Documentar: „CUM AU CUCERIT CÂINII ȘI PISICILE LUMEA – În căutarea originilor celor mai vechi prieteni al omului…” (Viasat Nature, sâmbătă, 14 noiembrie, ora 14:00)

0
291

CUM AU CUCERIT CÂINII ȘI PISICILE LUMEA – În căutarea originilor celor mai vechi prieteni al omului…

 

La finalul lunii octombrie, BBC News a publicat un articol despre un studiu despre ADN-ul canin efectuat de laboratorul de Genomică Antică de la Crick Institute din Londra, care arată că „cel mai bun prieten” al nostru din lumea animalelor poate fi cel mai vechi al nostru. Analiza științifică arată că domesticirea câinilor ar putea merge cu zeci de mii de ani în umă, până la sfârșitul ultimei ere glaciare. Profesorul Greger Larson, co-autor la Universitatea din Oxford, a comentat: „Câinii sunt partenerul nostru animal cel mai vechi și cel mai apropiat. Folosind AND al unor câinii antici am reușit să descoperim cât de departe merge istoria noastră comună, lucru ce ne va ajuta în cele din urmă să înțelegem când și unde a început această relație profundă”. Lansarea acestor noi descoperiri științifice este oportună, deoarece Viasat Nature se pregătește să lanseze o nouă serie în două părți, intitulată Cum au cucerit lumea câinii și pisicile, sâmbătă, 14 noiembrie, la ora 14:00.

În prezent, atât câinii, cât și pisicile – prietenii noștri patrupezi mult-iubiți – sunt aproape oriunde trăiesc oamenii. Dar cum au ajuns oamenii și animalele să coabiteze, să coopereze și să co-evolueze pentru a crea relații de interdependență? În documentarul Cum au cucerit lumea câinii și pisicile, profesorul Greger Larson, împreună cu alți oameni de știință, explorează rezultatele ultimelor lor studii științifice, dezvăluind modul în care lupi și pisici sălbatice au devenit umilii noștri tovarăși.

DOSAR CANIN: SCURT RAPORT DESPRE PRIMUL EXEMPLAR DOMESTICIT

Populație: Aproximativ un miliard de câini trăiesc astăzi pe pământ

Rase existente: Aproape 350 și încă multe milioane de amestecuri

Data la care a devenit cel mai bun prieten al omului: acum aproximativ 15.000 de ani

Marea întâlnire: comunitatea științifică încă dezbate originile, timpul și locul domesticirii. Unii presupun că lupul a devenit un tovarăș de masă, omul și animalul făcând cunoștință unul cu celălalt pe când împărțeau resturi de hrană. Alții cred că bărbații și lupii s-au ajutat reciproc la vânătoare, deoarece de multe ori au vânat aceeași pradă. Există, de asemenea, cei care cred că oamenii au luat pur și simplu pui de lup și, pe măsură ce au crescut împreună, au devenit inseparabili.

Cum a devenit lupul câine: domesticirea nu s-a întâmplat dintr-o dată, ci în două valuri care au avut loc la câteva milenii unul de altul și pe două continente separate. Contrar credinței obișnuite, câinele provine probabil din două populații separate de lupi, una în Europa și cealaltă în Asia de Est.

 

Potrivit cercetărilor, domesticirea lupilor a avut loc acum 15.000 de ani în Europa de Vest și acum 12.500 de ani în nordul Chinei. Modificarea lor corporală e determinată parțial de faptul că dieta lor s-a schimbat când au început să se amestece cu oamenii, precum și de faptul că oamenii i-au crescut în funcție de abilitățile lor fizice, de rezistența și comportamentul lor, acest lucru ducând la mai multe linii genealogice diferite.

 

DOSAR FELIN: SCURT RAPORT DESPRE PRIMUL EXEMPLAR DOMESTICIT

Populație: Aproximativ 400 de milioane de pisici trăiesc printre noi astăzi.

Rase existente: 70, dintre care European Shorthair este cel mai cunoscut.

Când a acceptat cu bunăvoință oamenii drept sclavi: acum aproximativ 11.000 de ani, potrivit unei descoperiri cipriote.

Marea întâlnire: primii fermieri s-au luptat cu rozătoarele care stricau recolta, iar pisicile erau potrivite pentru sarcina de a face față dăunătorilor, așa că au fost mai întâi tolerate, ulterior încurajate. Ulterior, în Egiptul antic au fost chiar venerate ca idoli.

Cum a devenit pisica sălbatică una domestică: Pisicile nu diferă de predecesorii lor ca aspect, ci doar ca stil de viață, deoarece pisicile sălbatice sunt animale care trăiesc singure și își protejează teritoriul. Deși o descoperire veche de 11.000 de ani sugerează un process de domesticire, reproducerea „la scară largă” a început acum 3.000 de ani în Egipt, unde pisicile au fost ținute pentru mumificare. În Evul Mediu, pisicile au fost semn de vrăjitorie, dar mai târziu, în timpul marilor epidemii, au fost din nou aceptate pe lângă casa omului, deoarece prindeau șobolanii purtători ai puricilor care răspândeau boala. Cele mai multe specii actuale au apărut în secolul al XIX-lea, când au devenit un hobby al nobililor ce tânjeau după exemplare deosebite, unele dintre ele având un aspect foarte neobișnuit, obținut prin încrucișări atente.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here