Doru Stănculescu: „Dacă plecăm noi, se va alege praful!”

Interviu de Ilie Stoian publicat pe site-ul Meat Milk

0
158
Doru Stănculescu: „Dacă plecăm noi, se va alege praful!”
sursă foto: MeatMilk.ro

(N.A.: Interviul a fost luat în anul 2013) Nu știu de ce, dar cand am plecat spre locuința lui Doru Stănculescu, pentru a-i lua interviul pe care il citiți mai jos, tot drumul nu am avut in minte decat excepționalul Cantec intre apele țării. Cu siguranță, a fost ceva premonitoriu, pentru că, la finalul dialogului nostru, Doru avea să-mi dea un CD pe care era imprimată o nouă variantă a cântecului amintit, reorchestrat de un alt excepțional muzician roman, Dan Andrei Aldea. Așa stând lucrurile, discuția noastră nu avea cum să pornească de la altceva decat de la cuvinte mai rar folosite in ultima vreme, cu Doru Stănculescu fiind ceva mai dificil de vorbit despre lucruri superficiale. Pentru că, un prezident al muzicii romanești nu are cum să fie superficial.

Acum totul e anglosaxon

Ilie Stoian: Cantecul e intre apele țării. Dar muzica mai e intre apele țării?

Doru Stãnculescu: Știi ce? Este doar acolo, in profunzimea țării. Dar pe scene, nu. Și, crede-mă, totdeauna imi face plãcere sã mã uit la Grigore Leșe. Acolo e muzica intre apele țării. Altfel, cand ascult mult hulita muzicã ușoară, aceea de pe vremuri, care nu ne lãsa pe noi sã scoatem capetele in lume, constat cã era compusã, totuși, pe un filon, pe un melos cu totul romanesc. Acum, totul e pe un filon anglosaxon, dacã nu, pe un filon latino.

IS: Mai bine zis, țigănesco-latin!

D.S.: Exact. Ai zis bine, țigănesco-latin! Așa-zisa vedetă latino de la noi n-are nimic de-a face cu muzica latino adevãratã, e doar o gâjâială. Mai bine aș canta eu, latino, dacă imi pun mintea, nu el!

IS: Uite de ce și-am pus prima intrebare: Tu ești unul dintre artiștii romani care au reușit să defineascã foarte profund, prin cateva cantece, adevãratul sentiment patriotic, acel sentiment care nu e afirmat cu trompeta, ci acela care se simte și se trãiește permanent, care se revendicã de la un bun-simț nativ al romanului. Mai gãsim acest sentiment in societatea de azi?

D.S.: Eu sunt convins cã mai existã, dar nu uitandu-ne la televizor. Așa ceva nu vom gãsi acolo. Acolo avem o țarã manelizatã.

Toate emisiunile astea de divertisment sunt de o facturã atat de ieftinã și totul se rezumã la sclipici și la anumite gãști de așa-ziși prieteni (pentru cã nici nu sunt prieteni intre ei, protagoniștii de azi mușcandu-se tot timpul, unul pe altul, de fund!).

Ei, bine, aceastã gașcã omniprezentã, aceste nume nu-mi spun și nu spun, nimãnui, nimic. Se fac producții artistice care nu meritã aceastã categorisire. Acolo n-ai sã gãsești filonul de care vorbeam.

IS: Și atunci?

D.S.: Mai degrabã, gãsești un filon romanesc foarte puternic in Basarabia. Eu am vãzut cațiva cantãreți de acolo care au acel melos romanesc, neinfestat de anglosaxonism.

Puteți citi interviul în întregime aici: https://www.meat-milk.ro/doru-stanculescu-daca-plecam-noi-se-va-alege-praful/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here