Despre hateri, artiști, sondaje & topuri (1.12)

1
29

i love music aArticol de Iulia Radu
Atenție! Urmează un text care vă poate afecta emoțional.
Important! Acest articol se referă la „hateri”, nu la „fani”. Dar ce este un „hater”, de fapt?! Păi, simplu: este un fan aflat într-o fază de negare. Foarte bine organizat, haterul acționează organizat, de pe mai multe IP-uri și conturi de Facebook, la îndemnul artistului preferat (de cele mai multe ori, hater-ul fie face parte din cercul vedetei, fie s-a autointitulat „cel mai mare fan al lui X”, fie e chiar vedeta în cauză). Vă întrebați, probabil, ce m-a apucat fix azi, în zi de sărbătoare (1 Decembrie). Păi, e simplu. Avem un nou sondaj pe site. Fiind un top care implică artiști români, orgoliile sunt mari, iar problemele se țin scai. V-am întrebat în luna august (adică acum 4 luni!!) care credeți că sunt cei mai buni textieri români. Implicarea a fost mare din partea voastră. Ați propus nume, ați exemplificat cu piese și pentru asta vă mulțumim! Acum am trecut la vot și implicarea este la fel de mare. Vă mulțumim și pentru asta, vouă celor care ați înțeles rostul acestui demers! Dar, în purul spirit românesc, au venit la „atac” și nemulțumiții, haterii despre care vorbeam mai sus. Foarte agresivi, ne-au întrebat direct, testându-ne memoria: „dar de Talisman n-ați auzit”?! „Dar Mihai Constantinescu unde este?” După cum vedeți, mai nou, unii își amintesc de artiștii preferați doar când îi trage cineva de mânecă și îi îndeamnă la atac. Hater-ul nu face niciodată nimic util pentru artistul pe care declară că-l adoră: NU ascultă radio (NU cere piesele preferaților, NU trimite mesaje), NU citește site-uri dedicate muzicii. Așa se explică faptul că în patru luni, haterii nu au aflat că se fac propuneri. Atât de mult țin ei la un artist. Atât de implicați sunt ei în fenomenul muzical. Ceea ce nu au înțeles acești revoltați, este că noi nu ne-am propus să facem un recensământ al textierilor români. I-am rugat pe iubitorii de muzică să-i propună pe cei pe care-i consideră cei mai buni!
Care-i cel mai scurt și sigur drum pentru a distruge imaginea unui artist? Trimițând mesaje nesimțite de genul:

Simona Secrier (postat pe site):
Buna seara , am si eu o propunere pentru topul dumneavoastra , este de fapt un mare absent al topului , se numeste Mihai Constantinescu si este cant-autor . Vreau sa va reamintesc doar cateva din textele scrise de acesta : PAPUSA; UN ZAMBET, O FLOARE;SUS IN DEAL ; AD-O VANTULE-NAPOI, ALERG SPRE STELE , CAINII VAGABONZI;O LUME MINUNATA ; TE CAUT MEREU ; DESTIN ; PLEC IN LUME SA TE UIT;, MARIA ; AM VISAT ODATA ; SUNT UN SIMPLU OM ;TOAMNA ; DESTIN ….SI INCA MULTE ALTE SLAGARE PE CARE DIN FERICIRE LE-A SI CANTAT .
POATE DATA VIITOARE NU-L UITATI PE MIHAI CONSTANTINESCU .
Simona Secrier (postat pe site):
Doamnei fara identitate (pentru ca din nefericire nu stiu cu cine port acest dialog ).Daca tot spuneti ca l-ati cunoscut pa mihai din perioada cand era la casa studentilor , inseamna ca aveti o varsta suficient de inaintata sa-l mentionati cu siguranta in topul marilor textieri.Nu va grabiti sa dezinformati cu atata nonsalanta publicul , putin respect fata de fani v-ar prinde mai bine. Imi cer respectoase scuze in caz ca a-ti suferii de ceva mai mult respect.
Alina (postat pe site):
Draga domnule… imi pare rau ca nu am remarcat acest top in ultimile luni si am scris doloeantele cu asa mare intarziere… raspunsul meu pentru dumneavoastra nu poate fi decat ca daca ati fi depus atata efort in organizarea acestui top cat ati depus in a fi acid cu mine si a ma “obraznicii” ca pe un copil de gradinita nici nu am mai fi purtat aceasta discutie
Alina (postat pe site):
Draga domnilor… constat ca Mihai Constantinescu lipseste din acest top si nu inteleg de ce… ori varstele voastre variaza intre 7 si 12 ani ori suferiti de o pierdere de memorie si ati uitat care ne sunt adevaratii artisti… stiti dumneavoastra… acei artisti ale caror melodii le fredonam inca de pe vremea cand eram copii…care au scris cantece minunate pentru care nu era nevoie sa iesi dezbracat pe scena sa placa publicului… deci nu prea am pe cine sa votez in topul asta pana nu faceti modificarile necesare si apar pe lista dumneavoastra ARTISTII ADEVARATI
Silviu Octavian Calugaru (postat pe Facebook)
VOI ATI AUZIT DE TALISMAN??????TAVI COLEN,ALIN OPREA ???VA SPUN CEVA NUMELE ASTEA???CA AU PERETII PLINI DE DISCURI DE PLATINA…..si vad mai sus o lista din care , jumate sunt neaveniti!!!!!!pffffff,pe bune???
adi_bucuresti2006 (primit pe mail)

