După o pauză de 3 ani, România a reintrat în familia GBOB. De acum trupele rock se pot înscrie în concursul THE GLOBAL BATTLE OF THE BANDS (Bătălia mondială a formațiilor)

0
29

THE GLOBAL BATTLE OF THE BANDSDupă o pauză de 3 ani, România a reintrat în familia THE GLOBAL BATTLE OF THE BANDS (Bătălia Mondială a Formațiilor) mulțumită Asociației Sunetul Muzicii. În ultimile luni din 2014, organizatorii vor organiza preselecții locale în mai multe orașe din țară, iar finala va avea loc în 2015, cel mai probabil în Cluj Napoca.

Vă puteți înscrie chiar acum pe www.gbob.com

1. Competiția GBOB 2015

THE GLOBAL BATTLE OF THE BANDS (GBOB, Bătălia mondială a formațiilor) este cea mai mare și cea mai apreciată competiție de muzică Live (căntat pe bune, în direct) din lume. GBOB este competiția dedicată formațiilor de toate genurile muzicale, aflate în diverse etape de popularitate.

De la înființare, în 2004, țările care au participat la Finala Mondială GBOB au fost: Africa de sud, Anglia, Australia, Belarus, Belgia, Brazilia, Canada, China, Columbia, Croatia, Cipru, Danemarca, Insulele Faroe, Filipine, Finlanda, Germania, Guatemala, Islanda, Indonezia, Iordania, Irlanda, Israel, Italia, Jamaica, Liban, Malaezia, Malta, Mexic, Republica Moldova, Maroc, Nepal, Norvegia, Olanda, Pakistan, Rusia, Scoția, Serbia, Spania, Statele Unite, Suedia, Tailanda, Țara Galilor, Ucraina și România.

2. Motivație

Președintele Asociației „Sunetul Muzicii” a fost implicat în calitate de co-organizator, alături de dl. Cristin Tomeci la prima ediție GBOB Romania, în 2007 (când s-a organizat Finala națională la Diesel Club, în 4 octombrie).

Obiectivul principal al proiectului este de a găsi o formație dinamică și carismatică pe scenă care să reprezinte țara noastră la Marea Finală a Competiției Mondiale a Formațiilor din 2015 (GBOB: Global Battle of the Bands).

Valoarea adăugată a proiectului cultural pentru artiștii activi în domeniul muzicii va ajuta muzicienii locali și formațiile aflate la început de drum să se organizeze pe scenă, înaintea unui spectacol; va ajuta la dezvoltarea jocului scenic și va învață artiștii cvasi-cunoscuți să se pregătească pentru un concert de amploare.

Prin prezentarea profesională și publică a unui conținut artistic specific, GBOB România contribuie la popularizarea și cunoașterea muzicii contemporane din toate colțurile țării. Acest proiect dorește, ca prin cooperarea cu instituții locale, naționale și străine de specialitate să sprijine creația artistică; să pună în valoare patrimoniul cultural național și să ajute la dezvoltarea unei industrii muzicale funcționale în întreaga țară.

3. GBOB România. ISTORIC

Concursul național GBOB România s-a organizat 5 ani la rând între 2007-2011.

Câștigătorii au fost:

 • 2007. Grimus (Cluj/Bistrița). Finala Națională a reprezentat singura etapă a concursului la Diesel Club, Cluj-Napoca

 • 2008. The Marker (Codlea/Brașov). S-au organizat semi-finale la Cluj, Câmpulung Muscel și București, cu finala națională la Hard Rock Café, București.

 • 2009. PhenomenOn (București). Finala Națională a reprezentat singura etapă a concursului la Jukebox Club, București

 • 2010. White Walls (Constanța). Finala Națională a reprezentat singura etapă a concursului la Arenele Romane, București

 • 2011. Manfellow (București). Finala Națională a reprezentat singura etapă a concursului la Arenele Romane, București

 

White Walls a ocupat locul 4 la Finala Mondială din Kuala Lumpur/Malaezia, organizată în februarie 2011. Un an mai târziu, Manfellow a obținut locul al 2-lea la Finala Mondială de la Londra.

Faptul ca participarea la Global Battle Of The Bands este importantă chiar dacă nu se câștigă marele premiu au dovedit-o cei de la PhenomenOn (București). Ei au fost remarcați de juriul GBOB România și au fost invitați între 6-9 septembrie 2010 să concerteze în Belgia, ca invitați speciali la Finala GBOB Belgia, care s-a desfășurat sub forma unui festival în Antwerpen (Anvers).

Câștigătoarea primei ediții GBOB România, Grimus, și-a dezvoltat relațiile prin care a reușit să lanseze două albume cu un producător muzical britanic participând la Finala Mondială GBOB 2007. The Marker (câștigătoarea GBOB România 2008) a înregistrat o piesă acustică cu Inna la Paris în 2012, If You Didn’t Love Me.

GBOB – Bătălia mondială a formațiilor muzicale – nu s-a mai organizat timp de trei ani în țara noastră. Asociația Sunetul Muzicii s-a decis în toamna 2014 să relanseze concursul internațional în România și să dezvolte proiectul în timp, cu scopul de a ajunge în toate centrele culturale importante din țară în faza semifinalelor locale.

