Led Zeppelin dați în judecată pentru „Stairway To Heaven”

0
22

Mark Andes, basistul formației Spirit, a declarat că dă în judecată formația Led Zeppelin, susținând că „Stairway To Heaven” este un plagiat după o melodie lansată de Spirit cu 3 ani înainte.
 
În 1968, trupa Spirit a lansat piesa Taurus și la scurt timp după aceea au pornit în primul lor turneu  american. În deschiderea concertelor lor a cântat trupa Led Zeppelin. „Stairway To heaven” a fost lansată în 1971 și a apărut pe albumul Led Zeppelin IV. Membri formației Spirit au susținut întotdeauna că începutul piesei a fost furat din „Taurus”.
Regratatul chitarist Randy California (care a murit în 1997) a declarat la un moment dat: „E un furt. Băiații au făcut milioane de dolari din acea piesă și nu au spus niciodată „mulțumesc”, nu mai zic că nu au plătit vreun ban”.
 
Atăzi, Mark Andes a făcut demersurile necesare pentru a da în judecată trupa Led Zeppelin, în încercarea de a opri relansarea piesei pe albumul remasterizat al britanicilor. Mark Andes cere ca trupa California să fie creditată la compoziție pe albumul Led Zep. „M-aș bucura foarte mult ca băieții de la Led Zeppelin să recunoască meritul lui Randy. Ar fi excepțional”, a declarat Mark.
 
Britanicii au mai fost dați în judecată în trecut, iar despre Jimmy Page s-a spus că și-a făcut o tradiție din a lua bucăți din alte piese și a improviza pe ele. Astfel, formația a mai fost obligată în instanță să acorde credite de compoziție altor artiști pentru piese precum: Whole Lotta LoveDazed And ConfusedThe Lemon Song și Babe I’m Gonna Leave You.
 
Între timp, Page a declarat că s-a săturat de toanele fostului său coleg, Robert Plant, ca ba vrea să cânte cu ei, ba nu mai vrea. „Anul trecut Robert a spus că nu face nimic în 2014. El știe foarte bine că noi vrem să mai susținem un turneu împreună, dar el vrea să se joace și, sincer să fiu, m-am săturat de toanele lui! Eu nu pot să cânt cu vocea, dar îmi doresc să fiu pe scenă”, a zis Jimmy Page.
 
sursa: Classic Rock Magazine

Andrei Partos
Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here