Există diversitate în București: de la protestele din Piața Universității la concertele de Zilele Sectorului 5 (19.09.2020)

0
107

Nu pot să mă plâng! Am avut o zi plină… cu de toate, așa ca o shaorma. Din momentul în care am citit descrierea evenimentului creat pe Facebook, „VREM ȘCOLI, NU LAGĂRE!”, am știut că trebuie să merg! Nu aveam cum să ratez un eveniment lansat de, atenție!, STAREA DE LIBERTATE. Bă, când te cheamă Starea de Libertate, înseamnă că-i important. Cel puțin, așa m-am gândit eu. Apoi am citit descrierea evenimentului și mi-a trecut entuziasmul. În naivitatea mea, eu chiar am crezut că oamenii ies în stradă pentru binele elevilor și pentru îmbunătățirea condițiilor din învățământul românesc. Consider că e important să citiți și voi descrierea acestui eveniment (așa vă puteți da seama cum gândesc acești oameni). M-aș bucura să o citească și cei de la CNCD, dacă nu-s prea ocupați, desigur! Aveți mai jos descrierea:

ATENȚIE! Mitingul lansat de Starea de Libertate din 19 septembrie se desfășoară în Piața Universității. Nu avem nicio legătură cu alte mișcări de protest desfășurate în alte zone.
Pe 19 septembrie copiii noștri vor fi deja în cușcă și cu botniță.
Aceasta NU este educație liberă. Este o reeducare forțată a tinerelor generații. Reeducare de tip comunist sau nazist. Copiii sunt dresați și condiționați ca animalele.
Acesta este noul program ȘCOALA ALTFEL: ÎN CUȘCĂ ȘI CU BOTNIȚĂ!
Practic se reînființează ȘCOLILE DE CORECȚIE, unde copiii sunt tratați ca delincvenți minori.
Cum poți să înveți la materia ”Educație civică” despre drepturile și libertățile cetățenești când te afli într-o cușcă școlară?
Cum poți să înveți la Istorie despre Revoluția Franceză sau Declarația de Independență a SUA, când ai masca de figură, ca sclavii pe plantație?
Ce vor înțelege acești copii despre valorile libertății și dreptății, când ei vor fi îngrădiți îngrozitor, în timp ce le învață?
CEREM ANULAREA RESTRICȚIILOR ABERANTE ȘI A EDUCAȚIEI ONLINE!
Nu există studii sau probe științifice privind riscurile SarsCov2 asupra copiilor, nici privind transmiterea, nici privind efectele letale.
Dimpotrivă, după 6 luni de așa zisă pandemie se constată că impactul Covid la copii este insignifiant.
AUTORITĂȚILE SĂ ARATE CARE E BAZA ȘTIINȚIFICĂ A RESTRICȚIILOR DIN ȘCOLI!
Autoritățile nu au nicio justificare medicală ca să închidă educația în cuști de plexiglas și să impună măști copiilor, 5-6 ore pe zi. Cele câteva cazuri grave de copii bolnavi, extrase din context și prezentate de presă, sunt manipulări ordinare.
PROFESORII SUNT EDUCATORI, NU GARDIENI DE LA ȘCOALA DE CORECȚIE!
Mișcarea și exercițiile cu mingea de la Educație Fizică nu transmit viruși, ci aduc sănătate.
Părinții nu pot răspunde ca medici sau juriști pentru starea de sănătate a copiilor, pe baza unei declarații semnate.
Ne opunem ferm acestui program de alienare și traumatizare a copiilor, pe care noi îl numim: ȘCOALA ALTFEL – ÎN CUȘCĂ ȘI CU BOTNIȚĂ!
Gata cu mascarada! Opriți detenția din școli!
Stop traumatizării și alienării copiilor!
VREM EDUCAȚIE LIBERĂ, NU REEDUCARE FORȚATĂ!
Cei nemulțumiți de prima săptămână de școală, veniți în Piața Universității, în 19 septembrie, pentru Eliberarea Educației.
Programul derulării mitingului va fi anunțat cu 48 de ore înainte.

 

Am ajuns în Piața Universității în jurul orei 16.30. Erau peste 100 de persoane adunate la fântână. Atâtea steaguri la un loc nu am mai văzut de la meciurile Naționalei! Aceleași strigături: Libertate, Arafat demisia, jos masca. Rămâi interzis!! În 20 de ani nu a ieșit nimeni în stradă (nici măcar profesorii!!) pentru a cere condiții decente în școli (chestii elementare: apă, WC înăuntru – dacă se poate să nu fie turcesc, căldură iarna în sălile de curs, laboratoare dotate așa cum trebuie, transport public pentru a-i aduce în siguranță pe elevi la școală și pentru a evita astfel ambuteiajele zilnice). A văzut cineva vreun protest când au început să dispară școlile de arte și meserii? Păi, nu! Pentru că azi orice prostănac trebuie să termine o facultate (alți bani, altă distracție), că altfel nu se poate numi om. Dacă vreau să îmi înscriu mâine pisica la facultate, nu mă oprește nimeni și atâta vreme cât plătesc taxele, pisica va fi studentă și dacă mă supăr puțin va fi și absolventă. Toate astea nu ne deranjează. N-am văzut părinți revoltați de modul în care este concepută programa școlară (probabil, habar n-au ce învață copiii lor la școală), n-am văzut părinți nemulțumiți că, deși se spune că învățământul este GRATUIT, ei trebuie să cumpere de la manuale, rechizite, uniforme la săpun, cretă, față de catedră, să dea bani la fondul clasei, etc. Sunt 20 de ani (ca să nu zic 30 de ani!) în care părinții au executat (și execută în continuare) ca niște roboței aceste taskuri fără să se întrebe DE CE… Dar uite, că sunt câteva sute de persoane mature care, după 30 de ani, au avut curaj să își strige of-ul în Piața Universității (KM 0 al democrației) și au identificat marea problemă a învățământului românesc: MASCA! Elevul trebuie să fie liber… liber să tragă adânc în piept aerul poluat. Cea mai tare afirmație pe care am auzit-o astăzi la protest este că dacă un copil poartă masca va face astm. Bravo!

