„Noi și Halep suntem în finală” (13.05)

0
113

INVESTIM PREA MULT?

Din cauza nerealizărilor sociale, economice, politice, din cauza temelor nerezolvate în sănătate, educație și mai ales justiție, am ajuns să investim afectiv în sport și cultură. La cultură ajungem mai greu și mai rar. Performanțele din sport s-au subțiat an de an. Am rămas fără handbal (deși Cristina Neagu este declarată cea mai bună jucătoare a lumii), gimnastică, fără alte sporturi care ne mai bucurau. Ar merita mai multă atenție sporturile care mai aduc medalii (scrimă, tenis de masă, haltere și altele).Statul nu ajută, nu dă bani, nu asigură infrastructura necesară pentru marea performanță. Sportul nu e în vederile guvernanților nici acum.

Tenis-ul a preluat aproape tot. Toată mândria națională s-a aruncat peste acest sport individual. Și mai cu seamă pe Simona Halep. Nu le uităm nici pe Irina Begu, Monica Niculescu, Ana Bogdan, Sorana Cîrstea, Raluca Olaru, Andreea Mitu,Alexandra Dulgheru, nu-l putem omite nici pe Horia Tecău care încă prinde finale la dublu. Brusc suntem peste 20 de milioane de specialiști în tenis, toți știm ce are Simona de făcut, toți am jucat sau avem o rudă, un vecin care a jucat tenis.Mă includ și pe mine, firește.

*Simona a devenit simbol național, e mai importantă decât drapelul țării. Extremele sunt tot mai numeroase. Dacă îi critici punctual jocul, ești hater, nepatriot, dușmănos, plătit de forțe oculte. Pe FB situația a depășit de mult granița ridicolului.*

* E un joc, e normal să ne inflamăm, să ne bucurăm și să ne enervăm în egală măsură. Nimeni nu poate stabili, indica ce trăiri să avem, urmărind o partidă de tenis.* Simona n-a câștigat un turneu din august 2018 încoace. Este totuși în primele trei ale lumii și va mai sta în Top 10 multă vreme. Sunt convins.* Specatorii români din toate colțurile lumii se duc la meciurile ei, o încurajează pe banii lor. * Noi, cei de acasă scriem, vorbim, ne ambalăm, plătim cablu, popcorn, spargem semințe, televizoare, consumăm cafele, beri, bomboane, dar nu deranjăm sportivii. Presa, în schimb, ajunge la ei!

Insist să spun că ea joacă în primul rând pentru sine și familia ei, iar în cazul FedCup și pentru România. La FedCup Simona a dat tot. 100%. Am ajuns printre primele 4 țări din lume la tenis feminin.Nu-i puțin. Dacă avea energia de la partida cu Garcia și cu Bertens nu pierdea nici în 10 ani de joc. Am urmărit toate jocurile ei de la Madrid, turneul drag ei, drag românilor, turneul lui Ion Țiriac. A jucat bine, uneori excelent. Finala a fost stranie. Nu știu de ce. A luat… doar 600.000 de euro. Bertens a primit dublu. Rămân la părerea, de neavizat, că serva și soluțiile de la fileu sunt minusurile ei majore de vreo 5 ani încoace. Nu știu cât de bun e actualul antrenor, dar ratarea unei astfel de finale arată că undeva ambii au greșit.Cum bine observa cineva, antrenorul n-o domină. E invers și nu e firesc, nu e folositor!

Presa a greșit față de Simona. Și va mai greși.De ce să urli toată ziua (la DigiSport, la fiecare 30 de minute) că ”mai are de așteptat să revină pe primul loc în lume”? Are misiune, sarcină? E o rușine să fie pe locul doi, trei sau cinci?  S-a ajuns la titluri care sugerează că noi am ajuns acolo sus, că noi am făcut ceva și asta nu-i poate face bine Simonei!

Simona a afirmat, în interviul de după meci, că a folosit o tactică greșită, că n-a fost într-o zi bună, că a scos-o din mână acea minge stranie care a atins-o, deși era la niște metri în afara terenului (caz unic în cariera ei), că au iritat-o mingile pe tușă date de olandeză ș.a.m.d. N-a insistat pe faptul că a fost răcită toată săptămâna. Fair-play și luciditate!* Căderea de la 4-2 la 4-6 e greu de explicat.Ține și de factorul psihic orice s-ar spune. Bertens (colegă de Top 10) este cea care a bătut-o și la Cincinnati, pe o suprafață rapidă.

Tot la Madrid au pierdut zilelel astea Federer și Nadal

P.S. Dovada că publicul (și parte din presă) nu iubește sportul în sine, ci doar câștigătorii,aducătorii de mândrie națională, vine dinspre handbalul feminin.CSM a luat titlul european (C.L.) în 2016, apoi a ajuns în Final Four pentru a treia oară și lumea era cu ochii pe fetele noastre. Anul acesta CSM a ratat finala de la Budapesta, a ratat și titlul național și handbalul a trecut pe DigiSport3, iar Final Four nu mai interesează pe aproape nimeni, deși sunt cele mai bune echipe din Europa acolo.

Follow me
Ultimele postari ale lui Andrei Partos (vezi toate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here