Editorial de Simona Catrina: Ce (nu) a priceput norodul din Ziua Națională a României

0
57

Alice Nastase Simona Catrina
Articol de Simona Catrina, preluat din Libertatea
Îi eliminăm din această discuţie, din start, pe cei care mai pot să jure, cu ghearele pe bietul tricolor (ăla cu stemă, desigur), că “Ziua României e pe 23 august, gen”.
Până la urmă, după o viaţă în care s-au răscopt pe stadioane (şi în defilări de-o ridicolă grandoare, pe sub guşa tovarăşului Nicolae Ceauşescu), se obişnuiesc cam greu, acum, cu noile şi pompoasele repere. Mulţi români sunt agasaţi de milităreala asta, în ziua patriei. Îi muşcă un dor nebun de şarpele gras al demonstraţiilor socialiste – o coloană nesfârşită de năpăstuiţi care erau scoşi din producţie şi din vacanţe ca să treiere bulevardul cu oleacă de graţie. Atunci, se ştia una şi bună: la început, defilau şoimii patriei – stângu’, stângu’, stâng, drept, stângu’.
Câteva mii de picioruşe preşcolare trudeau să ţină pasul cu cracii pionierilor, care erau mai deşiraţi şi mai antrenaţi. Repetiţiile începeau cu o lună înainte, îţi mâncau, practic, toată vacanţa. Hoarde întregi de elevi se prăjeau în soarele de august, în defilări de un ridicol care, dacă n-ar fi fost de râs, ar fi fost de plâns. Anii au trecut în zbor (sau înot pe Dunăre, către occident, după caz). Am terminat-o cu circoteca festivă.
Că, vorba unora, doar de aia am murit noi la revoluţie (sic!), ca să ne lase ăştia în pace de 23 august. Ne-au lăsat, doar că acum ne atacă de 1 Decembrie. Am văzut, pe un post TV, tradiţionalul sondaj de opinie legat de aceste circumstanţe măreţe. Pietonii ciufuţi erau întrebaţi ce sărbătorim noi şi anume la data de întâi decembrie.
Răspunsurile au dovedit încă o dată, în caz că mai era nevoie, cât este de creativ acest popor. Am auzit toate variantele, de la “victoria asupra Războiului de Independenţă (sic!)”, până la “începutul Postului Crăciunului”, deschiderea brazilor (sic!) de pe Bulevardul Magheru şi “începutul anotimpului iarna” (înduioşător şi corect).
Dar să revenim la parada militară televizată. “Avem pe ecrane acum celebrul deja de-acum transportor Piranha”, răcneşte un militar în microfonul unui reporter. Pe acest fundal, observ că, de fapt, transmisiunea “în direct” de la Antena 3 e preluată de la TVR. Trăiască şi înflorească înfrăţirea între televiziunile vecine şi prietene! Parcă îi şi văd pe tartorii televiziunilor, la o reuniune secretă, înainte de Ziua României.
Şi zice unul către altul: auzi, mă frate, mânca-v-aş audienţa voastră, care filmezi anu’ ăsta, ca să preluăm şi noi de-a gata? Hai, mă, că promit, la anu’ filmăm noi şi vă dăm şi vouă şi tot aşa… Şi, drept răsplată, mergem să luăm sarmale şi vă aducem şi vouă, că ştiţi că dau ăştia potol moca, în cinstea patriei noastre!
 
sursa: Libertatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here