4. Conceptul. Cum funcționează

 

GBOB este cea mai mare competiție mondială a formațiilor de muzică originală, cântată pe bune.

Cine poate participa:

 • Formații cu 2 până la 6 membri în componență

 • Trupe muzicale de toate vârstele

 • Grupuri semnate sau nesemnate 

 • Formații cu piese originale

 • Grupuri de orice gen muzical

În fiecare țară se organizează semifinale la nivel local și finale la nivel național, sau doar o finală națională. Formația câștigătoare la nivel național călătorește la Finala Mondială GBOB, și concurează împotriva altor câștigători naționali, de pe toate continentele.

Doar un grup muzical va câștiga titlul „Best New Band in the World” (Cea mai bună formație NOUĂ din lume) și Pachetul Internațional pentru Dezvoltarea Formației, care include:

 • înregistrări într-un studio de top, cu un producător celebru

 • înregistrarea unui videoclip

 • oferta de contract de la GBOB Records Londra

 • promovare la nivel internațional

 

GBOB este o competiție desfășurată în cel mult trei etape.

(1) Etape Locale de calificare (Semifinale)

(2) Finala Națională

(3) Finala Mondială

Finala Mondială GBOB se organizează într-un oraș diferit în fiecare an. În ultimii ani, finala a fost organizată la Kuala Lumpur (Malaezia), Londra (Anglia) și Chiang Mai (Tailanda). În februarie 2015, finală mondială a competițiilor din 2014 va fi organizată la Oslo. 

5. Programul

România a aderat la familia GBOB.

După o pauză de trei ani, Asociația Sunetul Muzicii readuce Competiția GBOB în România. În toamna anului 2014 se lucrează la etapele de concurs pentru calificarea la Marea Finala (foarte probabil, dar nu obligatoriu) la Cluj, Capitala Tineretului European din 2015.

Dacă până în prezent, la patru din cele cinci ediții anterioare GBOB România, concursul național a fost organizat într-o singură etapă finală (în trei ani consecutivi doar la București), de data aceasta Asociația Sunetul Muzicii își propune să organizeze semi-finale regionale și etape locale de concurs în mai multe orașe mari din întreaga țară. Colaborarea cu acest eveniment este o ocazie de asociere cu un proiect căștigător în perioada de inițiere și relansare a concursului în România într-un program cu un plan de dezvoltare pe termen lung.

Centrele importante pentru desfășurarea etapelor locale ale concursului sunt: Alba Iulia, Arad, Brașov, București, Brăila, Călărași, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Piatra Neamț, Sibiu, Sfântu Gheorghe, Suceava și Timișoara (orașele boldite candidează pentru a deveni Capitala Culturală Europeană 2021).

Ziua unei finale locale

 • 13.00 -14.00 instalarea sunetului
 • 13.00 -14.00 pregătiri decor sală (bannere) și decor backstage
 • 14.00 sosirea colaboratorilor (foto/video) – 14.00 – 15.00 ședința cu artiștii (regulament/tragere la sorți: stabilirea ordinei) – listarea programului la locație – 14.30 – 15.00 probe de sunet pentru Cap de afiș invitat – 15.00 – 18.00 probele de sunet concurs – 17.00 – 18.00 Conferința de presă – 18.00 catering (unde este cazul, precum la finală) – 18.30 amplasare obiecte de prezentare
 • 18.30 pregătire bilete/brățări – 19.00 deschidere uși – 19.50 prezentare
 • 20.00 recital concurs prima formație – 22.30 recital concurs ultima formație
 • 22.45 – 22.50 reglajele formației Cap de afiș – 22.50 – 23.30 recital concert Cap de afiș invitat
 • 22.45 – 23.00 adunat votul publicului – 22.45 – 23.00 adunat notele juriului – 23.00 – 23.15 corelat votul juriului cu votul publicului – 23.15 – 23.30 pregătit trofeele și certificatele premiilor
 • 23.30 – 23.45 decernarea premiilor locale și încheiere program
 • 23.45 – 0.00 adunarea sculelor de către muzicieni
 • 0.00 – 1.00 adunatul instalației de sunet și decor sală / backstage
 • 0.00 – 1.00 curățenie sală (acolo unde sala este închiriată) 

 

 1. Promovarea concursului

 • Concursul este deschis grupurilor muzicale de toate vârstele și tuturor genurilor muzicale.

 • Daca ai o formație care cântă o muzică originală – poți arăta de ce ești capabil pe scenă în etapa locală sau semifinala din orașul tău!

 • Înscrie-te GRATIS acum: www.gbob.com

7. Contact

Director național GBOB România (Inițiatorul proiectului 2015)

Richard Constantinidi

richardconstantinidi@gmail.com

contact@sunetul-muzicii.ro

Asociaţia „Sunetul Muzicii”

Sediu: Cluj-Napoca, jud. Cluj, str. Donath, nr. 15, cod 400301

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here