Ion Caramitru a câştigat procesul cu Loredana pentru piesa "Bună seara, iubito!"

0
1194

Loredana Groza a pierdut procesul cu Ion Caramitru, marul discordiei fiind piesa „Buna seara, iubito!”

În 2009, Caramitru a dat în judecată două case de discuri care au comercializat melodia „Bună seara, iubito!” pe două albume ale Loredanei Groza, fără a-i cere acordul. Până la încheierea procesului, doar cântăreața primea drepturi de autor în urma acestui hit. Dar iată că instanța i-a dat luna trecută câștig de cauză lui Ion Caramitru. Judecătorii obligă SC Mediapro Music Entertaiment SRL şi SC Music & Events Company Business SRL să recunoască şi să respecte drepturile patrimoniale ale reclamantului în calitate de artist interpret al piesei muzicale „Bună seara, iubito!”.
Deși, Caramitru ceruse instanței 40.000 de lei, actorul va primi doar 6.000 de lei. „Era logic să se întâmple așa și să am câștig de cauză, pentru că, în speță, la drepturile de autor se fac tot felul de abuzuri. Câtă vreme fac parte din distribuția acestei lucrări de succes, care are la origini o muzică originală, un text original…, toți cei care au colaborat au drept de autor. Iar dreptul meu de autor a fost neglijat complet”, a declarat Ion Caramitru, pentru Click!, dezamăgit, totuși, că a primit cu mult mai puțin decât ceruse.
 

Pentru jurnaliștii de la România TV: piesa a fost compusă de ADRIAN ENESCU, nu de Adrian Enache… Aveți mai jos articolul publicat pe site-ul romaniatv.net:

 
Lovitură pentru Loredana! Ea va împărţi de acum cu Ion Caramitru drepturile de autor pentru piesa ,,Bună seara, iubito!”. După ani de procese, actorul a câştigat despăgubiri pentru anii în care nu i s-au acordat sumele cuvenite de pe urma interpretării piesei care făcea furori în anii 90′.
Actorul Ion Caramitru a primit despăgubiri de 6.000 de lei pentru folosirea fără acordul său a melodiei ,,Bună seara, iubito!”. Banii trebuie să-i plătească două case de producţie, jumătate fiind daune materiale, iar cealaltă jumătate reprezentând daune morale.
Pentru albumul scos în 2007, Loredana-My love, pentru care nu i s-a cerut acordul, Ion Caramitru a cerut daune mult mai mari: 40.000 de lei. Potrivit evz.ro, argumentele actorului Ion Caramitru a explicat, în cererea de chemare în judecată, că această piesă a avut un succes imediat, chiar de la lansare, fiind şi astăzi un reper al muzicii uşoare româneşti, un cântec uşor de recunoscut de generaţii. Notorietatea de care se bucură această piesă a determinat includerea ei, la 20 de ani de la apariţie, pe diverse albume sau compilaţii muzicale.
Melodia ,,Bună seara, iubito!” (compozitor Adrian Enache, versuri Lucian Avramescu) a fost lansată în anul 1988, fiind cântată de Loredana Groza, iar versurile sunt recitate de Ion Caramitru.
sursa: RomâniaTV.net
 

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here