Domnule Andrei Partos,
Am citit contrariat articolul dvs. de pe pagina de internet numit ORGOLIILE VOASTRE DISTRUG TOTUL! Cum ati putut insira atatea jigniri, atatea calomnii intr-un material postat de ZIUA NATIONALA A ROMANIEI? CHIAR NU AVETI NICI UN PIC DE BUN SIMT SI DE CREIER???
Referitor la topul textierilor, in cuprinsul acestuia NU i-ati inclus nici pe George Tarnea, nici  pe Ion Cristinoiu! Sunteti arogant, infumurat si prost pe deasupra! RUSINE SA VA FIE!

Ce înțelegem noi de aici?! Că atât Talisman cât și Mihai Constantinescu sunt următorii deținători ai Premiului Nobel pentru Literatură, iar noi, ceilalți, muritorii de rând nu suntem capabili să înțelegem acest lucru, de aceea am propus doar „neaveniți”, vreo 80 în total… Culmea este că tot haterii ne cer nouă să respectăm „fanii”! Cu alte cuvinte, tot noi suntem lipsiți de respect, deși am consultat publicul înainte de a întocmi lista pentru sondaj. Și mai înțelegem un lucru: George Țărnea nu mai este considerat poet, e textier (?!?!). Vă reamintesc faptul că am menționat de la bun început că nu includem poeți pe această listă! Acela va fi un top separat. Concluzia?! În România au dispărut fanii adevărați. Au dispărut pasionații de muzică, de texte, de poezie. A dispărut și ultima fărâmă de respect. Au rămas iubitorii de cancan, cei care au impresia că își pot impune preferințele doar atacându-i și jignindu-i pe alții. Alte „arme” nu au. Atât pot, atât fac.
Să ne înțelegem, cred cu tărie că fan-cluburile sunt necesare. De fapt, fanii sunt „motorul”, „baza” unui artist. Văd la trupele și artiștii internaționali că există un mare respect pentru ideea de fan-club. Toți membri (de cele mai multe ori cotizanți) beneficiază de privilegii (pot cumpăra bilete în avans la prețuri speciale, cei care vor să călătorească prin lume după trupa preferată au tot felul de avantaje). În același timp, fan-cluburile internaționale sunt foarte bine organizate. Ei nu mimează dragostea față de un artist! Oamenii aceștia își susțin preferații necondiționat. În străinătate, nu a dispărut ideea de fanzin. În alte țări, fanii organizează întâlniri în diverse cluburi (fără să fie și vedete preferată acolo). Ei cumpără albumele originale, majoritatea sunt colecționari și cumpără orice este legat de artistul preferat. Îi vezi purtând cu mândrie tricourile înscripționate cu numele preferaților lor. Discută pe Facebook despre preferații lor, nu ratează nicio apariție publică a respectivilor artiști, înregistrează și postează interviurile pentru cei care le-au ratat. Discută despre semnificația textelor, a videoclipurilor, a copertelor de disc. Mi se pare normal! Bravo lor! Așa trebuie susținut un artist!
Când veți învăța și voi „lecția” occidentală, veți fi mai câștigați. Iar noi ne vom bucura să aflăm că încă mai există oameni pasionați de muzică, oameni care văd într-un anumit artist un model, oameni dispuși să meargă până-n pânzele albe după respectivul. Până una alta, sunteți doar frustrați, veșnic nemulțumiți și total lipsiți de bun simț și respect față de colegii voștri de breaslă (negându-le, practic dreptul de a fi pe listă) și față de proprietarul site-ului.
Stau și mă întreb, cum ar fi fost ca după sondajul cu textierii străini, să o vedem pe Joni Mitchell protestând că nu a intrat în top 10? Sau să-l vedem supărat pe Bruce Springsteen că în loc să fie el în Top 10, a intrat Johnny Cash?!
P.S. Am văzut pe Facebook un comentariu al unui prieten al emisiunii, care îi taxa pe artiștii care și-au îndemnat fanii să îi voteze în sondaj. Sincer, eu nu cred că au făcut ceva greșit. Am văzut comentarii la postările artiștilor respectivi, din care reieșea faptul că oamenii au votat mai multe nume. Drept dovadă că sondajul nu este „alterat” de intervenția unor grupuri. În plus, publicul trebuie să afle despre astfel de inițiative. Și încă ceva. Piesele propuse în acest sondaj, sunt doar sugestii. Poate unora nu le plac melodiile propuse, poate le plac altele din repertoriul unui artist. Asta nu-i împiedică să voteze.

1 COMENTARIU

  1. Eu sunt unul dintre cei ce in mod constant ii trag de maneca pe cei ce se considera chiar mai mult decat fani, chiar prieteni, sa fie mai activi, sa promoveze ceea ce le place si sa participe la sondajele organizate de grupurile de profil sau pe paginile posturilor de radio, fie ele online sau nu. Eu i-am promovat atat cat am putut pe toti colegii, chiar si pe cei mai putin prieteni si sunt convins ca daca am fi mai putin orgoliosi am fi cu totii mai castigati.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here