INTERVIU EXCLUSIV CU BONNIE TYLER – realizat de Andrei Partoş (10.11.2014)

0
2959

INTERVIU EXCLUSIV CU BONNIE TYLER - realizat de Andrei Partoş (10.11.2014)Realizator: Andrei Partoş
Articol de Iulia Radu
Vă spun cu mâna pe inimă că este interviul meu preferat! Parcă nici acum nu-mi vine să cred că am reușit să-l facem, deși l-am tradus, l-am ascultat și… l-am auzit și la radio (a fost difuzat în ediția 633 din 15 noiembrie 2014)!

După semi-eșecul de la Sala Palatului , vă amintiți de scurtul interviu realizat de mine, înainte ca Bonnie să urce pe scenă (dacă nu, aveți aici link-ul către acest material: http://andreipartos.ro/romanii-smokie-si-o-jumatate-de-interviu-cu-bonnie-tyler-sala-palatului-13-10-2014/ ), mi-am dorit din tot sufletul să reușim un interviu telefonic complet. Îl merita și Bonnie Tyler, dar și ascultătorii care ne-au trimis numeroase mesaje pentru ea. Ne-am zbătut să-l obținem și îi mulțumim lui Matt Davis, managerul artistei, pentru sprijin.

L-am stabilit pentru luni, 10 noiembrie, la ora 13.00. În drum spre radio, m-au apucat toate emoțiile pământului și mi-au trecut prin cap o grămadă de scenarii: poate nu răspunde, poate e închis telefonul, poate, poate… poate. Când am ajuns în studio, primul lucru pe care l-am făcut a fost să mă „înfig” în telefon, dar uitându-mă la ceas (era 12.53), am ajuns la concluzia că ar fi mai bine să îmi dau haina jos, să aștept să ajungă la microfon Andrei… lucruri firești, de altfel.

La ora stabilită am format numărul și emoțiile s-au mai dus în momentul în care Andrei a salutat-o pe Bonnie Tyler. Desigur, având în vedere că în cabină erau doar două perechi de căști disponibile (una folosită de Andrei, cealaltă de doamna din regia de emisie), eu nu am auzit nimic în timp real. Deduceam doar că se râde, se glumește…

Eram atât de curioasă ce spune Bonnie Tyler, încât, la un moment dat, mă gândeam serios să mă lipesc cu urechea de căștile doamnei din regia de emisie. Dar cum nu o cunoșteam nu mi-am permis să o iau în brațe pe săraca femeie, așa că m-am învârtit nerăbdătoare prin cabină. Pe drumul de întoarcere n-am făcut altceva decât să-l bat la cap pe Andrei cu întrebarea (stupidă, repetată obsesiv): „și la întrebarea aia ce a zis???”

Mai jos aveți înregistrarea audio a interviului (fără traducere suprapusă), care a durat 20 de minute, precum și traducerea scrisă a dialogului. Enjoy!

Audio:

sursa: Radio România Actualităţi

Bonnie Tyler la Sala Palatului (13.10.2014)

Andrei Partoș: Bună ziua!
Bonnie Tyler: Bună ziua! Eu sunt Bonnie.
Andrei Partoș: Bună ziua! Eu sunt Andrei de la Radio România.
Bonnie Tyler: Ok…
Andrei Partoș: Mă bucur foarte mult să vă aud!
Bonnie Tyler: Mulțumesc!
Andrei Partoș: Am o durere de inimă!
Bonnie Tyler: (râde)
Andrei Partoș: Am foarte multe întrebări de la ascultătorii noștri pentru dvs…
Bonnie Tyler: Ok…
Andrei Partoș: Și dacă sunteți de acord, putem continua.
Bonnie Tyler: Da, sigur. Este un interviu în direct?
Andrei Partoș: Nu, este înregistrat și va fi difuzat în noaptea de vineri.
Bonnie Tyler: Bine.

