Articol de Iulia Radu
24 aprilie. Duminica de Florii. La TVR se „dezbate” excluderea României din concursul Eurovision. Iuliana Marciuc, Horia Moculescu, Dan Manoliu au arătat cu degetul în toate direcțiile, mai puțin în propria ogradă. S-au plâns de TVA, de faptul că nu sunt înțeleși, ajutați, au încercat să sensibilizeze telespectatorii vorbind despre nedreptatea care i s-a făcut lui Ovidiu Anton, dar nu și-au asumat nicio vină. Ei au plătit taxa de înscriere, ei au avut un dialog bun cu echipa din Suedia pentru pregătirea show-ului, ei au fost șocați de decizia pe care EBU a luat-o aparent brusc. Sigur că, printre rânduri, am aflat tot din această emisiune că reprezentanții EBU au venit de câteva ori la București pentru negocieri, că au existat discuții de vreo 3 ani. Cu toate acestea, ei nu s-au așteptat să fie excluși. Cine-i de vină? Guvernul pentru că nu a plătit! Ministerul de finanțe! Oricine, numai TVR nu!
Urmărind emisiunea, m-am gândit să îi scriu doamnei Michelle Roverelli (reprezenant EBU) și să-i solicit un interviu. Răspunsul a venit prompt, iar azi de dimineață am fost sunată de Dave Goodman (Senior Communications Officer, E.B.U), cu care am avut o discuție de aproape 10 minute, în încercarea de a afla cum s-a ajuns în această situație. Am aflat că încă din 2010, reprezentanții EBU au stabilit mai multe planuri de eșalonare a datoriei TVR. Apoi, în februarie 2013, reprezentanții EBU au discutat problema datoriei și cu reprezentanții guvernului, iar la finalul anului a fost semnat un plan de plată, dar după aceea TVR a încetat să plătească sumele convenite în planul respectiv. Au plătit sporadic sume mai mici decât cele convenite. „În ultimii doi ani am încercat să sprijinim TVR-ul ca să treacă peste momentele dificile: le-am oferit sprijin legal, am avut o serie de întâlniri atât cu TVR, cât și cu Guvernul și Parlamentul. În tot acest timp am insistat pe ideea că România are nevoie de un serviciu public independent care să ofere oamenilor programe diverse, de calitate. În ultimii patru ani am făcut tot ce a ținut de noi pentru a reeșalona datoria, dar din nefericire toate aceste încercări au eșuat și de aceea am ajuns în situația de acum”, a declarat domnul Goodman.
L-am întrebat dacă există o regulă prin care țările cu datorii sunt excluse din concursul Eurovision, dacă există un dead-line pentru țările cu datorii.
„Noi am vrut să evităm această situație, de aceea am și trimis atâtea scrisori și ne-am întâlnit cu responsabilii români în acești ani. Dar în luna martie 2016, Guvernul a vorbit despre posibila insolvență a TVR. Din cauza acestei amenințări, am decis să luăm măsuri. În ultimii ani nu a existat un dead-line pentru plată, acesta a apărut în martie din cauza anunțului făcut de Guvern. Apoi, în martie, am trimis câteva scrisori Guvernului în care am cerut ca plata să fie făcută în următoarele săptămâni. Pe 15 aprilie, am trimis un ultimatum către TVR și către Guvern în care am spus că dacă până pe 20 aprilie, TVR nu va plăti 10 milioane de euro și nu își vor lua un angajament privind plata celor 6 milioane de euro rămase până la finalul anului, atunci TVR-ului îi vor fi retrase drepturile de membru EBU. Asta le-am scris pe 15 aprilie. Dar le-am scris și înainte. Pe 2 martie i-am scris primului ministru al României, pe 26 martie am trimis o notificare finală privind respectarea planului de plată, dar directorul de relații internaționale din TVR a precizat faptul că instituția nu poate semna un astfel de plan din cauza faptului că nu aveau un Președinte Director General. Pe 29 martie, am trimis o altă scrisoare către Parlamentul României în care am specificat faptul că TVR-ul poate fi exclus din EBU dacă nu va fi semnat planul de returnare a datoriei. Asta s-a întâmplat la finalul lui martie. Apoi, pe 15 aprilie le-am trimis un ultimatum”.
Am vorbit și despre plata taxei de înscriere la Eurovision: „Taxa de înscriere este total diferită de datoria TVR. Eurovisionul este doar unul dintre serviciile oferite de EBU. Marea parte a datoriei TVR este acumulată din drepturile pentru transmiterea evenimentelor sportive. Taxa pentru Eurovision este o taxă de participare. Într-adevăr aceasta a fost plătită de TVR în avans, dar asta nu are nicio legătură cu datoriile acumulate în toți acești ani. Din cauza faptului că nu a fost luată nicio măsură privind datoria, în ultimele 3 luni, am decis să suspendăm toate drepturile de membru EBU, aici fiind inclusă și patriciparea la Eurovision. În martie 2016 am informat atât TVR-ul cât și Guvernul, Ministerul Finanțelor și Parlamentul României că TVR-ul va fi exclusă din EBU dacă nu va fi adoptat un plan de plată a datoriei. Așadar, TVR-ul știa încă din luna martie că acest lucru se poate întâmpla. Le-am spus din nou și pe 15 aprilie că dacă nu vor plăti până pe 20 aprilie, vom lua măsuri împotriva TVR. Dar nu am primit niciun răspuns din partea Guvernului în perioada 15 – 21 aprilie, pentru că dead-line-ul a fost prelungit cu încă o zi”.
Am întrebat dacă Ovidiu Anton va fi lăsat să cânte în afara concursului: „Nu pentru că TVR-ului i-au fost retrase toate drepturile de membru, iar în concurs intră televiziunea publică, nu țara. Artistul a fost ales de televiziunea publică așa că nu va putea participa la Eurovision”.
Am întrebat dacă mai sunt și alte țări în pericol să fie excluse din Eurovision din cauza neplatei datoriilor: „Nu, nu există nicio altă țară în pericol să fie exclusă”.
Așadar, am ajuns în această situație pentru că nici Guvernul, nici TVR-ul nu au tratat cu seriozitate și profesionalism această problemă. Probabil că am fi fost iertați și în acest an, dacă nu exista amenințarea privind insolvența TVR și dacă cineva din Guvern ar fi făcut gestul decent de a răspunde scrisorilor, de a încerca măcar să găsească o soluție. Ambiția TVR-ului de a participa la Eurovision ne-a expus și mai mult rușinii. Dacă ar fi știut când să se retragă, să facă un pas înapoi, n-am fi ajuns în situația de a fi excluși cu 18 zile înainte de Eurovision. Nici artistul nu ar fi avut de suferit. Nici telespectatorii care îndrăgesc acest concurs.
DAVE GOODMAN (Senior Communications Officer, E.B.U). Puteți asculta înregistrarea interviului mai jos.
- Îi mai lăsăm să ne păcălească? C.C.R. s-a speriat și PSD joacă la doua capete… (3.12.2024) - decembrie 3, 2024
- La mulți ani, România! 🙂 Azi am fost la vot! - decembrie 2, 2024
- C.C.R. solicită renumărarea voturilorSe pare că nu putem trăi fără PSD / PNL la Cotroceni… (28.11.2024) - noiembrie 28, 2024