HANDBALUL SE SCUFUNDĂ. MAI E CEVA DE SPUS? 23.03.

0
142

HANDBALUL SE SCUFUNDĂ. MAI E CEVA DE SPUS? 23.03.Să încep prin a vă spune că lumea n-a știut unde să vadă meciurile Naționalei de handbal feminin. Este anormal să cauți, să te duci la Prima TV, care numai de sport nu se ocupa. TVR transmite meciurile din „celebrele Ligi” a Florilor, Zimbrilor, dar ale Naționalei nu? 

A fost înfrângerea de acasă cu echipa Kosovo. Parcă la TVR? De la băieți nu mă așteptam la minuni, dar atât de jos era greu să ne imaginăm că vor ajunge. Am zis că fetele pot prinde Jocurile Olimpice și handbalul nostru (cândva de primă mână, model pentru alții) putea fi salvat. Aud că tupeistul Dedu vrea un al treilea mandat și probabil îl va avea, pentru că oamenii din handbal iubesc mai mult salariul și locul călduț decât marea performanță!

E trist și ciudat să citesc argumente de genul lipsei sălilor de sport, de genul comparației cu alte țări, cum ar fi Norvegia. Dar să ne comparăm cu Muntenegru, putem? Și când am luat medalii aveam săli mai multe? Am uitat de locul 2 la Mondialele de la Moscova (2005)? Sau când la fete am ocupat locul 3 la Mondiale în 2015 era mai bine? Locul 4 la Europene în 2018 s-a putut? *La Jocurile Olimpice nu ne prea calificăm. Am fost de 4 ori și cel mai bun loc a fost în 1976 (locul 4). Odată la 8 ani. Cam asta ar fi rata.

Handbalul mai este un joc colectiv?

* Faptul că noi n-am avut inter dreapta (am avut, dar n-a fost încercată), că n-au fost câte 2-3 pe post, că cele din lot nu-s în formă, că nu joacă mai nimic, are legătură cu condițiile? Mă mir de oamenii care iubesc sportul și au impresia că lăudând fără rezerve, activitatea va arăta mai bine. Mă revoltă frica celor din handbal (cu excepția unor veterani) de a spune adevărurile vizibile.

De ani de zile Cristina Neagu și uneori (destul de rar) Pintea, duc echipa națională în spate. Ce folos că Neagu dă 10-12 goluri. Nu mai e sport colectiv? Acum au fost două jocuri. Atât. Conta enorm cum erau pregătite aceste partide de un antrenor care cunoștea bine adversarele. Antrenor tânăr, de perspectivă. E drept principal de numai un an. Și la CSM l-am văzut adesea pus să se descurce cu 14-15 jucătoare, nu cu 23-24. Poate la echipa de club va reuși ceva mai mult.

Nu, nu sunt specialist, dar sunt un mare iubitor de handbal. Mergeam la meciurile cu Hnat, Ivănescu, Mozer, Gruia, Birtalan, Gațu sau Voina, am urmărit generații de echipe de fete care au avut performanță. Am avut-o antrenoare pe Aurora Leonte, campioană mondială.* Niciodată naționala de fete n-a depins în halul ăsta de o singură jucătoare. Senzația mea, și cred că nu numai a mea, e că avem adesea doi secunzi pe margine și un antrenor principal în teren. Prefer să mă înșel.

*Cu Norvegia Neagu a dat 11 goluri, Pintea 4 și am pierdut cu 29-24. Diferanța s-a dovedit decisivă la calificare. E drept, e greu de înțeles cum e posibil să avem arbitri danezi într-un meci cu Norvegia. Semn că  Federația Internațională are interesele ei. Nu cred că acest for e ferit de fenomenul corupție.

*Portarii noștri n-au mers deloc. *În partida cu Muntenegru Neagu a avut 12 goluri (3 de 7 metri ratați) iar Pintea 4. Au mișcat puțin Pistaviță, Buceschi ( prea rar, a ratat și ea un 7 metri). Laslo n-a atătat mai nimic.  Adversarele au avut 10 eliminări. Noi jumătate. Ele un roșu, noi un roșu. Ieșirea Crinei Pintea în min 40 a contat enorm. Eu zic că nu era de roșu, dar nu mai contează.  Jucătoare din echipa Muntenegru erau rezerve la echipe de club din România. Jucătoare din naționala noastră sunt adesea rezerve la echipe din România.

Ce fel de Federație avem?

Am auzit-o pe Mariana Târcă, o mare jucătoare, câștigătoare de Liga Campionilor cu Podravka,  spunând clar că nu e normal ca o echipă să fie gândită pentru o singură jucătoare. A afirmat că avem talente, dar nu-s puse în valoare. Nu avem echipă și asta ține și de antrenor, dacă-l ai. Cineva din breaslă mi-a zis că ”e pălăria prea mare pentru Adi Vasile”. Poate că nu e chiar așa. Unii nu cunosc condițiile nefericite, nefirești de la C.S.M.*La F.R.H. nu sunt agreați oamenii cu personalitate, așa că M. Târcă nu este solicitată de federali, nici pentru sfaturi. Celor activi le e frică să vorbească de teama ca Dedu să nu le facă rău.

*M. Târcă a remarcat, corect, că în jocul cu Muntenegru singura schemă era pasa lui Neagu la Pintea. Asta le-a cerut și la T.O. antrenorul. Nimic altceva.* Jucăm lent, fără imaginație, iar portarii au fost în zi slabă. Culmea, am bătut cu 28-25, iar noi aveam nevoie de 5-6 goluri diferență pentru a ne califica. 4 lovituri de la 7 metri ratate ( era bine să ai cel puțin trei jucătoare pentru o astfel de execuție) și nenumărate ratări de pe extreme. Ne puteam califica, alături de Muntenegru, jucând și mediocru, dar dând goluri din situații unu la unu cu portarul lor. Firește că Muntenegru a jucat excelent cu Norvegia și mult mai reținut, relaxat cu noi, pentru că știa că are calificarea asigurată.

*Fetele noastre au plâns și le înțeleg. Au vrut să ne calificăm.* Nu a existat un al treilea portar, care să apere ceva, nu a existat luciditate.*Dedu se laudă cu rezultatele echipelor de club unde nu are niciun amestec, observă și GSP. În loc să oblige cluburile să crească tinere, junioare, el ajută, stimulează aducerea de străine. Nu e rău că vin străine valoroase, pentru că uneori iau salarii mai mici ca ale noastre. Tinerele n-au ambiții, nu cresc.

*”Să se termine cu cardurile de protocol pentru președinte”, afirmă Marian Ursescu. * Schimbarea antrenorilor (din 2016 încoace) după gusturile unei sau unor jucătoare s-a dovedit păguboasă. Tot din GSP. *Chiar și Cr. Geambașu a scris acid și motivat, superficial, dar aproape de real. Laura Miosă, de exemplu, n-a prea avut mingi, iar când au ajuns la ea, a ratat tot, cu două excepții.

* Era corect s-o spunem de la bun început că am pornit cu șansa a treia la drum. Trei echipe cu 2 puncte, despărțite de golaveraj. Muntenegru 53-51, Norvegia 52-52, România 52-54 . Ca să vedeți cât conta apărarea și mai ales poarta!* Ne gândim deja la viitoarele calificări și la C.S.M. București, singura echipă care ar putea produce o mare performanță, dacă trece de ȚSKA Moscova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here