Andrei Partoș: Ați vorbit și cu colega mea, dar și cu jurnaliștii din Portugalia, și ați spus că vă simțiți foarte bine aici în România. Este adevărat?
Bonnie Tyler: Da! Oamenii sunt minunați și ne place să susținem concerte în România. Publicul român este fantastic.
Andrei Partoș: Ați avut o mică frustrare la finalul concertului cu Smokie?
Bonnie Tyler: Nu…
Andrei Partoș: Nu? Pentru că cineva mi-a spus că ați fi vrut să cântați „Have You Ever Seen The Rain”…

Bonnie Tyler 2

Bonnie Tyler: Oh… Nu, nu am avut nicio problemă cu ei… Dar, din nefericire, eu, în mod normal, încep concertul cu piesa „Have You Ever Seen The Rain” și nu mi-am dat seama că și Smokie au inclus în repertoriul lor de concert această piesă. Așa că a trebuit să încep concertul cu altă piesă, dar nu a fost o problemă. A trebuit să facem o schimbare rapidă în setlistul nostru, dar nu a fost o problemă prea mare.
Andrei Partoș: Am fi vrut să o ascultăm în interpretarea dvs la sfârșitul concertului…
Bonnie Tyler: (râde) În mod normal încep concertul cu piesa aceasta.

Andrei Partoș: Bun, voi începe cu întrebările ascultătorilor noștri. Adriana din București ar vrea să știe dacă ați învățat limba portugheză, având în vedere că locuiți și în Portugalia.
Bonnie Tyler: O învăț în prezent. Oricum nu este nevoie să îmi spuneți dacă sunt sau nu întrebări de la ascultători, mă puteți întreba orice! Un singur lucru vreau să menționez. Data trecută am dat două interviuri în România și s-a făcut o greșeală la traducere. Colegii dvs au spus că voi face un nou album cu Jim Steinman, ceea ce nu este adevărat. M-au întrebat dacă intenționez să mai fac un album cu Jim Steinman și eu am spus că nu, nu există niciun plan în acest sens. Dar, din nu știu ce motive, ei nu au înțeles. (n.r – informația greșită a apărut într-un ziar din Turcia, unde Bonnie a acordat un interviu, și a fost preluată de presa internațională)
Andrei Partoș: Nicio grijă, nu vă voi întreba nimic despre Jim Steinman. 
Bonnie Tyler: Ok.

Andrei Partoș: Silviu din Timișoara vă întreabă dacă ați lucrat vreodată cu John Fogerty?
Bonnie Tyler: Nu, nu am lucrat niciodată. Am făcut acel cover pentru că mi-a plăcut piesa. Este una dintre primele piese pe care mi le-a dat spre ascultare Jim Steinman atunci când ne-am cunoscut.
Andrei Partoș: Am înțeles. Care este relația dvs cu presa britanică?
Bonnie Tyler: Am avut noroc cu presa britanică pentru că în mod normal, presa britanică te ridică și tot ea te poate îngropa. Dar eu nu am avut probleme cu ei pentru că nu merg în locurile din Londra frecventate de ei. Sunt o persoană mai discretă. Din acest punct de vedere am avut noroc pentru că nu am avut probleme cu ei.

 

 

Andrei Partoș: Cum îi alegeți membri trupei? Vă întreb deoarece cu toții am fost impresionați de chitaristul solo, tipul înalt.
Bonnie Tyler: Oh, da! Matt Prior.
Andrei Partoș. Da, chiar el. Cum alegeți membri formației?
Bonnie Tyler: Cântăm împreună de foarte mult timp. Dar cred că Matt este printre ultimii veniți în trupă… Dacă îmi amintesc bine, el cântă alături de noi de 16 ani…  (râde)
Andrei Partoș: De 16 ani?
Bonnie Tyler: Da… ceva de genul acesta… unii dintre ei cântă cu mine de peste 20 de ani. Când a venit Matt în trupă s-a prezentat la un casting. După ce am văzut mai mulți chitariști, eu, alături de Ed Pool, basistul formației, și managerul meu, l-am ales pe Matt Prior, care a fost cel mai bun dintre toți.

 

Andrei Partoș: Este într-adevăr, foarte bun!
Bonnie Tyler: Este fantastic! Primește foarte mult aplauze, mai ales la solo-ul din Turtle Blues, atunci când cântă cu chitara la ceafă. (râde)

Andrei Partoș: Așa este! Am văzut! Cântați vreodată în concerte și piesa scrisă de Mike Oldfield?
Bonnie Tyler: Nu… și nu o fac pentru că este o piesă neobișnuită. Mike Oldfield este un compozitor special și cântă la instrumente diferite… Ca să fiu sinceră, nu am încercat niciodată să cântăm piesa asta. Dar îmi place foarte mult piesa „Islands”!!

