FOTBALUL OGLINDĂ 15.11.

0
82

FOTBALUL OGLINDĂ 15.11.Naționala a clacat, așa cum era de așteptat. 23 de ani fără o finală mondială. Nici nu contează cauzele colaterale. A anunțat Rădoi prea devreme că pleacă, n-a fost capabilă Federația să obțină dreptul de a permite spectatorilor în tribune la meciul de acasă, ce mai contează? Selecționerul a rulat peste 60 de jucători, a căutat, a părut că a găsit o schiță fără eficiență, n-a înțeles cum se face să ai oameni care dau goluri, oameni care-și dau sufletul pe teren. Mă refer la jocul cu Islanda. Am văzut cum a jucat Macedonia de Nord cu islandezii. Acolo atitudine!

*Cel din deplasare a fost ca un antrenament slab, cu 2 goluri înscrise unei echipe minuscule. * Între timp am văzut cum a jucat Serbia în deplasare cu Portugalia. Câtă ambiție, dăruire, inspirație. Au bătut în ultimul minut cu 2-1 și au câștigat grupa. L-au lăsat pe Ronaldo cu ai lui să încerce un baraj. Țară din Balcani, dar cu iubire pentru sport. I-am admirat mereu, o fac și acum.

* Ce fel de fotbal să avem cât la FRF sunt șmecheri politici, șmecheri alunecoși, sforari și profitori? Ce fotbal să avem când se construiesc stadioane pe bani publici cu dedicație, pentru anume entități? Ce fel de fotbal să avem când o echipă de Top 3 în campionatul intern, are un patron bolnav, care-și bate joc de propria echipă, de milioane de suporteri, care sfidează orice normă de bun simț în relațiile interumane? E drept că acest ultim individ, a fost și este ajutat de presa-slugă, presa ahtiată după rating, de presa recompensată. Indiferent cine va fi antrenor la FCSB, echipa asta nu va putea face performanță cât timp are un astfel de proprietar.

Așa că eu voi renunța să mai pierd timpul cu jocuri, apariții, declarații legate de acest specimen. Delirul mistic care a împiedicat oamenii tineri să se vaccineze, arată cât de toxic poate fi și pentru cei din jurul său. Nu vă puteți imagina câte apariții cu mecla antipatică a ciobanului sunt nevoit să văd pe Facebook, pentru că sunt site-uri care-l promovează cu disperare.

* Fotbalul de la noi, e oglinda societății. Naționala nu mai contează, campioana nu mai contează, publicul nu mai există și nu poate conta.* Contează zecile de canale de sport care se pot hrăni, periodic (noroc că mai transmit fotbal internațional, tenis, handbal, baschet, moto sau auto, volei, polo, ciclism, schi, patinaj, atletism ș.a.m.d.) și cu altceva. Talk-show-urile umple spațiile libere de competiții, acolo e terenul dorit de manipulatori, influenceri periculoși, mincinoși, promotori de fake-news (nepedepsiți).

Să nu uităm zecile, sutele de reluări. Canale ca DigiSport, Eurosport, LookSport, Telekom (mai apar transmisii și la TVR2, Prima TV, TVR3) n-au cum să se descurce cu profesioniști, așa că aceștia circulă de la unii la alții.În rest, e plin de urechiști, de pseudojurnaliști certați cu limba română, cu dicția, cu vorbirea fluentă.  Nu cred că mai există vreo țară cu atâtea canale de sport (incluse în abonament) și un nivel atât de scăzut al performanței sportive.* Între timp unul ca Cristian Geambașu ne ceartă pe toți cei care am lăudat realizările înotătorilor la C.E. *Peștele de la astfel de capete se împute!

Un comentariu scurt de la un om cu carte. Profesorul Dumitru Borțun.

Andrei, într-un meci dintre reprezentativele a două țări se înfruntă două civilizații. În clasamentul unei grupe de calificare vedem ierarhia unor civilizații (nu degeaba se numesc “reprezentative”). Acum aflăm că civilizația noastră e defazată, că nu e competitivă pentru lumea de azi?! Vorba lui Cornel Dinu: de ce ar fi fotbalul mai bun decât restul societății?
Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here