Nici eu nu sunt de acord ca un copil de grădiniță, din clasa pregătitoare, sau clasele I-III să fie obligat să poarte mască la școală. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să îi protejăm cât de bine putem. În Japonia nu mai face nimeni astm de la mască, ei poartă (inclusiv cei mici!!) mască și când au o banală răceală. Dar la ei se numește civilizație și respect față de ceilalți semeni. La noi, se numește „botniță”. Cam asta-i diferența, pe scurt.

M-a șocat din nou pasivitatea Jandarmeriei și a Poliției. Nu o să înțeleg sub nicio formă de ce e liber la adunări când nu sunt respectate regulile de distanțare fizică. Citez din hotărârea nr. 45 din 14 septembrie privind prelungirea Stării de Alertă:

17. se permite, în condițiile Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, republicată, organizarea de mitinguri și demonstrații cu un număr de participanţi de maximum 100 de persoane şi cu respectarea următoarelor măsuri:
a) purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura, de către toţi participanţii;
b) dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spaţiul în care se desfăşoară mitingul sau demonstrația;
c) menţinerea distanţei fizice de minimum 1 metru între participanţi şi asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/persoană acolo unde este posibil;
d) dezinfectarea mâinilor persoanelor care distribuie eventuale materialele pe perioada desfășurării mitingului sau a demonstrației;
e) aplicarea regulilor de igienă colectivă şi individuală pentru prevenirea contaminării şi limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Găsiți textul în întregime aici (click!).

Dacă îmi explică cineva de ce au fost lăsați acei oameni să încalce toate regulile stabilite de autorități, îi voi rămâne profund recunoscătoare. Când se aplică zădărnicirea combaterii bolilor (art. 352 Cod penal)? Chiar m-aș bucura să știu!

Aveți mai jos o filmare scurtă de la protestul de azi.

Concerte în aer liber la Zilele Sectorului 5

Ziua mea liberă s-a încheiat pe platoul Academiei unde avea loc evenimentul „Zilele Sectorului 5”. Lume multă (aproape toți purtau mască), la fel de mult dezinfectant, relaxare, bucurie… cam așa aș rezuma atmosfera de acolo. Am văzut o grămadă de ateliere: de la olărit, la dans, handmade, impovizație, jocurile copilăriei și pictat. Când am ajuns eu tocmai erau premiați elevii și profesorii din sectorul 5 care au obținut cele mai bune rezultate la Bacalaureat. Am văzut diplome cu premii de la 1.500 lei până la 4.000 de lei. Desigur, este vorba despre bani publici, dar măcar ăștia au premiat niște elevi și niște profesori care au avut rezultate bune. Au urmat și trei concerte. Astfel am avut ocazia să îi văd live pe Antonia, Alex Velea și Loredana.

Antonia a venit cu patru dansatori, un toboșar și un laptop. Alex Velea a venit cu patru dansatori (dintre care doi asigurau și backing vocals), în timp ce Loredana a venit cu Agurida. Am tras de mine ca să rezist pe parcursul recitalurilor celor două vârfuri ale showbiz-ului românesc. Rar găsești ceva mai fad decât ăștia doi. Antonia îți lasă impresia că este în permanență într-un videoclip. N-are nicio treabă cu publicul viu din fața ei. Ea dansează (mai mult sau mai puțin sincron cu băieții din trupă), „mușcă” din cuvinte (pe cele de la finalul versurilor nici nu le mai pronunță în întregime), apoi face un stop-cadru și ai impresia că așteaptă să fie fotografiată. V-am spus, e ca într-un videoclip, doar că lipsesc camerele de luat vederi. Nu transmite nimic fata. Noroc că e frumoasă (chiar dacă niște domni de lângă mine au spus că e „prea băiețoasă”).

Alex Velea nu e departe de soția lui. Nici el nu transmite mare lucru. Faptul că întreabă publicul după fiecare piesă dacă se simte bine, că îi roagă pe oameni să facă gălăgie și să ridice mâinile sus, nu arată decât o sărăcie acută de idei și vocabular.

Pe Loredana abia dacă am recunoscut-o. Am simțit nevoia să mă aduc aproape de scenă ca să mă conving că este ea și nu vreo sosie. Nu știu ce și-a făcut, dar parcă avea o altă față. În fine, trec peste acest aspect. Măcar Loredana știe să stea pe scenă și să comunice în mod real cu spectatorii.

 

Vă las pe voi să trageți o concluzie: care dintre cele două Românii prezentate mai sus, vă este mai aproape de suflet?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here