Andrei Partoș: Este o piesă foarte frumoasă și este foarte bună pentru radio.
Bonnie Tyler: Da, este o piesă foarte bună. Poate în viitor o voi cânta pentru că știu că mulți oameni o îndrăgesc. În special spaniolii, pentru că a fost un mare hit acolo.
Andrei Partoș: Da, știu! Dar ați putea să o faceți în stil hard rock. (râde)
Bonnie Tyler: Păi… păi… mie îmi place așa cum este. (râde)

Andrei Partoș: Andreea are o întrebare pentru dvs. Știe că soțul dvs a practicat judo și a reprezentat Marea Britanie la Olimpiadă și ar vrea să afle dacă ați învățat și dvs judo de la el.
Bonnie Tyler: Nuuuuuuuuuu, nu mă pricep la sporturi.
Andrei Partoș: Deloc?
Bonnie Tyler: Nu! Nu sunt pricepută la sporturi. Singurul lucru pe care-l fac este să merg cu bicicleta. (râde)

bonnie tyler baterieAndrei Partoș: Asta este bine! Și Queen făcea asta, la trupă mă refer.
Bonnie Tyler: Serios?
Andrei Partoș: Da… Un ascultător care semnează cu numele KissArmy, spune că îi place piesa Hide Your Heart, pe care a compus-o pentru dvs Paul Stanley.
Bonnie Tyler: Da… Am înregistrat această piesă în America, atunci când lucram cu Desmond Child. El îl cunoaște foarte bine pe Paul Stanley, iar el i-a dat piesa aceasta pentru mine. Au înregistrat-o și ei mai apoi. Dar să știți că acela este albumul meu preferat, albumul pe care l-am înregistrat cu mare plăcere. Poate piesa mea preferată de pe acel album este Turtle Blues. Pe acel album apare și „The Best”, pe care am înregistrat-o cu doi ani înaintea Tinei Turner.

Andrei Partoș: Da, știu. Și mă bucur că spuneți acest lucru și pe scenă pentru că mulți oameni nu știau și erau surprinși să afle că de fapt, Tina a făcut un cover.
Bonnie Tyler: (râde) Dar ea a făcut un hit din această piesă.
Andrei Partoș: Și apoi dvs ați făcut-o hit din nou. Cum a fost experiența de la Premiile Grammy, atunci când ați cântat „Total Eclipse Of The Heart”?
Bonnie Tyler: A fost minunat și terifiant în același timp pentru că am avut mari emoții, deși nu s-a văzut acest lucru în intepretarea mea. Dar în interior, tremuram toată, mi se uscase gura. Mi-era teamă că voi cădea pe scări, pentru că trebuie să cobor multe trepte cam abrupte, și purtam tocuri înalte. Și îmi spuneam în gând: „Dumnezeule, o să cad!  O să cad!”. Dar totul s-a terminat cu bine.
Andrei Partoș: N-ați căzut.
Bonnie Tyler: Nu. (râde)

Bonnie TylerAndrei Partoș: Piesa aceasta a fost scrisă inițial pentru Meatloaf?
Bonnie Tyler: Nu. Jim Steinman începuse deja să o scrie, iar Meatloaf spera să o primească. Dar după ce l-am cunoscut pe Jim Steinman în 1980, el a terminat piesa și mi-a dat-o mie. Așa că am fost o fată foarte norocoasă.
Andrei Partoș: Sunteți mereu norocoasă.
Bonnie Tyler: (râde) Sper! Sper să am noroc și cu sănătatea!

Andrei Partoș: Aveți probleme de sănătate?
Bonnie Tyler: Nu și sper să nu am niciodată probleme de sănătate! Nu știi niciodată ce te așteaptă, dar sper să nu am probleme.

