Eşecul lui Sânmărtean, eşecul fotbalului românesc

0
15

Articol de Florin CARAMAVROV preluat de pe blog-ul ProSport

Lucian Sanmartean
Lucian Sanmartean

Transferul celui mai bun fotbalist din campionatul intern în Arabia Saudită spune totul despre valoarea Ligii I. O competiţie extrem de slabă, care supravieţuieşte ţinută la aparate, de ani buni, din banii pe drepturile tv. Când dai cel mai bun jucător din 2014 (Sânmărtean), cel mai bun antrenor al Ligii I două sezoane la rând (Reghecampf) şi selecţionerul naţionalei (Piţurcă) într-un campionat modest, înseamnă că ai probleme mari, de valoare şi de imagine.

Dacă ne referim la fotbalişti, semnalul e clar: nu mai avem credibilitate după ce ai noştri impresari au dat o mulţime de ţepe în campionatele puternice ale Europei. Au fost străinii ăştia naivi şi creduli o bună perioadă de timp la gogoşile vândute la suprapreţ de Giovani Becali, dar la un moment dat au zis şi ei „ajunge!”. Fotbaliştii români sunt capricioşi, se adaptează greu în Occident, mulţi sunt lipsiţi de educaţie, sunt nepregătiţi fizic, tactic, nu au baza de la juniori, nu ştiu să stea în teren, se accidentează des.
Dacă vorbim de antrenori, sunt prea puţini tehnicieni români catre au reuşit în străinătate. Mircea Lucescu e exemplul, Boloni era urmaşul, dar acesta din urmă s-a îngropat şi el în ţările arabe, deşi anunţa o carieră decentă în Franţa. Şi ce să mai spunem când antrenorul român aflat în cea mai mare ascensiune în ultimii ani, Dan Petrescu, ajunge şi el în Qatar şi sfârşeşte pe uşa din dos… Să-l mai amintim şi pe Contra, singurul român ajuns să antreneze în puternicul campionat al Spaniei, care acceptă, din prietenie şi din motive financiare, să plece în China.
Chiar dacă va împlini în curând 35 de ani, cel mai bun fotbalist român din 2014 alege boemia din campionatul Arabiei Saudite. Ştiu, banii contează mai ales în aceşti ani de criză, dar transferul lui Sânmărtean la Al Ittihad explică în mare şi eşecul carierei unui fotbalist care a avut talentul lui Hagi, dar care nu a realizat nici 1% din performanţele acestuia.
 
sursa: ProSport

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here