Pete Seeger, legenda muzicii folk, a decedat la vârsta de 94 de ani! R.I.P!

0
40

Pete Seeger, unul dintre cei mai importanți artiști din muzica americană, cel care a ținut muzica folk în viață și a influențat mai multe generații de muzicieni, de la Bob Dylan la Bruce Springsteen, a decedat luni () la New York. Știrea a fost confirmată de nepotul său, Kitama Cahill Jackson. Pete Seeger avea 94 de ani.
Născut pe 3 mai 1919, Pete Seeger a avut muzica și politica în sânge. În calitate de interpret, compozitor și memebru al trupei The Weavers, Seeger a adus muzica folk, piesele cu mesaj politic, în zona mainstream, de-a lungul carierei de 70 de ani. Pentru Pete Seeger muzica folk și simțul civic nu puteau fi separate, iar acolo unde întâlnea o comunitate puternică vedea imediat și posibilitatea unei acțiuni politice.
El a scris „If I Had a Hammer” (un hit din repertoriul trio-ului Peter, Paul and Mary) și „Where Have All the Flowers Gone?” (piesă devenită celebră în interpretarea The Kingston Trio). Trupa The Byrds s-a bucurat de mare succes cu piesa „Turn! Turn! Turn!”, care a fost compusă de Pete Seeger, textul fiind o adaptare după The Book of Ecclesiastes. În interpretarea sa, piese din Cuba („Guantanamera”) și Africa de Sud („Wimoweh”) au devenit cunoscute și iubite în întreaga lume, în timp ce „We Shall Overcome”, o piesă gospel pe care Seeger a auzit-o la începutul carierei lui, a devenit nelipsită din repertoriul său.
 
Deși Pete Seeger nu a avut nicio prezență în Top 40 pe cont propriu, topurile nu au reflectat niciodată impactul său uriaș asupra muzicii și a spectatorilor. Influența lui masivă și mesajul transmis de piesele lui nu au fost niciodată mai evidente, ca la concertul din 2009 care a avut loc la Madison Square Garden dedicat celor 90 de ani de viață. Atunci au urcat pe scenă pentru a-i aduce un tribut Bruce Springsteen, Joan Baez, John Mellencamp, Dave Matthews, Emmylou Harris, Tom Morello, Ben Harper și Billy Bragg. „Istoria vieții lui Pete este istoria muzicii care a schimbat lumea”, a declarat Tom Morello pentru Rolling Stone.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here