Andrei Partoș: O tânără ascultătoare ne-a scris așa: nu vreau să o întreb nimic, dar vă rog să îi spuneți că noul album este foarte bun, iar piesa „Mom” este cea mai sensibilă și frumoasă piesă pe care am auzit-o în ultimii 10 ani. 
Bonnie Tyler: Oh! Ador piesa aceea! Să vă spun povestea ei. Am mers în Nashville unde am întâlnit mai mulți compozitori și am ascultat piesele pe care mi le-au propus. Printre ei se afla și compozitorul piesei „Mom”, care mi-a prezentat niște melodii extraordinare, așa că l-am întrebat dacă mai are unele și pentru vocea și stilul meu. Mi-a dat 6 demo-uri, iar când am auzit piesa „Mom” pur și simplu îmi șiroiau lacrimile pe obraji și nu mă puteam opri din plâns. Este atât de frumoasă piesa… Mi-am dorit foarte mult să o înregistrez, chiar dacă nu este tocmai pe stilul meu, nu am abordat niciodată acest gen de piesă. Dar mi-a plăcut partea sentimentală. Este foarte frumoasă!

Andrei Partoș: Într-adevăr, este! Am difuzat-o la radio și am primit un feedback excelent. 
Bonnie Tyler: Oh, mă bucur foarte mult!

Bonnie Tyler 3Andrei Partoș: Un alt ascultător ar vrea să știe de ce ați refuzat să cântați o piesă de pe coloana sonoră a filmului James Bond?
Bonnie Tyler: M-au rugat să cânt o piesă, iar eu am fost în al 9-lea cer când am auzit propunerea. Am fost foarte fericită până când am auzit piesa. Am fost foarte dezamăgită pentru că nu era o piesă bună! Pur și simplu nu am vrut să o fac, aș fi putut să o cânt, dar nu am crezut în piesa respectivă. Nu are niciun rost să faci un lucru în care nu crezi. Și cred că am făcut alegerea corectă pentru că cei care au făcut-o după aceea, a fost un duet până la urmă, nu au avut nicio bucurie. Cred că a fost singura piesă din coloana sonoră a filmului James Bond care nu a avut succes și nu a devenit un hit.

Andrei Partoș: Deci nu aveți regrete.
Bonnie Tyler: Nu. Dar mi-aș dori să cânt, în viitor, o piesă de pe coloana sonoră a filmului James Bond.
Andrei Partoș: Ar trebui să cereți acest lucru. Un alt ascultător ne-a trimis următorul mesaj: ar trebui să cânte mai des piesa „Sweet Child Of Mine” pentru că o cântă mai bine decât Axl Rose!
Bonnie Tyler: (râde) Multora le place acel cover. dar nu poți fi mai bun decât Axl Rose. Și mie îmi place foarte mult piesa, este una dintre favoritele mele din toate timpurile. În special chitaristul este uimitor. Îmi place foarte mult acel solo de chitară.

Bonnie Tyler alături de soțul ei, Robert Sullivan
Bonnie Tyler alături de soțul ei, Robert Sullivan

Andrei Partoș: Este adevărat că sunteți căsătorită de 40 de ani? 
Bonnie Tyler: De 41 de ani, mergem pe 42.
Andrei Partoș: Care este secretul unei astfel de căsnicii? Nu întâlnești prea des astfel de situații în showbusiness…
Bonnie Tyler: Ne iubim…
Andrei Partoș: Sunt sigur de asta… Dar… nu vă vedeți prea des?
Bonnie Tyler: Mă scuzați, n-am înțeles…
Andrei Partoș: Vă vedeți mai rar?
Bonnie Tyler: Ne vedem tot timpul. Este mereu alături de mine. Este om de afaceri, dar are angajați care lucrează în birou pentru el, așa că atunci când călătoresc mă însoțește. După 10 ani de la primul meu hit, i-am spus că nu vreau să mai plec în turnee fără el pentru că nu-mi place o astfel de viață. Nu-mi place să călătoresc singură și să nu pot împărtăși cu el bucuriile. I-am spus: ori vii cu mine, ori renunț. (râde).

