Eşec pentru „Cuminţenie“ – Cronica unui teledon avortat

0
38

Cumintenia Pamantului Foto Mediafax a
Foto Mediafax

Articol de Doinel Tronaru publicat în Adevărul
Anunţat cu surle şi trâmbiţe de-a lungul ultimelor luni, teledonul TVR pentru achiziţionarea sculpturii lui Brâncuşi nu a mai avut loc duminică, poticnindu-se în „tradiţionalele“ probleme organizatorice.
18 septembrie era data anunţată de multă vreme ca fiind cea a marelui teledon pentru achiziţionarea sculpturii „Cuminţenia Pământului“ a lui Constantin Brâncuşi. Teledonul trebuia să fie organizat şi difuzat de Televiziunea Naţională (TVR). Ţinând cont că încasările din donaţii au fost până acum destul de modeste, bilanţul de pe 15 septembrie menţionând că nu s-a strâns nici măcar un milion de euro (831.174 de euro, mai exact), acest teledon era, practic, socotit drept „ultima şansă“ pentru strângerea sumei necesare.
Primele motive de îndoială au apărut încă de săptămâna trecută, atunci când TVR a anunţat programul emisiunilor din ziua de 18 septembrie, dedicată la postul naţional lui Constantin Brâncuşi. Emisiuni speciale, invitaţi scorţoşi sau vedete locale ale postului, dezbateri cu specialişti şi amatori în chestiuni brâncuşiene, dar nimic despre teledonul promis. Irina Radu, preşedintele-director general al TVR, a declarat imediat, pentru News.ro, că telespectatorii vor putea face donaţii, urmând să fie afişate pe micile ecrane datele necesare, dar în acele emisiuni nu vor participa vedete care să răspundă la telefon. Există oare în limba română post-1989 vreun alt sens al cuvântului „teledon“?
„Noi transmistem spotul de donaţii de luni de zile, acum toată lumea este centrată pe aceste trei emisiuni. Noi facem emisiunile despre Brâncuşi. Există acuza că poporul nu ştie cine este Brâncuşi, dar asta este treaba noastră, să informăm, să educăm – facem emisiuni despre Brâncuşi. Dacă oamenii vor să şi doneze, vor dona“, a explicat Irina Radu, preşedintele-director general al TVR. „Vom afişa toate conturile, numerele, SMS-ul, dacă sună cineva şi spune că vrea să facă o donaţie, sigur că îl punem în legătură cu Ministerul Culturii, că nu noi strângem banii, dar nu vin oamenii să stea şi să răspundă la telefoane”, a mai spus aceasta.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, afirmase, pe 24 august, că Executivul îşi pune „mari speranţe“ în teledonul pe care îl va organiza TVR pe data de 18 septembrie. Programat pentru 18 septembrie, dată acceptată de Ministerul Culturii la propunerea Televiziunii Române, teledonul ar fi urmat să se desfăşoare sub forma unui spectacol, produs în întregime de TVR, cu durata de 8 ore, a confirmat, în luna august, consilierul în Ministerul Culturii, Dragoş Neamu. „Toată producţia va fi suportată de televiziunea publică“, a declarat, pe 8 iulie, Cristian Zgabercea, producătorul general al televiziunii publice.
Puteţi citi articolul în întregime aici:
http://adevarul.ro/cultura/patrimoniu/esec-cumintenie-cronica-unui-teledon-avortat-1_57e0d9b05ab6550cb8d1cb62/index.html

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here