„Folk Fest Remember Costinești – Nevoia de normalitate”, Editura Zona Publishers, Iași, 2019

0
177

Volumul conține prezentarea celor două ediții Folk Fest Remember Costinești (din 2017 și 2018), cu detalii referitoare la coordonatele festivalului: apariție, necesitatea proiectului, lumea Costineștiului de odinioară vs. actualul Costinești, portrete ale artiștilor invitați la festival și interviuri cu aceștia, mărturisiri / „dovezi de fidelitate” ale personalităților care au urcat pe scena festivalului, galerii foto ale edițiilor anterioare, epigramele premiate la festival în urma concursurilor lansate și întreaga emoție care a înconjurat acest proiect lansat cu scopul de a redresa spiritual și artistic un loc geografic ce a reprezentat în anii 70 și 80 destinația cheie a litoralului românesc.

 

Cartea festivalului de muzică folk de la Costinești este un album elegant, ilustrat cu caricaturi semnate de Costel Pătrășcan, grafică umoristică (desenele au fost expuse în cadrul celor două ediții anterioare), având ca subiect prioritar artiștii invitați la festival și, implicit, textele melodiilor acestora.

 

Numele de referință ale muzicii folk din România își găsesc locul binemeritat în această carte: Alexandru Andrieș, Nicu Alifantis, Mircea Baniciu, Ducu Bertzi, Vasile Șeicaru, Dinu Olărașu, Ada Milea, Daniel Iancu și mulți alții, cărora li se alătură personajele importante care au participat împlinirea acestui proiect cultural: scriitorul și jurnalistul George Stanca (moderatorul primei ediții Folk Fest Remember Costinești), jurnalistul și omul cheie al Costineștiului de odinioară, Andrei Partoș (moderatorul și promotorul edițiilor 2018 și 2019), caricaturistul Costel Pătrășcan care a adus pentru festival, în fiecare ediție, expoziția de grafică umoristică și care a urcat pe scena festivalului alături de Daniel Iancu, prezentând savuroasele showuri „Am trait bine – umor… cântat și desenat” și „O noapte umoroasă”.

Volumul va fi lansat în cadrul celei de-a 3-a ediții a Folk Fest Remember Costinești, ce se va desfășura în zilele de 17 și 18 august 2019, la Teatrul de Vară din Costinesti.

Prezentarea cărții

La doar un an și câteva luni de la apariția volumului dedicat artiștilor care au urcat pe scena clubului constănțean („Culise și galanterii – Doors Club Style”, Editura Zona Publishers, Iași, 2018), Amelia Stănescu ne propune o nouă carte, de data aceasta un album al festivalului de muzică folk, „Folk Fest Remember Costinești – Nevoia de normalitate”.

Îmi plac provocările și oamenii care cred în ele… Îmi place să am un „teren” prielnic, o „geografie” incitantă. Îmi plac curajul și lupta cu necunoscutul. Îmi plac oamenii care au clădit valori și cei care prețuiesc aducerea aminte. Îmi place să cred în minuni. De aceea m-am gândit la #FolkFestRememberCostinesti. Ideea a plăcut, așa încât echipa Doors Events/ Doors Club Constanța, White Horse Costinești și Asociația Creative Life s-a străduit să transformăm visul în realitate. Știți ce se spune: ca să arăți că nu ai trecut întâmplător prin viață, ai de îndeplinit trei misiuni – să plantezi un pom, să construiești o casă și să dai naștere unui prunc. Parafrazând ideea, voi afirma și eu: ca să fii un club de top, e musai să ai festival. Iar ca să fii peste, organizează minimum două!

O carte adresată celor care vor să afle cât mai multe despre festivalul de la Costinești, despre tot ce a însemnat acest proiect din 2017 încoace sau pentru fanii care doresc să primească autografe de la artiștii care au urcat pe scena festivalului… Pentru cei care se bucură de savoarea caricaturilor lui Costel Pătrășcan, întrucât volumul conține nenumărate desene cosacrate protagoniștilor invitați la Folk Fest Remember Costinești. Un volum adresat tuturor celor care vor să afle ce au însemnat anii frumoși ai Costineștiului de odinioară, anii 70-80.

Cartea include galerii foto de la edițiile 2017 și 2018, interviuri și mărturii ale artiștilor invitați, grafică umoristică, epigrame/ catrene, obiective culturale în Costinești și, evident, povestea Stațiunii Tineretului de odinioară așa cum a rămas ea în memoria celor care au înfrumusețat-o din punct de vedere artistic…

O carte de colecție, aș întrăzni să afirm, despre ceea ce constituie normalitatea vieții de zi cu zi…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here