Bonnie-TylerAndrei Partoș: A făcut o alegere bună! În anii 60-70 exista o mare competiție între trupele britanice, erau The Kinks, The Stones, The Who… Obișnuiați să mergeți în cluburi să îi vedeți?
Bonnie Tyler: Nu am fost la multe concerte live. Primul artist pe care l-am văzut în concert a fost Frankie Miller. Îl știți pe Frankie Miller? Cânta piesa „Darlin”.
Andrei Partoș: Da, îl știu.
Bonnie Tyler: Era senzațional pe scenă! Am fost la multe concerte ale lui. Dar eu eram foarte ocupată deoarece cântam, la rândul meu, 6 zile pe săptămână, așa că nu aveam timp să merg la alte concerte. Dar în primii 7 ani, atunci când cântam pe plan local, lucram într-un club mare unde în fiecare săptămână venea câte un artist care susținea concerte timp de o săptămână. Așa că am avut ocazia să văd multe show-uri. Am și învățat mult din aceste experiențe.

Andrei Partoș: Tania din Ucraina are o întrebare pentru dvs. Trebuie să știți că avem ascultători în întreaga Europă. Tania spune așa: Îmi place duetul cu Shakin Stevens, aș vrea să o întreb cum a început această colaborare și dacă l-a mai întâlnit pe Shakin Stevens?
Bonnie Tyler: Cred că s-a întâmplat în a doua jumătate a anilor 70… La vremea respectivă eram amândoi foarte populari și ne vedeam la Top Of The Pops, iar producătorul lui, Chris Neil, a considerat că piesa „A Rocking Good Way (To Mess Around And Fall In Love)” este potrivită pentru vocile noastre. Așa că mi-au trimis piesa și mie mi-a plăcut foarte mult. Așa s-au întâmplat lucrurile. Apoi am intrat în studio, am înregistrat-o și piesa a intrat în topuri pe locul 3.

Andrei Partoș: Și asta a fost tot, nu ați mai colaborat după aceea.
Bonnie Tyler: Nu. Ne-am întâlnit în emisiuni TV, dar n-am mai lucrat împreună. Ne mai vedem uneori în Europa, în emisiuni de televiziune, sau se întâmplă să cântăm în cadrul aceluiași eveniment. De obicei când fac un duet cu cineva se întâmplă o singură dată.

Andrei Partoș: Am înțeles, oricum dvs știți mai bine. Ați avut un turneu cu Status Quo. Cum a fost?
Bonnie Tyler: A fost fantastic! Am cântat în Londra la 02 Arena, am cântat în Cardiff și în multe alte locuri… nu-mi mai amintesc acum, dar am cântat pe scene mari, în săli mari. Ne înțelegem și foarte bine. sunt băieți foarte drăguți, amuzanți. Și sunt foarte bucuroasă că au succes acum în Marea Britanie cu albumul lor acustic.

Andrei Partoș: Da, am ascultat noul lor album…
Bonnie Tyler: Da… cred că sunt pe locul 3 sau 4 în topurile din Marea Britanie.
Andrei Partoș: Urmăriți des clasamentele de muzică?
Bonnie Tyler: Nu, nu…. soțul meu mi-a spus că au mare succes. Erau pe locul 5 ultima dată când s-a uitat el în topuri.

Bonnie Tyler la Sala Palatului (13.10.2014) GALERIE FOTO aici!

Andrei Partoș: Spuneți-mi care este secretul vocii dvs? V-ați păstrat forma vocală foarte bună de-a lungul timpului.
Bonnie Tyler: Uneori merg la un profesor de voce… El mă pune să scot diverse sunete. Nu cânt, nu sunt game, sunt niște zgomote. Nu știu exact cum funcționează, dar se deschid corzile vocale. Dar atunci când nu simt că sunt în formă mai beau ceai de lămâie cu miere, mentă, ghimbir.

Andrei Partoș: Este bine de știut. Având în vedere că publicul român nu a avut ocazia să asculte și piesa „Have You Ever Seen The Rain”, vreți să ne fredonați măcar puțin acum?
Bonnie Tyler: (râde)
Andrei Partoș: Doar puțin…
Bonnie Tyler: (râde) Oh, Doamne! Fredonează refrenul (râde) Știi, abia m-am trezit (râde).
Andrei Partoș: Vă mulțumim mult! Ne bucurăm foarte mult că v-am auzit și vă așteptăm din nou la București!
Bonnie Tyler: Vă mulțumesc foarte mult!
Andrei Partoș: Vă mulțumim și noi! La revedere!
Bonnie Tyler: La revedere!

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here