Laura Ştefan: Statul a pierdut controlul asupra crimei organizate. Sunt zone în care puterea e în mâna clanurilor mafiote

Articol preluat de pe site-ul HotNews

0
382
Foto: Hotnews

Expertul anticorupţie Laura Ştefan a atras atenţia, într-un interviu pentru Europa Liberă, că sunt zone în România în care „puterea statală a fost mutată în mâna clanurilor de interlopi”, dar acest lucru nu ar fi fost posibil fără o „complicitate” a instituţiilor statului, în principal poliţia, scrie Epoch Times. „Nu e vorba numai de o instituţie, ci de un lanţ întreg”, iar încrengăturile dintre politic, poliţie, procurori şi afacerişti cu trecut infracţional fac ca soluţia pentru combaterea fenomenului crimei organizate să fie complicată. Laura Ştefan susţine că problema e şi în felul în care societatea priveşte lucrurile.

„Dacă noi acceptăm că o fetiţă de zece ani poate să provoace un bărbat sau că un minor de zece ani, fată, băiat, ce-o fi, poate să-şi dea acordul la un act sexual, şi asta spune un judecător, vă daţi seama că problemele sunt în fibra naţiunii, până la urmă, şi nu folosesc cuvinte mari”.

 

„Intervenţia trebuie să fie puternică şi asumată politic”, dar e puţin probabilă în an electoral.
Reporter: Clanurile interlope au ajuns să-şi facă de cap în ultimii ani, să-şi împartă România în zone pe care, practic, le controlează. Care este explicaţia? E vorba de slăbiciuni legislative, de o slăbiciune a statului?
Laura Ştefan: Problemele nu vin din lege în acest moment, ci din capacitatea statului de a aplica legea care există şi de a ţine sub control un fenomen care în ultimii ani a luat proporţii îngrijorătoare. De fapt, mie mi se pare că în România anumite zone au fost pierdute de stat şi că puterea statală a fost mutată în mâna clanurilor de interlopi.

Reporter: Dar e posibil acest lucru fără contribuţia statului, a instituţiilor sale?
Laura Ştefan: Acest lucru nu se poate întâmpla fără o complicitate a instituţiilor statului, mă refer în primul rând la poliţie, dar în mare măsură la justiţie, în general. Nu cred că poţi ajunge în topul crimei organizate în materia traficului de persoane fără ca statul să aibă o mare problemă şi fără o interdependenţă între clanurile mafiote şi structuri ale statului. Ce vedem acum sunt nişte simptome ale unei boli mai vechi şi mai grave… unii oameni beneficiază, nu-i aşa, de protecţie. Şi asta s-a văzut în marile scandaluri, în cazul Caracal vă amintiţi convorbirile care au ieşit în presă dintre diverşi oameni de afaceri cu un trecut de infracţionalitate şi poliţie. Problema este una de aplicare a legii, ceea ce o face şi mai greu de rezolvat pentru că noi, în România, suntem maeştri în adoptat legi peste noapte, mai complicat este să le aplicăm tuturor, adică să nu mai existe oameni care sunt deasupra legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here