Încrederea nu se cere, se câștigă și se păstrează (sau nu) (26.11.2018)

0
62

Articol de Iulia Radu

Probabil, nu aș fi scris niciun rând despre acest subiect, dacă ieri seară newsfeed-ul Facebook-ului nu mi-ar fi scos în fața ochilor postarea lui Rareș Bogdan, al cărei început era criminal: „Va cer cu mult respect un singur lucru, sa aveti incredere! Atat”. Și cheile de la mașină și actele de la casă, nu? Postarea aceasta m-a dezamăgit mai mult decât decizia de a reveni la Realitatea TV, fix după ce executase un salt riscant, fără plasă de siguranță, atrăgând atenția și, în bună măsură, admirația tuturor. Nici n-am apucat bine să zic „uite, bă, un om cu principii care-și respectă profesia și prietenii, care nu acceptă…”, că Rareș a aterizat înapoi în curtea din care sărise și a cerut să avem încredere. Nu știu alții cum sunt, dar eu încep să devin atentă și să pun totul la îndoială exact atunci când cineva cere să am încredere. Deh, o meteahnă rămasă din copilărie când vedeam la TV o reclamă (difuzată în heavy-rotation) care spunea: „Dormi fără grijă, FMI-ul lucrează pentru tine”. Mulți au luat-o în serios și nu le-a fost bine. Și apoi, din câte știu eu, doar justiția e oarbă, încrederea nu! Zilnic mă lovesc de mult prea mulți oameni a căror regulă de viață este ia tot ce poți, nu da nimic înapoi. Din păcate, și eu sunt ca majoritatea celorlalți oameni, nu mai am încredere, nu mai cred în nimeni și-n nimic, cu atât mai puțin în cei care cerșesc încrederea colectivă. L-aș fi apreciat pe Rareș Bogdan dacă în loc să ceară încredere, și-ar fi îndemnat publicul să pună totul la îndoială, să-și pună întrebări, să citească printre rânduri, să nu înghită pe nemestecate orice gogoașă citită în presă sau auzită la TV. Din păcate, telenovela de la Realitatea TV nu este decât o nouă lovitură dată ideii de jurnalism. Dacă se dorește decredibilizarea totală a presei, prin acest nou scandal, ne îndreptăm cu pași repezi spre victorie. Regret că Rareș Bogdan (ale cărui emisiuni le urmăream cu plăcere) a ajutat, cu sau fără voia lui, la săparea mormântului presei.

Aveți încredere în Rareș Bogdan”, zice și Oreste pe pagina lui de Facebook, convins fiind că Rareș va rămâne același aprig luptător pentru dreptate, bla, bla, bla… Prieteni, care-i faza cu încrederea? Se pregătește Rareș de alegeri prezidențiale? Eu cred că e de ajuns un Războinic al Luminii pe micul ecran. Aș fi preferat să avem mai mulți jurnaliști adevărați. Știți voi, genul acela de jurnalist cu vorbele la el, cu care nu ești întotdeauna de acord dar apreciezi că nu se abate de la principiile morale, jurnalistul acela care-ți oferă o altă perspectivă, nu îți bagă pe gât un punct de vedere… Old school, baby, old school!

Of… mare, mare dezamăgire… Jurnaliștii nu cer încrederea oamenilor, asta fac politicienii!

P.S.

În Evenimentul Zilei (de luni, 26 noiembrie), Simona Ionescu tună și fulgeră la adresa lui Oreste (sper că nu ați uitat că Dan Andronic a fost invitat la Realitatea exact după ce Oreste a dispărut de pe post). Atenție! Am spus: EVENIMENTUL ZILEI. Exact acel ziar care de la o vreme face presă pe genunchi, manipulează ordinar, ziarul acela care a deschis apetitul publicului pentru mondenități, vă amintiți de gâina care naște pui vii (presă serioasă, ce să mai vorbim!) sau mai recent de sutele de articole despre binom și despre susținerea referendumului recent de tristă amintire. Ei bine, doamna Ionescu nu vrea să fie în aceeași oală cu Oreste, ba e chiar ofensată că unii îl numesc jurnalist.  Din articol, reiese că singura mare culpă a lui Oreste este că nu are studii de jurnalistică pentru că nu-i așa, doar dacă treci prin facultate te poți numi jurnalist (din câte știu, pe vremuri doar cei aleși puteau face facultatea de jurnalism, așa o fi și acum?!). Desigur, n-am văzut-o revoltată și față de alți manipulatori din presă (chiar din propria ogradă EVZ), dar așa e când ai studii, îți permiți să vezi doar ce-ți convine. Luni, EVZ a avut o singură misiune: să-l mitralieze pe Oreste. Simona Ionescu și Petrișor Cană îl desființează pe nejurnalistul Oreste pe 3 pagini de ziar. Mă umflă râsul când citesc rândurile jurnalistei Ionescu despre multele ore petrecute în redacție, despre cum aleargă micuții după subiecte și conținut original pentru paginile de investigație, despre banii investiți în anchete (?!!??!?)… Hai, pe bune?! Sunt vloggeri de 12-15 ani care fac reportaje mai bune despre fapte reale, despre viață. De ce? Pentru că sunt sinceri, așa cum jurnaliștii școliți au uitat să mai fie.

Aveți aici articolul semnat de Simona Ionescu:

https://evz.ro/oreste-porcaria-tarat-realitatea-bani-santaj.html

 

Mai jos găsiți mesajele publicate pe Facebook de Rareș Bogdan și Oreste:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here