IN MEMORIAM SILVIA KERIM (21 OCTOMBRIE 1931 – 17 IANUARIE 2016)

0
214

Silvia Kerim foto credit Maria StefanescuUniunea Teatrala din Romania anunta cu profunda tristete disparitia ziaristei si scriitoarei SILVIA KERIM, publicista pasionata de teatru si film, una dintre cele mai talentate prozatoare dedicate literaturii pentru copii, autoare a unor emotionante carti de evocari.
 
Absolventa a Facultatii de Limba si Literatura Franceza, a debutat ca ziarista la „Contemporanul”.  A scris apoi la „Romania libera”, precum si la revista „Cinema” si prestigioasa revista „Secolul 20”.
Vreme de 18 ani (1997-2015) a fost redactor al revistei „Formula AS”, unde publica saptamanal articole pe teme culturale (teatru, film, muzica).
A lucrat la Radio Romania in redactia „Teatru la microfon”, „Teatru la microfon pentru copii”. Ca producator delegat la Casele de Filme din Cadrul Consiliului Culturii, a colaborat cu regizori ca: Mircea Daneliuc, Alexandru Tatos, Mircea Veroiu, Nicolae Corjos, Sergiu Nicolaescu.
Redactor-sef al sectiei scenarii la AnimaFilm, Silvia Kerim este autoarea musicalurilor pentru copii „Mary Poppins”, „Frumoasa din padurea adormita”, „Micuta Dorothy”, „Gulliver”.  De asemenea, a scris carti apreciate de memorialistica: „Ponica, o legenda”; „Vedere din Parfumerie”; „Fereastra de la Venetia”, premiate de Uniunea Scriitorilor.
 
In 2004 a primit Ordinul „Meritul Cultural – in grad de Cavaler”, acordat de presedintele Romaniei, iar in 2008 UNITER i-a acordat „Premiul special al Presedintelui”. Tot in 2004 a fost declarata „Femeia anului”, titlu acordat de American Biographical Institute.
 
Prietenoasa si calda, doamna Silvia Kerim se „imbogatea” cu fiecare interviu. A creat profile a zeci de personalitati din lumea artei (Iurie Darie, Stefan Iordache, Horea Popescu, Ion Cojar, etc.), interviuri reunite in „Amintirea ca un parfum”, carte denumita de actorul Marin Moraru „Biblie pentru actori”.
 
Intr-un interviu oferit in 2014 pentru Transilvania Report, Silvia Kerim declara: „Mi-ar fi placut sa merg la Londra, la Premiile Bafta pentru ca am o admiratie nesfarsita fata de englezi, oameni calzi, prietenosi si foarte simpli. Mi-ar fi placut sa merg la Hollywood nu pentru partea mondena, ci pentru modul cum organizeaza ei, ca si cei de la Bafta, un astfel de eveniment. Mai am un vis al meu pe care o sa mi-l fac bogat dincolo. As fi vrut toata viata mea sa ajung in Africa de Sud si sa ma fac prietena a animalelor mari dintr-o rezervatie. Sunt fascinata de soare, de caldura, de lei si de tigri”.
 
Ultima carte a Domniei Sale este o reeditare, adaugita si ilustrata, a unui volum aparut in 1983. La 30 de ani dupa acest moment – „Fereastra de la Venetia” este republicata… este o fereastra catre lume, o fereastra catre sufletul scriitoarei Silvia Kerim, catre universul si existenta-i bogata, atinsa de „febra teatrului”.
 
Trupul neinsufletit va fi depus astazi, 18 ianuarie, ora 15.00 la Capela Cimitirului Calvin din Calea Giulesti, nr.101. Ceremonia de inmormantare va avea loc marti, 19 ianuarie de la ora 13.00 la Cimitirul Calvin.
 
Dumnezeu sa-i odihneasca sufletul in pace!

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here