Ilie Stepan, Horea Crișovan și Dixie Krauser în Clubul Țăranului (15.01.2014)

0
171

Cronică de Iulia Radu
 
Ilie Stepan a readus „Lumina” la București

 
Nimic nu mă putea împiedica să ajung miercuri seară în Clubul Țăranului la întâlnirea cu Ilie Stepan, Horea Crișovan și Dixie Krauser. S-a dovedit încă o dată, dacă mai era nevoie, că cei din Vestul țării au ceasuri bune și sunt oameni de cuvânt (între noi fie vorba, eu tind să cred că aceștia trăiesc în altă dimensiune). Concertul a început la ora anunțată pe afiș, 19.00. Clubul a fost neîncăpător. Peste 100 de persoane (cu vârste cuprinse între 8 și 60 plus) au stat ca sardelele (unii pe scaune, alții în picioare) pentru a se bucura de o oră și jumătate de muzică bună.
 

Ilie Stepan
Ilie Stepan

Uitându-mă la spectatori și ascultând muzica, mi-a revenit în minte un citat pe care l-am citit pe Facebook înainte de a pleca spre club: „Dylan makes a person think, even if that person doesn’t know what he’s thinking about” – Anonymous Fan at The Royal Albert Hall, 1966. Cred că se potrivește foarte bine și cu atmosfera din Clubul Țăranului. În timp ce Horea Crișovan înșira „floricele” pe griful, publicul executa mișcări circulare din cap, imitându-l, parcă, pe chitarist. Parcă sunt sub o vrajă. Unii au întipărit pe față un zâmbet, alții sunt ușor încruntați, pe câteva chipuri zace o privire melancolică. Fiecare spectator e e pierdut în propriile gânduri. Și nu-ți vine să ieși de acolo cu una cu două. Cu ajutorul muzicii sari dintr-un gând în altul, te bucuri, te întristezi… trăiești. Din când în când, câte un spectator „rupe” tăcerea strigând cât de tare îl țin plămânii: „Bravo Dixie!”, „Bravo Horea!”, „Bravo Ilie!”. Aplauzele sunt zgomotoase, dar nu se intend prea mult. Nu vrea nimeni să iasă din această stare minunată și nici să „mănânce” din timpul alocat concertului. Cei câțiva copilași din sală sunt apostrofați din când în când cu câte un „sssssst!!!” apăsat.
 
 
Pe lângă compozițiile proprii, cei trei au interpretat și „Hotel California” (The Eagles) și „Fragile” (Sting), care au sunat dumnezeiește aseară! Puteai să juri că acea chitară vorbește în mâinile lui Horea Crișovan!
 
Ducu Bertzi, Marius Bațu, Dixie Krauser, Ilie Stepan și Doru Stănculescu
Ducu Bertzi, Marius Bațu, Dixie Krauser, Ilie Stepan și Doru Stănculescu

Emoțiile au fost mari atât în rândul spectatorilor cât și în rândul artiștilor. Ilie Stepan ne-a povestit despre primul concert Pro Musica. S-a întâmplat în urmă cu 40 de ani, pe 15 ianuarie 1973. Doru Stănculescu i-a amintit lui Ilie că „în urmă cu 100 de ani, mi-ai explicat că nu este Pro Muzica ci PRO MUSICA, cu „s”, acum de ce spui cu „z”?”. Dând dovadă de mult umor, Ilie Stepan a răspuns: „Eu am o problemă de dicție, sunt sâsâit, dar e bine că nu sâsâie chitara”.
Din recital n-a lipsit nici „Glossă”, piesă compusă în 1970 pe versurile lui Mihai Eminescu, care a fost cântată alături de spectatori. La 20.05 s-a cerut cu insistență un bis. Artiștii s-au conformat, apoi ne-au invitat la un pahar de vin și au coborât de pe scenă. Dar având în vedere că aplauzele nu conteneau, iar oamenii strigau, în frunte cu Doru Stănculescu, „Bis! Bis! Bis!”, Ilie, Horea și Dixieau revenit pe scenă. În timp ce se așezau pe scaune și băgau cablurile înapoi în instrumente, George Stanca a făcut o propunere susținută de toți cei prezenți: „Ilie, acum dacă tot v-ați deranjat cântați două!”. Cei trei au zâmbit și au ținut cont de sfat. Doar că înainte de ultima piesă, Ilie Stepan și-a rugat colegii să li se alăture pe scenă. Primul vizat a fost Doru Stănculescu (el fiind cel care a cerut cu insistență bisuri pe tot parcursul serii), apoi a fost invitat și Marius Bațu. N-a scăpat nici Ducu Bertzi, care deși a subliniat discret că nu au repetat nimic, nu a fost lăsat de public până când nu a urcat pe scenă. Împreună au ales să cânte „Ai-Hai”, piesa din repertoriul lui Doru.
 
George Stanca si Ilie Stepan
George Stanca si Ilie Stepan

A fost o seară extrem de plăcută. Rar vezi în public, la un concert susținut în club de un artist roman, atâtea nume cunoscute! Au fost acolo pe lângă cei amintiți deja, Anda Pittiș, Adrian Cioroianu, Florin Chilian, Raul Cârstea, Viorel Toma, Chris Simion dar și oameni de presă precum Ștefan Naftanailă și Liviu Zamora.
 
 
 
Adrian Cioroianu Ilie StepanLa final, Ilie abia a ținut să mulțumească personal tuturor celor care au venit la Clubul Țăranului, misiune care s-a dovedit a fi destul de dificilă având în vedere că toată lumea își dorea fie o fotografie, fie o strângere de mână. Cu un calm ieșit din comun și având mereu zâmbetul pe buze, Ilie le-a rezolvat pe toate.

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here