Documentar Viasat Nature: „Reîntoarcerea urșilor” (luni 17 mai, ora 18:15)

0
77
Documentar Viasat Nature: „Reîntoarcerea urșilor” (luni 17 mai, ora 18:00)
BESONDERES BILD – CHRISTINE
Ein inniger Moment und eine einziagartiges Bild – Eine Bärenmutter schmust mit ihrem Jungen.

Acest program nou și captivant de pe Viasat NatureÎntoarcerea urșilor, se află în centrul celui mai interesant și controversat proiect de mediu din istoria Europei – „Reîntoarcerea la sălbăticie„, în cadrul căruia oamenii de știință lucrează mână în mână cu agenții guvernamentale. Este o cursă contra cronometru, deoarece biodiversitatea se pierde în întreaga lume.

Acest documentar explorează modul în care în Slovenia, România, Polonia, Slovacia, Italia și Franța, oamenii de știință încearcă să înțeleagă nevoile de habitat ale celui mai mare prădător din Europa și să susțină programe de reintroducere în Europa. Întoarcerea urșilor va avea premiera pe Viasat Nature, luni 17 mai, ora 18:15 și va fi difuzat în reluare duminică 30 mai, orele 16:20.

În Germania, ultimul urs a fost împușcat în 1835. În Pirineii francezi, urșii au dispărut aproape în totalitate, iar în 1996 guvernul francez a decis să consolideze populația cu un program de introducere a unor exemplare din Slovenia. Acum, aproximativ 50 de urși bruni trăiesc în regiunea muntoasă de frontieră dintre Franța și Spania. Dar conflictele cu populația locală, în special cu crescătorii de oi, cresc.

În alte părți ale Europei, urșii bruni revin încet în habitatele lor de odinioară. Dar acești urși, precum și lupii și alte carnivore mari, coexistă cu oamenii în Slovenia, Slovacia și mai ales în țara noastră de secole. Fără a-și cunoaște cu precizie numărul, acesta fiind estimat a fi între 5.000 și 6.500 de exemplare (unele voci susținând că ar fi chiar 10.000), România are cea mai mare populație de urși bruni din Europa. Un subiect extrem de controversat în ziua de azi, Aceste țări au arătat că coexistența poate funcționa și că măsurile tradiționale de protecție pentru animale sunt eficiente.

Ce pot și ce ar trebui să învețe țările în care urșii au dispărut și acum încearcă reintroducerea acestora, de la cele ce au reușit menținerea ori chiar creșterea populației de urs? Odată cu întoarcerea carnivorelor mari, oamenii de știință speră să obțină o mai mare biodiversitate și eterogenitate a habitatelor și un echilibru natural mai mare în ecosistemele din întreaga Europă. Urșii bruni sunt descriși ca o specie umbrelă. Dacă un ecosistem îi poate tolera, atunci este sănătos, suficient de mare și durabil.

Întoarcerea urșilor, în premieră pe Viasat Nature luni 17 mai la 18:15, explorează diferitele programe de reintroducere și modul în care coexistența dintre oameni și urși în unele regiuni funcționează de mulți ani. Aflați în acest documentar dacă Europa, unul dintre cele mai industrializate peisaje de pe Pământ, este gata să accepte întoarcerea urșilor bruni.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here