biserica Eroilor să pună o lumânare pentru tinerii care au murit pentru ca ei să stea pe stradă, să adune semnături? Să treacă pe la cimitirul ăla, atât.  Facem pariu că nu a fost niciunul? Nici Chirilă, nici Caramitru, nici Oana Pellea, nici… nimeni! Nici nu știu unde e. Dar, ei protestează. Ce protestați mă, fraților? Mergeți la copiii ăia și puneți-le o lumânare!

Găsiți interviul din Q Magazine aici: https://www.qmagazine.ro/exclusiv-q-magazine-vladimir-gaitan-locul-actorilor-e-pe-scandura-nu-pe-trotuar/

Articole pe aceeași temă:

Despre Dan Bittman și Vladimir Găitan, cu mult dor de Florian Pittiș și Vali Sterian

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here