Fără job la 40. Organizațiile vor lupi din ce în ce mai tineri, fără familie și alte distrageri, ușor manipulabili, gata de ore suplimentare

Articol publicat pe site-ul republica.ro

0
531
overwork death

Candidați cu experiență, candidați bine pregătiți, candidați care au acumulat numeroase exemple de succes ajung să dispere și să nu se mai regăsească în peisajul autohton din simplul motiv că au 40 +, iar piața ori nu le mai vede potențialul, ori sunt prea scumpi, pentru că deh, calitatea nu e ieftină, ori nu se mai potrivesc cu profilul echipelor a căror medie de vârstă e de 26 de ani…

Grafician +40: Recrutorul nu l-a chemat la interviu gândindu-se că va refuza jobul din cauza salariului mic sau că se va plictisi rapid de munca de rutină. Chit că persoana n-avea de lucru de doi ani și ar fi acceptat să lucreze part time…

În fața refuzurilor repetate, a faptului că nu îi contactează nimeni pentru profile pentru care a fi foarte potriviți, din cauza presiunilor financiare – se ajunge la compromis: unii aleg antreprenoriatul, dar nu toți au motivația și abilitățile necesare și eșuează în depresie, alții emigrează în țări unde „overqualified” chiar e apreciat, alții devin freelanceri și jonglează cu mai multe proiecte în paralel, ca să-și poată crește copiii. Totul într-o perioadă în care angajatorii vorbesc constant despre „criza de resurse umane din România”.

Adevărul este că, de multe ori la butoane, de partea cealaltă a baricadei, sunt recruiteri neexperimentați, care pur și simplu nu văd potențialul candidatului sau avem de-a face cu organizații obtuze, unde până și managerii de 50 de ani îi văd pe cei de 40+ ca fiind „prea în vârstă”. Alteori candidații +40 sunt filtrați „fără suflet” de algoritmii software-ului de recrutare care analizează sec șiruri de cuvinte cheie și potriveli cu CV-ul candidatului. Numai că nimeni nu vorbește despre asta, dar toți vorbesc despre criza de resurse, de profesioniști de pe piața muncii în România. Și realitatea e că ne facem nouă, ca țară, un mare deserviciu.

Amărăciunea Claudiei: „Cred că acesta este motivul pentru care nici măcar nu ajung la interviu. Am schimbat poziția din mediul universitar în learning & development. Cel mai „tare” feedback l-am primit după interviul cu HR Manager, care mi-a zis că au luat două persoane care pot livra și pentru grupuri mari și pentru grupuri mici (poziția era de learning designer), iar eu asta făceam de 17 ani încoace. Sunt cu siguranță „overqualified”, însă îmi doresc să lucrez, sunt o profesionistă. În plus, eu nu mai cred în „piața este în criză de oameni”, nu se susține cu ce se întâmplă în mod real atunci când cauți job.”

Organizațiile vor lupi din ce în ce mai tineri, fără familie și alte distrageri, ușor manipulabili, gata de ore suplimentare. Piața ne arată că până și limita de vârstă la care ești considerat neangajabil scade. Iată câteva exemple:

Dana: „Eu am 35, dar simt cu vârf și îndesat că nu îmi mai găsesc locul și că antreprenoriatul este singura cale. Sunt „pe piață” de 6 luni, de când mi-am dat demisia din corporație. Nu m-a sunat nimeni. Nu am aplicat intens și orbește tocmai pentru că îmi doream o pauză de câteva luni, însă am aplicat pentru poziții pentru care m-aș fi potrivit perfect. Am fost uimită să văd că nu sunt nici măcar invitată la un interviu, deși profilul meu, oarecum atipic, era fix cel descris în anunț. Personal, mi-am explicat asta în două feluri:

1. Sunt femeie la 35 de ani, asta înseamnă fie că vreau copii rapid, fie că am copii mici, așadar reprezint o categorie de risc.

2. De la un anumit nivel salarial posturile în corporații se ocupă numai prin recomandări, ca să nu zic sistemul clasic de pile care, de ce să nu recunoaștem, este și la privat destul de bine implementat, poate doar mai elegant decât la stat. Am văzut mulți oameni aduși pe poziții de management care nu aveau efectiv niciun „skill” potrivit poziției și care au distrus echipe de profesioniști. Din altă perspectivă, e nevoie să se investească masiv în partea de HR, e nevoie de profesioniști adevărați, în dezvoltare continuă”.

Puteți citi matrialul în întregime aici: https://republica.ro/viata-dupa-40-organizatiile-vor-lupi-din-ce-in-ce-mai-tineri-fara-familie-si-alte-distrageri-usor-manipulabili

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here